Έντυπη Έκδοση

Ηλεία: επιχείρηση αποκατάστασης στις στάχτες

Την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, τρία χρόνια μετά τις καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές της Ηλείας, επιχειρεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας σε συνεργασία με τρία εκπαιδευτικά ιδρύματα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΤΕΙ Λαμίας και το ΤΕΙ Κρήτης.

Το πρόγραμμα, που έχει τίτλο «Δράσεις αποκατάστασης παρόδιων οικοσυστημάτων πυρόπληκτων περιοχών του Νομού Ηλείας σε μια προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας ισορροπίας μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος», πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1.900.000,00 ευρώ , ποσό το οποίο θα δοθεί από τις χώρες του ΕΟΧ (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) κατά 50% και το υπόλοιπο 50% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν τη μελέτη και την εκτέλεση καθαρισμών και αναδασώσεων σε δημόσιες αναδασωτέες εκτάσεις εκατέρωθεν του επαρχιακού οδικού δικτύου στην πυρόπληκτη περιοχή του Νομού Ηλείας, καθώς και εργασίες για την αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων, τη διευθέτηση των υδάτινων απορροών και τη διαμόρφωση χώρων προβολής.

Ηδη εγκαταστάθηκαν τα πρώτα συνεργεία στους αντίστοιχους δρόμους και ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης των παρόδιων οικοσυστημάτων. Τις αναδασώσεις θα υλοποιήσουν συνεργεία δασεργατών που διαμένουν στην πυρόπληκτη περιοχή και αγρότες-μέλη οικογενειών γεωργικών εκμεταλλεύσεων που υπέστησαν ολοκληρωτικές ζημιές από τις φωτιές του Αυγούστου 2007.

Οπως ανέφερε ο νομάρχης Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας: «Η υλοποίηση του έργου θα ενισχύσει το εισόδημα των κατοίκων της πυρόπληκτης περιοχής. Οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών αναλαμβάνουν οι ίδιοι την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και παράλληλα θα βελτιώσουν το οικογενειακό τους εισόδημα ώστε να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας, να μείνουν στα χωριά τους και να ξαναζωντανέψουν τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις τους».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πυρκαγιές
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Συγκοινωνίες
Μόνο λεωφορεία ώς τις 9 μ.μ. σήμερα
Ναρκοθετημένα έργα
Συμβάσεις, η χαρά του εργολάβου
Βρόχος η κρίση
Οταν η δουλειά γίνεται θηλιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Κατέρρευσε ο «τρομονόμος»
Ελληνικές φυλές προβάτων
Η εξαφάνιση των αμνών
Οδομαχίες για τον ΧΥΤΑ
Κερατέα: ΜΑΤωμένα Χριστούγεννα
Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας:
Αδίκημα η μη καταβολή Δώρου
Άλλες ειδήσεις
Οι φοίνικες της Πρέβελης θα ξαναγεννηθούν
Τσιγγάνοι πίσω από κλεμμένες Πόρσε και αρπαγή ΑΤΜ
Συνταγματάρχης κι άλλοι δύο για την «επίθεση» στον Α ΓΕΣ
Χαριστικό παζάρι στην Κατερίνη
Ηλεία: επιχείρηση αποκατάστασης στις στάχτες
Εκτελούσαν πουλιά για πλάκα