Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΜΕΧΡΙ 20% ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΗΣ ΤΡΕΧΟΥΣΑΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ

Χαρίζουν στους κακοπληρωτές παλαιές οφειλές προς τα Ταμεία

Με επιβάρυνση η οποία δεν θα ξεπερνά το 20% των τρεχουσών εισφορών, θα μπορούν να ρυθμίζουν τις παλαιές οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία οι οφειλέτες παλαιότερων χρεών.

Αυτό προβλέπει η νέα-πάγια διαδικασία ρύθμισης των ασφαλιστικών εισφορών που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και ενώ η προηγούμενη ολοκληρώθηκε μόλις δύο μήνες πριν. Και αυτό, προκειμένου τα Ταμεία να εισπράξουν μέρος των χρεών, τη στιγμή που τα έσοδά τους βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ και η «αιμοδοσία» από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει -ουσιαστικά- σταματήσει λόγω τρόικας και δημοσιονομικής ανισορροπίας.

Η νέα ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο και θα έχει, αυτή τη φορά, μόνιμο χαρακτήρα. Θα είναι δε η πλέον ευνοϊκή έως τώρα, αφού δεν προβλέπεται καμία προκαταβολή, δεν υπάρχει ανώτατο όριο αποπληρωμής (μηνιαίες δόσεις και διάρκεια ρύθμισης), ενώ θα χαρίζονται όλες οι προσαυξήσεις σε όσους καταβάλλουν σταθερά τις δόσεις από εδώ και πέρα. Συγκεκριμένα:

- Οι οφειλέτες θα καταβάλουν, επιπλέον των τρεχουσών εισφορών, το πολύ ένα ποσοστό γύρω στο 20% επί των ασφαλίστρων. Ποσόν το οποίο θα κατευθύνεται στην εξυπηρέτηση των παλαιών χρεών. Ανεξαρτήτως ύψους αυτών, χωρίς καμία άλλη προκαταβολή ή ρύθμιση και με μόνη υποχρέωση την κανονική καταβολή των σημερινών, ανά δίμηνο, εισφορών.

- Μετά την ολοκλήρωση της αποπληρωμής του οφειλόμενου κεφαλαίου, το Ταμείο θα διαγράφει το σύνολο των προσαυξήσεων και τελών που επιβλήθηκαν κατά το παρελθόν για μη έγκαιρη πληρωμή των εισφορών.

- Ο ασφαλισμένος (στην περίπτωση του ΟΑΕΕ) ή ο εργοδότης (στην περίπτωση του ΙΚΑ) θα λαμβάνει αμέσως ασφαλιστική ενημερότητα και θα παύει κάθε πειθαρχική ή ποινική δίωξη εναντίον του. Επίσης θα «παγώνουν» οι προσαυξήσεις (μέχρι να διαγραφούν με την αποπληρωμή του χρέους).

Με βάση τη νέα ρύθμιση, που θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2011, μια επιχείρηση που καταβάλλει 5.000 ευρώ το δίμηνο για τις εισφορές του προσωπικού, με την καταβολή άλλων 1.000 ευρώ το δίμηνο θα μπορεί να «παγώνει» τις απαιτήσεις του Ταμείου, ακόμη και εάν η επιχείρηση έχει να πληρώσει ΙΚΑ εδώ και χρόνια, έστω και εάν οφείλει δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε εισφορές και με τη διμηνιαία εισφορά θα χρειαστούν πάνω από 5, 7 ή και 15 χρόνια για την αποπληρωμή του χρέους.

Επίσης, εάν ένας ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ κ.α.) είναι στη Στ' ασφαλιστική κλάση και πληρώνει 840 ευρώ το δίμηνο για ασφάλιστρα, εάν καταβάλλει περίπου 1.000 ευρώ (συν 20%), θα ρυθμίσει την παλαιά οφειλή του. Σε διαφορετική περίπτωση, με τις 36 ή 48 μηνιαίες δόσεις που ίσχυαν έως τώρα χρειαζόταν να πληρώσει συν 700 ευρώ το δίμηνο (1.540 ευρώ συνολικά, μαζί με τις τρέχουσες εισφορές) και έτσι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί εν μέσω οικονομικής κρίσης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Για το ίδιο θέμα
Εκτός στόχων έμειναν οι ασφαλιστικές εισφορές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κοινωνικός Αρμαγεδδών
Απαιτούν δεύτερο κύμα ανατροπής εργασιακών
Εφιαλτική πρόβλεψη ΔΝΤ για χρέος 194% του ΑΕΠ αβαντάρει κερδοσκόπους
Επέκταση ακριβού ΦΠΑ και 8ωρο στο Δημόσιο
Νέα ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών
Χαρίζουν στους κακοπληρωτές παλαιές οφειλές προς τα Ταμεία
Διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας
Θερμός, ο ισπανικός απεργιακός χειμώνας
Τράπεζες
Με επιτόκια 4% παλεύουν να συγκρατήσουν καταθέσεις
Άλλες ειδήσεις
Στα 25 ευρώ έπεσε το ενοίκιο ανά τ.μ. των ακριβών γραφείων