Έντυπη Έκδοση

Στα 25 ευρώ έπεσε το ενοίκιο ανά τ.μ. των ακριβών γραφείων

Η πτώση της ζήτησης και η αυξημένη προσφορά χαρακτηρίζουν την αγορά γραφείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς είναι πτωτικές, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Δανός & Συνεργάτες.

Τα υψηλότερα μισθώματα της περιόδου 1998-2010 για προνομιακούς γραφειακούς χώρους καταγράφονται το 2001 και τα χαμηλότερα το 2010. Το ενοίκιο ενός καλού γραφείου σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας ξεπερνούσε τα 35 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα το 2001 έναντι 25 ευρώ και κάτι κατά μέγιστο τη φετινή χρονιά.

Από πλευράς απόδοσης, η υψηλότερη καταγράφεται το 1998, αφού ξεπερνά το 10% ετησίως έναντι περίπου 6% το 2007, που είναι η χρονιά με τη χαμηλότερη. Η απόδοση μιας επένδυσης σε γραφείο ξεπερνούσε το 7% το 2009.

Ο πιο ακριβός δρόμος στην Αθήνα είναι η λεωφόρος Βασ. Σοφίας, όπου το πιο υψηλό μίσθωμα ξεπερνά τα 25 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα, ενώ η τιμή πώλησης κυμαίνεται κοντά στις 5.500 ευρώ ανά τ.μ. Ακολουθεί η Κηφισίας με 20 ευρώ ανά τ.μ. και 4.000 ευρώ αντίστοιχα, η Μεσογείων, η Συγγρού και η Αττική Οδός.

Τα ακριβότερα γραφεία στη Θεσσαλονίκη συναντά κανείς στην Τσιμισκή, με τις τιμές πώλησης να κυμαίνονται μεταξύ 1.200 και 3.000 ευρώ ανά τ.μ. και ακολουθεί η δυτική είσοδος, με τις τιμές να διαμορφώνονται μεταξύ 1.200 και 2.500 ευρώ ανά τ.μ. Ακολουθούν η Πυλαία/Θέρμη και η Ανδριανουπόλεως.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ακίνητα & κτηματαγορά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κοινωνικός Αρμαγεδδών
Απαιτούν δεύτερο κύμα ανατροπής εργασιακών
Εφιαλτική πρόβλεψη ΔΝΤ για χρέος 194% του ΑΕΠ αβαντάρει κερδοσκόπους
Επέκταση ακριβού ΦΠΑ και 8ωρο στο Δημόσιο
Νέα ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών
Χαρίζουν στους κακοπληρωτές παλαιές οφειλές προς τα Ταμεία
Διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας
Θερμός, ο ισπανικός απεργιακός χειμώνας
Τράπεζες
Με επιτόκια 4% παλεύουν να συγκρατήσουν καταθέσεις
Άλλες ειδήσεις
Στα 25 ευρώ έπεσε το ενοίκιο ανά τ.μ. των ακριβών γραφείων