Έντυπη Έκδοση

ΕΡΕΥΝΑ: ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΟΝ HIV * ΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ «ΚΛΕΙΔΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ

Η Ελλάδα, μεγάλος εξαγωγέας του AIDS

Παράγωγα πετρελαίου, λάδι και εσπεριδοειδή. Μέχρι χθες τα προϊόντα αυτά βρίσκονταν στις πρώτες θέσεις των εξαγωγών της χώρας μας. Η Ελλάδα όμως φαίνεται ότι εξάγει και κάτι για το οποίο δεν εισπράττει κανένα αντίτιμο. Τον ιό HIV!

Σύμφωνα με έρευνα 45 Ευρωπαίων επιστημόνων, με επικεφαλής της ομάδας τον λέκτορα Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Παρασκευή, Ελλάδα, Πορτογαλία, Σερβία και Ισπανία είναι οι μεγάλες χώρες «εξαγωγής» του ιού του AIDS στην Ευρώπη. Οι ερευνητές χαρτογράφησαν την εξάπλωση του ιού, καταγράφοντας τις «διαδρομές» που ακολουθεί και κατάφεραν να δημιουργήσουν το «γενεαλογικό του δέντρο».

Στις χώρες που εισάγουν τον ιό ανήκουν οι Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο. Η Βρετανία είναι τόσο εξαγωγέας όσο και εισαγωγέας του θανατηφόρου ιού, όπως επίσης και το Ισραήλ, Νορβηγία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Ελβετία.

Οπως εξήγησε στην «Ε» ο Δημήτρης Παρασκευής, η έρευνα έγινε σε 1.337 φορείς από 17 χώρες της Ευρώπης και διήρκεσε περίπου τρία χρόνια. Εστιάστηκε δε, στον πιο κοινό τύπο του ιού, τον HIV-1 υπότυπο Β.

«Μελετήσαμε το γενετικό υλικό του ιού σε κάθε ασθενή. Κάναμε κάτι σαν τεστ πατρότητας, για να το πω εκλαϊκευμένα», είπε ο κ. Παρασκευής αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα του κατέγραψε τη μετακίνηση του ιού. «Ο ιός μεταλλάσσεται, και σ' αυτό παίζει ρόλο και η εκάστοτε γεωγραφική περιοχή. Οπότε βρήκαμε από πού προήλθε ο ιός και χαρτογραφήσαμε τη διαδρομή μετάδοσής του».

Οσον αφορά την Ελλάδα και τους υπόλοιπους εξαγωγείς, ο καθηγητής τονίζει ότι πρόκειται στην πλειονότητά τους για χώρες της νότιας Ευρώπης με ιδιαίτερη τουριστική κίνηση. «Στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι πιθανό να εξαπλώνεται ο ιός μέσω των τουριστών που μολύνονται στις διακοπές τους. Πρέπει λοιπόν να δώσουμε βάρος και στους ξένους πολίτες που βρίσκονται στη χώρα μας και τα εθνικά προγράμματα υγείας δεν πρέπει να στοχεύουν μόνο στον εγχώριο πληθυσμό, αλλά και σε τουρίστες, επισκέπτες και μετανάστες».

«Η πρόληψη για το AIDS δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ελπίζουμε οι πληροφορίες από τη μελέτη μας να βοηθήσουν. Η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση από τους φορείς είναι απαραίτητη, αλλά πιο σημαντικό είναι ο καθένας να είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του. Εχει να κάνει με τη συμπεριφορά του καθενός».

Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, ο ιός εκτιμάται ότι εξαπλώθηκε από την Ελλάδα σε επτά χώρες, ενώ από την Ισπανία σε πέντε. Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Retrovirology» αναφέρεται και το παράδειγμα της Πολωνίας, όπου το AIDS «ανακυκλώνεται» ανάμεσα στους κατοίκους της χώρας, λόγω της ευρείας χρήσης ενέσιμων ναρκωτικών και της συχνής χρήσης κοινής σύριγγας.

Επίσης, όσον αφορά τη Σερβία, φαίνεται ότι οι κάτοικοί της μεταφέρουν τον ιό σε άλλες χώρες, λόγω των πολλών ταξιδιών που συνηθίζουν να κάνουν.

Εμείς και οι Νοτιοευρωπαίοι, λοιπόν, τον μεταδίδουμε... εντός, ενώ άλλοι τον μεταφέρουν στους διάφορους προορισμούς μαζί με τις βαλίτσες τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
HIV/ΑΙDS
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εθνικό Σύστημα Υγείας
Μόνο οι εργαζόμενοι «πονάνε» τη Δημόσια Υγεία
Γρίπη των χοίρων
Γρίπη: ώς το Σάββατο επιφυλακή μετά το κρούσμα
Ερευνα του ΥΠΕΠΘ και της Γ.Γ.Αθλητισμού
Παχύσαρκο το 40% των παιδιών μας
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Τον σκότωσαν γιατί τους αναγνώρισε
Εβλεπε το κακό να έρχεται η οικογένεια του 40χρονου
Δικαιώματα ζώων
Περιοδεία για... Οσκαρ
Ζωόφιλοι: «Μην κλείνεις τα μάτια! Η σιωπή είναι συνενοχή»
Συνέδριο για την ευρυζωνικότητα
Ριπές σε Καραμανλή για ψηφιακή TV
«Η ανάγνωση βιβλίων θα είναι μια άσκηση Ιστορίας»
Ακτοπλοϊα
Ενταση στη Μύρινα για την ταλαιπωρία
Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης
ΑΜΚΑ: ατελείωτη ταλαιπωρία
Δικαστικό ρεπορτάζ
8 μήνες με αναστολή στον 33χρονο Γερμανό
Ερευνα για την εξάπλωση του HIV
Η Ελλάδα, μεγάλος εξαγωγέας του AIDS
Παιδιά μεταναστών
Η πρωτιά της Κούκουα
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2009
Για καλά διαβασμένους
Περιβάλλον
32η ευρωκαταδίκη!
«Επικίνδυνα τοξικά στον ΧΥΤΑ Μαυρορράχης»
«Επαναλήψεις» Νάκου για Γραμματικό - Κερατέα
Σεισμική δόμηση
Ξύπνημα με 4,2 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο