Έντυπη Έκδοση

Ακυρες οι ανταλλαγές, στον αέρα οι επιστροφές

Νέα νομικά και πολιτικά ζητήματα που περιπλέκουν τη διαδικασία αναστροφής των ανταλλαγών της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου προκύπτουν από το σκεπτικό της απόφασης του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Αθηνών για τη συμβολαιογράφο Αικατερίνη Πελέκη-Βουλγαράκη.

* Τα κτήματα της Ουρανούπολης, συνολικού εμβαδού 8.600 στρεμμάτων, που παραχωρήθηκαν στη Μονή με το συμβόλαιο 2323/22-5-2007 αντί ποσοστού της λίμνης Βιστωνίδας, είναι, σύμφωνα με το Συμβούλιο, «περιβάλλων χώρος αρχαίων μνημείων» και προστατεύεται από το νόμο 3028/2002. «Ως προστατευόμενος χώρος, η έκταση εξαιρείται κάθε συναλλαγής και είναι ανεπίδεκτη χρησικτησίας».

Εγείρεται, λοιπόν, ζήτημα εγκυρότητας της συγκεκριμένης ανταλλαγής η οποία απασχόλησε το Συμβούλιο έπειτα από προσφυγή του Δήμου Ουρανούπολης. Επειδή, όμως, και πολλά από τα άλλα επίδικα κτήματα έχουν αρχαία μνημεία, το θέμα απασχολεί το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών.

* Στην απόφαση του Συμβουλίου αναφέρεται το πλαίσιο προστασίας των αρχαίων μνημείων και ειδικότερα η υπουργική απόφαση 5980 του 1965 με την οποία όλη η χερσόνησος του Αθω (και η επίμαχη έκταση) χαρακτηρίζεται προστατευόμενος χώρος.

Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζονται «αρχαία διατηρητέα ακίνητα μνημεία τα στην περιοχή της χερσονήσου από της διώρυγας του Ξέρξου και μέχρι των ακρωτηρίων Πίννες και Ακροθώου ευρισκόμενα βυζαντινά και μεταβυζαντινά κτίσματα, ήτοι μονές, σκήτες, ναοί, μετόχια κ.λπ., ακόμη και αν είναι ερείπια, μετά του άμεσου περιβάλλοντος αυτών χώρου, που καθορίζεται όλος ο χώρος του πέριξ στην περιοχή της χερσονήσου του Αθω, λόγω της εξαιρετικής αρχαιολογικής σημασίας και σπουδαιότητας αυτών».

* Το Συμβούλιο επισημαίνει ότι αν και η συμβολαιογράφος «είχε γνώση της υπουργικής απόφασης και στο συμβόλαιο έχουν αφαιρεθεί από την εμβαδομέτρηση το βυζαντικό κάστρο, ο ναός του Αγ. Νικολάου και ο χώρος που περιβάλλει τα δύο μνημεία, χωρίς να προσδιορίζεται επακριβώς», για την υπόλοιπη έκταση δεν έγινε «έλεγχος νομιμότητας με σχετική ερώτηση στα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες». Υπογραμμίζεται επίσης ότι «η συμβολαιογράφος δεν ανέφερε, όπως όφειλε, την εξαίρεση των αρχαίων μνημείων στα επίδικα συμβόλαια που συνέταξε».

* Το Συμβούλιο είχε κρίνει κατά πλειοψηφία υπαίτιο τη συμβολαιογράφο για δύο πειθαρχικά αδικήματα (παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων και συμμετοχή σε εταιρεία) και έστειλε τον Φεβρουάριο την πειθαρχική αγωγή στο Εφετείο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Σχετικά θέματα: Βατοπέδιο
Είδαν τα δέντρα και έδωσαν το δάσος!
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Διακοπή των εργασιών της Βουλής
Αποφασίζω και παραγράφω
Φοβούνται έναν πόλεμο λάσπης
Δεν μίλησε ούτε ο Δ. Σιούφας
Δικαιοσύνη κατά περίσταση
Υπόθεση Siemens
Τα e-mails για τις γαλάζιες μίζες
Μήνυση κατά του Σίκατσεκ
Υπόθεση «ΜΑΝ»
Οι λίστες από το Μόναχο
Μαύρο χρήμα σε Ευρώπη και Αφρική
Βατοπέδιο
Είδαν τα δέντρα και έδωσαν το δάσος!
Ακυρες οι ανταλλαγές, στον αέρα οι επιστροφές
ΕΛΑΣ
Μια παραίτηση για πολλά τρομοσενάρια
Ευρωβουλευτές
Bye bye Βρυξέλλες
Ευρωεκλογές
Ζητείται υπερκομματικός
Την πρωτιά ακόμη και με μισό πόντο
Αποφασίζει και το ανακοινώνει
Μοντέλα και Βορειοηπειρώτες
130 δισ. ευρώ σε μια κάλπη
Ο υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας
Οθωμανός γερμανικής κοπής
Γνωρίζουν τη σκέψη, ψάχνουν το σχέδιό του
Συνέντευξη Γιάννη Μπουτάρη
«Δεν είμαστε ένα κόμμα, αλλά η φωνή της λογικής»
Συνέντευξη Μιχάλη Παπαγιαννάκη
«Αριστερίστικες πολλές από τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ»
Συνέντευξη Σεγκολέν Ρουαγιάλ
«Ο ήλιος και η θάλασσα της Ελλάδας αντίδοτα στην κρίση»
Συνέντευξη Χρήστου Βερελή
«Ψαχνόμουν καιρό για να παραιτηθώ»
Φοιτητικές εκλογές
Εκλογές με άρωμα Μυκόνου
Μπίρα, PS3 και καλό βόλι