Έντυπη Έκδοση

Ζει και δουλεύει χωρίς ονοματεπώνυμο

Τη λένε Γεωργία. Είναι 22 ετών και μεγάλωσε στην Κρήτη. Ταυτότητα δεν έχει. Ούτε ληξιαρχική πράξη γέννησης. Ζει αλλά, για το ελληνικό κράτος, δεν υπάρχει! Κι αυτό γιατί ούτε η Πρόνοια Ηρακλείου ούτε η Στέγη «Φίλοι του Παιδιού» που ανέλαβαν την επιμέλειά της όταν ήταν ανήλικη, φρόντισαν -όπως προκύπτει- να της εξασφαλίσουν ένα έγγραφο το οποίο να πιστοποιεί την ύπαρξή της και να της εξασφαλίζει μια φυσιολογική ζωή.

Ζει αλλά δεν υπάρχει... Ζει αλλά δεν υπάρχει... Αποτέλεσμα της κρατικής αδιαφορίας, η πολύχρονη «αιχμαλωσία» της Γεωργίας στην... αμάθεια και την ανεργία, αφού χωρίς χαρτιά ούτε να σπουδάσει μπορεί ούτε να εργαστεί.

Παρά τις δυσκολίες η Γεωργία έμαθε να γράφει, να διαβάζει, να «σχηματίζει» μαντινάδες και να εργάζεται όπου και όσο μπορεί. «Πώς αλλιώς θα επιβιώσω;» διερωτάται και μας εξιστορεί την περιπέτειά της:

Επιασα δουλειά

«Το 1998 πήγα στη Στέγη "Φίλοι του Παιδιού". Τα καλοκαίρια και τις γιορτές έκλεινε και φιλοξενούμασταν σε σπίτια εθελοντών. Το 2004, μετά την καλοκαιρινή διακοπή, μας ανακοίνωσαν ότι θα κλείσει για πάντα. Ημουν 17 χρόνων. Βρέθηκα στον δρόμο... Επιασα δουλειά σε καφετέρια και νοίκιασα ένα σπίτι. Από τη Στέγη μού έδωσαν έναν διθέσιο κόκκινο καναπέ, ένα κάδρο και 200 ευρώ...».

«Τα χρόνια που προηγήθηκαν», προσθέτει, «πήγα στο Δημοτικό (δύο τάξεις) και τελείωσα το Γυμνάσιο. Απολυτήριο δεν πήρα και έτσι δεν μπόρεσα να πάω ούτε στο Λύκειο ούτε στη Σχολή Μαγείρων του ΟΑΕΔ που ήθελα...

»Μου αρέσει να μαγειρεύω. Ξέρω να ανοίγω φύλλο και να ζυμώνω. Εμαθα δίπλα σε μαγείρους στα ουζερί, τα εστιατόρια και τις καφετέριες όπου δούλευα. Οταν φτάνει η στιγμή που ο εργοδότης μου ζητάει χαρτιά (ταυτότητα, ΑΦΜ για ΙΚΑ, υγειονομικό κ.τλ.), φεύγω σαν Λούης... Αν χρειαστεί, αλλάζω και πόλεις για να βρω δουλειά. Ομως, αισθάνομαι τυχερή γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν έπαθα τίποτα κακό. Φαντάζεσαι να πάθαινα κάτι;» μας ρωτάει.

«Είναι δύσκολο και επικίνδυνο να περιφέρεται στην Αθήνα χωρίς ταυτότητα», μας λέει η πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κέντρο Ερευνών Ρίζες» Μαίρη Θεοδωροπούλου, η οποία στέκεται δίπλα της, ενώ μιλάμε, και τη στηρίζει. Αυτές τις ημέρες η Γεωργία βρίσκεται στην Αθήνα και φιλοξενείται σε μια στέγη φροντίδας.

«Στις αρχές του 2000», μας λέει η κ. Θεοδωροπούλου, «ζητήθηκε η γνώμη μας για μια μικρή κοπελίτσα που βρέθηκε από το Λιμενικό στο Ηράκλειο της Κρήτης και από την Πρόνοια παραδόθηκε στον Σύλλογο "Φίλοι του Παιδιού". Εφόσον δεν υπήρχαν ληξιαρχικά στοιχεία, δεν υπήρχε οικογένεια πίσω από το κοριτσάκι και επειδή δεν το ζήτησε κανένας για αρκετά χρόνια, προτείναμε στην αρμόδια κοινωνική λειτουργό και στη δικηγόρο του Συλλόγου να ενεργοποιήσουν τον νόμο περί εκθέτων. Δηλαδή να της δημιουργήσουν ληξιαρχική πράξη ως έκθετο και στη συνέχεια με ονοματοληψία -όνομα μητέρας, πατέρα- να της δοθούν κάποια δημόσια έγγραφα. Δεν έγινε όμως τίποτα απ' όλα αυτά και βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση η Γεωργία σήμερα. Ακόμη και όταν ενηλικιώθηκε, δεν μπορούσε να τακτοποιήσει το θέμα καθώς ούτε χρήματα διέθετε ούτε ληξιαρχική πράξη γεννήσεως που απαιτούνταν για να εκδώσει ταυτότητα». *

