Έντυπη Έκδοση

Η ευρωζώνη παρέδωσε την Ελλάδα στα χέρια των ιδιωτών χωρίς αλληλεγγύη

Τοκογλυφική αφαίμαξη λαού για 30 χρόνια

Νέο δάνειο από Ε.Ε. - ΔΝΤ και ιδιώτες με επιτόκιο μέχρι και 5% και με νέα μνημόνια • Σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και εμπράγματες εγγυήσεις στη δημόσια περιουσία • Ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ με διαρκή μετακύλιση του χρέους και μετά το 2040

Γ. Παπανδρέου, Χ. Ρόμπαϊ και Ζ. Μ. Μπαρόζο αλληλοσυγχαίρονται
ΣΕ βαθύ τούνελ δανεισμού πάνω από 30 χρόνια, με αβέβαιο μέλλον για την έξοδο της χώρας από το διεθνή οικονομικό έλεγχο και με εμφανή τον κίνδυνο χαρακτηρισμού της ελληνικής οικονομίας ως «selective default» από τους οίκους αξιολόγησης, έκλεισε η κρισιμότερη, για την Ελλάδα, σύνοδος κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Με όλες τις πλευρές να υποχωρούν, αλλά κυρίως την ελληνική, οι Ευρωπαίοι μαζί με το ΔΝΤ αποφάσισαν ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού 109 δισ. ευρώ (45 δισ. το υπόλοιπο από το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ), πλέον της ιδιωτικής συμμετοχής 50 δισ. (καθαρά 37 δισ. ευρώ). Ευρωπαϊκή Ενωση, ΔΝΤ και ιδιώτες συμφώνησαν στη μετακύλιση μέρους του χρέους, την επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά μέσω του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης, την ανταλλαγή ομολόγων με 30ετή, με υψηλά επιτόκια δανεισμού μέχρι και 5%, που συνιστά τοκογλυφία. Σταθερή όμως είναι η ενίσχυση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Η Ελλάδα δέχθηκε όλους τους όρους της συμφωνίας και επιπλέον δεσμεύτηκε για παροχή εμπράγματων εγγυήσεων. Το νέο πακέτο «βοήθειας» συνοδεύεται από νέα μνημόνια και νέα μέτρα για τους φορολογουμένους, ενώ αναμένεται να βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση.
Ο πρωθυπουργός απέφυγε επιμελώς να απαντήσει στο πότε η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει στις αγορές για δανεισμό.

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

Πολιτική

 • Η ευρωζώνη παρέδωσε την Ελλάδα στα χέρια των ιδιωτών χωρίς αλληλεγγύη Τοκογλυφική αφαίμαξη λαού για 30 χρόνια
  Νέο δάνειο από Ε.Ε. - ΔΝΤ και ιδιώτες με επιτόκιο μέχρι και 5% και με νέα μνημόνια • Σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και εμπράγματες εγγυήσεις στη δημόσια περιουσία • Ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ με διαρκή μετακύλιση του χρέους και μετά το 2040 Γ. Παπανδρέου, Χ. Ρόμπαϊ και Ζ. Μ. Μπαρόζο αλληλοσυγχαίρονται ΣΕ βαθύ τούνελ δανεισμού πάνω από 30 χρόνια, με αβέβαιο μέλλον για την έξοδο της χώρας από το διεθνή οικονομικό έλεγχο και με εμφανή τον κίνδυνο χαρακτηρισμού της ελληνικής οικονομίας ως «selective default» από τους οίκους αξιολόγησης, έκλεισε η κρισιμότερη, για την Ελλάδα, σύνοδος κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Με όλες τις πλευρές να υποχωρούν, αλλά κυρίως την ελληνική, οι Ευρωπαίοι μαζί με το ΔΝΤ αποφάσισαν ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού 109 δισ. ευρώ (45 δισ. το υπόλοιπο από το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ), πλέον της ιδιωτικής συμμετοχής 50 δισ. (καθαρά 37 δισ. ευρώ). Ευρωπαϊκή Ενωση, ΔΝΤ και ιδιώτες συμφώνησαν στη μετακύλιση μέρους του χρέους, την επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά μέσω του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης, την ανταλλαγή ομολόγων με 30ετή, με υψηλά επιτόκια δανεισμού μέχρι και 5%, που συνιστά τοκογλυφία. Σταθερή όμως είναι η ενίσχυση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Η Ελλάδα δέχθηκε όλους τους όρους της συμφωνίας και επιπλέον δεσμεύτηκε για παροχή εμπράγματων εγγυήσεων. Το νέο πακέτο «βοήθειας» συνοδεύεται από νέα μνημόνια και νέα μέτρα για τους φορολογουμένους, ενώ αναμένεται να βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση.
  Ο πρωθυπουργός απέφυγε επιμελώς να απαντήσει στο πότε η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει στις αγορές για δανεισμό.
 • Εθελοντικό κούρεμα 20% στα ομόλογα
  «Κούρεμα» της τάξεως του 21% του κεφαλαίου τους θα υποστούν οι ιδιώτες που θα συμμετάσχουν εθελοντικά στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Οικονομία

