Έντυπη Έκδοση

Οταν η δουλειά γίνεται θηλιά

Ο Jean-Paul Rouanet ήταν υπάλληλος της France Telecom/Orange, παντρεμένος, πατέρας με δύο παιδιά 8 και 12 ετών. Τεχνικός στην ειδικότητα, μετατέθηκε σε ένα τηλεφωνικό κέντρο στο οποίο περνούσε τη μέρα προσπαθώντας να πείσει τους πελάτες της Orange να αλλάξουν συμβόλαιο στο κινητό τους.

Αλεξάνδρα Κορωναίου Αλεξάνδρα Κορωναίου Αδυνατούσε να φτάσει τους εμπορικούς στόχους που έθεταν οι μάνατζερ, κάτι που τον εξέθετε στην ιεραρχία και στους συναδέλφους του. Η καθημερινή αυτή ταπείνωση τον οδήγησε στο απονενοημένο διάβημα. Πριν από μερικούς μήνες, ένα πρωί, πάρκαρε το υπηρεσιακό αυτοκίνητό του σε μια γέφυρα κοντά στην πόλη Annecy και πήδηξε στο κενό. Ηταν η εικοστή τέταρτη αυτοκτονία υπαλλήλου της γαλλικής εταιρείας μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Στο γράμμα που άφησε ο 50χρονος εξηγούσε ότι δεν άντεχε πλέον την καθημερινή πίεση στην εργασία του.

Τον Μάιο ένας 25χρονος ήταν ο 13ος εργάτης του εργοστασίου της ταϊβανέζικης Foxconn στη Σεντσέν της Νότιας Κίνας που αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή του. «Αραγε, αξίζει να πεθάνεις για το iPad;», ρωτούσε στην πρώτη σελίδα του ο βρετανικός «Ιντιπέντεντ» αναφερόμενος στο νέο γκάτζετ της Apple που κυκλοφορούσε παγκοσμίως και κατασκευαζόταν στο εν λόγω εργοστάσιο. Στο εργοστάσιο της Foxconn στη Σεντσέν κατασκευάζονται συσκευές της Apple, της Dell, της HewlettPackard, της Nokia, της Acer, της Sony. Πρόκειται για ένα κάτεργο που καταπατά τις προσωπικές αξίες των εργατών για χάρη της απόδοσης, είχε δηλώσει πρόσφατα ο Λι Τσιανγκ, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Εργασίας στην Κίνα, που έχει την έδρα του στη Νέα Υόρκη. «Η διαχείριση της Foxconn είναι εντελώς απάνθρωπη», δήλωνε στο Ρόιτερ ένας εργάτης. «Δεν αντιμετωπίζουν τους εργάτες σαν ανθρώπους», συμπλήρωσε ένας άλλος. Αργότερα στους εξωτερικούς τοίχους των κτιρίων μπήκαν δίχτυα για να συγκρατήσουν πιθανούς αυτόχειρες.

Αδιέξοδα

Την περασμένη εβδομάδα σε Αθήνα και Ηράκλειο Κρήτης τα οικονομικά αδιέξοδα όπλισαν το χέρι δύο ανδρών, που έβαλαν τέλος στη ζωή τους, μέσα στους χώρους εργασίας τους. Επιχειρηματίας που διατηρούσε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας στο ύψος των Εξαρχείων ο ένας, 63χρονος που η επιχείρηση στην οποία δούλευε επρόκειτο να βάλει λουκέτο, ο άλλος.

Ο Κυριάκος Κατσαδώρος, υπεύθυνος της Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία (1018), εκτιμά ότι το φαινόμενο αυτοκτονιών λόγω ανασφάλειας των εργαζομένων και κρίσης αναμένεται να ενταθεί, καθώς τα οικονομικά αδιέξοδα οδηγούν σε απόγνωση τις ευάλωτες ομάδες. Μάλιστα ο αριθμός των αυτοκτονιών και των παρ' ολίγον αυτοκτονιών που δεν καταγράφονται από τις υπηρεσίες και τη στατιστική υπηρεσία είναι πολύ μεγάλος.

«Ο φόβος της απόλυσης, η ορατή και αόρατη βία των εργασιακών σχέσεων, ο κατακερματισμένος χρόνος εργασίας, η απώλεια δικαιωμάτων, η απομόνωση και η ανασφάλεια των εργαζομένων, η ανικανότητα των εργασιακών οργανισμών να διαχειριστούν τις αντιφάσεις τους κ.λπ., έχουν αποτέλεσμα ο ένας στους πέντε Ευρωπαίους εργαζομένους να υποφέρει ψυχικά και σωματικά στην (και από την) εργασία» σημειώνει η Αλεξάνδρα Κορωναίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Με αφετηρία μια κοινωνιολογική μελέτη για το εργασιακό στρες των εκπαιδευτικών, η συγγραφέας στο νέο της βιβλίο «Οταν η εργασία γίνεται ασθένεια» (εκδόσεις Πεδίο), θέτει το ερώτημα πώς συμβαίνει η εργασία, αντί να είναι άνοιγμα στον κόσμο και κοινωνικός δεσμός, να μετατρέπεται σε πηγή αγωνίας, δυσανεξίας και ασθένειας για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο.

Αποτυχία

«Το εργασιακό στρες δεν εκφράζει μόνο το αδιέξοδο των εργαζομένων μέσα στις νέες συνθήκες αλλα και την ολοκληρωτική αποτυχία του νεοφιλελεύθερου οικονομικού και κοινωνικού συστήματος να απορροφήσει τους κραδασμούς, τις αντιθέσεις και τις εντάσεις που το ίδιο δημιουργεί, απογυμνώνοντας την εργασία από συλλογικά προτάγματα και κοινωνικά νοήματα. Στις αρχές του 21ου αιώνα, όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, η διεκδίκηση μιας ανθρώπινης εργασίας, που να μην ωθεί τους εργαζομένους στην ασθένεια και στο θάνατο, δεν μπορεί παρά να είναι η πεμπτουσία των κοινωνικών αγώνων».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Απασχόληση και ανεργία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Συγκοινωνίες
Μόνο λεωφορεία ώς τις 9 μ.μ. σήμερα
Ναρκοθετημένα έργα
Συμβάσεις, η χαρά του εργολάβου
Βρόχος η κρίση
Οταν η δουλειά γίνεται θηλιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Κατέρρευσε ο «τρομονόμος»
Ελληνικές φυλές προβάτων
Η εξαφάνιση των αμνών
Οδομαχίες για τον ΧΥΤΑ
Κερατέα: ΜΑΤωμένα Χριστούγεννα
Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας:
Αδίκημα η μη καταβολή Δώρου
Άλλες ειδήσεις
Οι φοίνικες της Πρέβελης θα ξαναγεννηθούν
Τσιγγάνοι πίσω από κλεμμένες Πόρσε και αρπαγή ΑΤΜ
Συνταγματάρχης κι άλλοι δύο για την «επίθεση» στον Α ΓΕΣ
Χαριστικό παζάρι στην Κατερίνη
Ηλεία: επιχείρηση αποκατάστασης στις στάχτες
Εκτελούσαν πουλιά για πλάκα