ΝΟΜΙΚΗ ΛΥΣΗ

«Βάπτισμα» με απόφαση νομάρχη

Τι προβλέπουν οι νόμοι σε αυτές τις περιπτώσεις;

Οπως μας ενημερώνει η δικηγόρος Αθηνών Σπυριδούλα Ράπτη: «Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 2573/1953 περί αλλαγής επωνύμου και προσλήψεως πατρωνύμου και μητρωνύμου, όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 8 ν. 2130/1993 και αντικαταστάθηκε με το άρθρο 21 παρ. 9 ν. 2307/1995, η πρόσληψη και αλλαγή επωνύμου και εν προκειμένω σε παιδιά αγνώστων γονέων γίνεται με απόφαση του νομάρχη.

Επειτα από αίτηση του ενδιαφερομένου προσώπου ή κάθε προσώπου, που ασκεί οπωσδήποτε γονική μέριμνα ή επιτροπεία επί του ανηλίκου, ο νομάρχης με απόφασή του και με ελεύθερη κρίση του δίνει επώνυμο πατέρα και επώνυμο μητέρας στα πρόσωπα αυτά, που είναι αγνώστων γονέων.

Η απόφασή του δημοσιεύεται με τοιχοκόλληση επί οκτώ (8) πλήρεις ημέρες στο Νομαρχιακό Κατάστημα και στο κατάστημα του δήμου ή της κοινότητας, που διαμένει το αγνώστων γονέων πρόσωπο. Για τις δημοσιεύσεις αυτές συντάσσονται αποδεικτικά έγγραφα, τα οποία φυλάσσονται σε σχετικό φάκελο. Μέσα στην 8ήμερη αυτή ανατρεπτική προθεσμία, όποιος τυχόν φέρει το ίδιο επώνυμο με εκείνο το επώνυμο πατέρα ή μητέρας, που δόθηκε στο αγνώστων γονέων πρόσωπο, δικαιούται να υποβάλει ένσταση στον νομάρχη εκθέτοντας τους λόγους για τους οποίους αντιδρά στη χορήγηση του επωνύμου από τον νομάρχη».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αγροτικές κινητοποιήσεις
Επιμένει για διάλογο η κυβέρνηση
Αλλα λέει ο Σαμαράς, άλλα ο Χατζηγάκης
Αλμούνια: Οι αγρότες έχουν δίκιο, διώξτε τους μεσάζοντες
Οι αγρότες της οργής
Σε «κλοιό» τα μπλόκα
«Σύνηθες στην Ε.Ε το κλείσιμο των δρόμων»
Δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου
Οι Κασσάνδρες ψάχνουν λαμαρίνα να κρυφτούν...
Δεν αντάλλαξαν κουβέντα
Εκπαίδευση
Αιτήσεις για Πανελλαδικές από την 1η Φεβρουαρίου
Η ψηφιακή τάξη ενημερώνεται
Δασκάλα σε δίκη για μάθημα σε αλλοδαπούς
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ερευνα εισαγγελέα για 3 συναυλίες
Ζητούν 9 εκατ. € αποζημίωση
Τη Δευτέρα απολογία της Ελλάδας για την υπόθεση Χορευτάκη
Μελέτη ΠΑΣΕΓΕΣ
Τι ψάρια «πιάνει» η αλιεία μας
Χωρίς χαρτιά
Ζει και δουλεύει χωρίς ονοματεπώνυμο
Τηλεπικοινωνίες
ΟΤΕ: Εχασε 1 εκατ. γραμμές
Κόμβος- «καρδιά» του Internet
Κράκερ εναντίον άγιου facebook
Ημερολόγιο βροχής 2009
Επεσε νερό δεκαετιών
Άλλες ειδήσεις
Ο δικός τους «Καλλικράτης» έχει τρεις κατοίκους
Το βραβείο αειφορίας στην Ποσειδωνία της Σύρου
Απειλεί με κινητοποιήσεις η ΥΠΑ
Αστυνομικός έκλεβε παράβολα
Συνελήφθη Ρώσος μαφιόζος
Καθηγητής με υλικό παιδικής πορνογραφίας
24ωρη οι μηχανικοί
Συζήτηση για το μεταναστευτικό
Ψάχνουν εμπρηστές, προσάγουν υπόπτους
Θετικός στο σχέδιο για μετανάστες
Πιέζουν οι ακτοπλόοι για πλήρη απελευθέρωση