Αθλητισμός

 • Μπάλα στο... Μαξίμου
  Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πιάσει πάτο και όλα τα προβλήματα που το υποβαθμίζουν (στημένα, βία) θα συζητηθούν σε συνάντηση κορυφής του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της UEFA Μισέλ Πλατινί που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα.
 • ΠΛΕΪ ΟΦ Μονομαχία για μια θέση... στον ήλιο
  ΣΤΗΝ καρδιά του πιο καυτού καλοκαιριού για το ελληνικό ποδόσφαιρο, τέσσερις ομάδες της Football League επιστρέφουν στα γήπεδα, για να ξεκινήσουν τη διαδικασία των πλέι οφ (δύο γύροι, έξι αγωνιστικές), με έπαθλο μια θέση στη Superleague.

Ελλάδα

 • ΤΑΞΙ ΑΔΕΙΑΣΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΥΙΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΡΕΠΠΑ • ΔΙΑΒΗΜΑ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡ. ΠΑΓΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Σύγκρουση επαγγελμάτων για τα ταξί
  «Πάγο» στον Γ. Ραγκούση έβαλε χθες ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Βασ. Εξαρχος για το θέμα των ταξί. Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε ζητεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, για να σταματήσει ο αποκλεισμός αεροδρομίων, λιμανιών και δρόμων.
 • ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠ' ΤΟ ΔΗΜΟ Πολυκατάστημα - φόβητρο για εμπόρους, πράσινο
  Αντιδράσεις προκαλεί η ανέγερση πολυκαταστήματος στην ήδη υποβαθμισμένη από τσιμέντο περιοχή του Κερατσινίου Ακόμη ένα χτύπημα στους εμπόρους της πόλης και στις τοπικές επιχειρήσεις του Δήμου Κερατσινίου, οι οποίες οδηγούνται σε λουκέτο από την οικονομική κρίση, πρόκειται να επιφέρει σύμφωνα με το Σύλλογο Εμπόρων και Βιοτεχνών της πόλης η απόφαση του δημάρχου Λουκά Τζανή να προχωρήσει, παρά την αντίθεση της αντιπολίτευσης που έχει ξεσηκωθεί, στην αδειοδότηση καταστήματος πολυεθνικής εταιρείας.

Διεθνή

 • Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ «Απειλή, αλλά όχι και τόοσο μεγάλη»
  Δύο σπουργίτια βρίσκουν καταφύγιο σε παγκάκι του Βερολίνου. Τι να πουν κι αυτά... (ΕΡΑ/ΑΠΕ) Ενα «εκρηκτικό μείγμα» φυσικών καταστροφών που απειλούν την παγκόσμια ασφάλεια δημιουργούν οι κλιματικές αλλαγές κατά τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος δεν κατάφερε ωστόσο να πείσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να εντάξει την απειλή αυτή στην ατζέντα του.
 • ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΜΕ ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ Οι Anonymous χάκεψαν το ΝΑΤΟ
  «Hi ΝΑΤΟ, έχουμε κι άλλα από τα ωραία σου data», ανήγγειλαν οι Anony-mous, επιβεβαιώνοντας ότι χάκεψαν βάση δεδομένων του ΝΑΤΟ.

Τέχνες & Πολιτισμός

 • ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Μουσική πλάι στο δάσος
  Οι «Palyrria» είναι ένα από τα μουσικά συγκροτήματα που θα ακουστούν Τον πολιτισμό και την οικολογία συνδυάζει το Music and Cultural Festival που αρχίζει την ερχόμενη Τετάρτη (27 Ιουλίου) στην Αρχαία Ολυμπία. Θα φιλοξενήσει τρεις σκηνές με 250 καλλιτέχνες απ' όλον τον κόσμο.
 • Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΛΟΥΔΟΣ ΕΧΕΙ ΑΛΩΝΙΣΕΙ ΤΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Παίζει θέατρο στις φυλακές
  Ο Βασίλης Βελούδος Στην παράλογα νόμιμη «επικράτεια» του σωφρονισμού, όπου αντιστοιχεί ένα τετραγωνικό μέτρο στο άτομο, στις ελληνικές φυλακές, όπου οι ανθρώπινες ψυχές στοιβάζονται σαν τα τσουβάλια, έφτασε το θέατρο.