Έντυπη Έκδοση

Ο Παύλος Μάτεσις κηδεύεται αύριο, Τρίτη, στις 4 μ.μ.

Αυλαία για τον Παύλο Μάτεσι

Αφησε χθες την τελευταία του πνοή, έπειτα από πολύμηνη νοσηλεία του σε ιδιωτική κλινική. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες συγγραφείς.

Πλήρες θέμα...

 • Θέατρο

  • ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΤΕΣΙΣ «Μια πεθαμένη Ελλάδα κηδεύει έναν ζωντανό ποιητή της»
   «Οι περιστάσεις και η Ιστορία μας με κάναν να φοβάμαι από παιδί τη Δικαιοσύνη» διαπίστωνε ο Π. Μάτεσις. Η σχέση του Παύλου Μάτεσι με το θέατρο, το οποίο είχε σπουδάσει μετά τα 30 στη δραματική σχολή του Καρόλου Κουν, ήταν διά βίου ερωτική. Και συγχρόνως εκρηκτική. Εκρηκτικός ήταν, άλλωστε, ως προσωπικότητα κι ο ίδιος. Ενίοτε και συγκρουσιακός. Οπως όταν μετά την πρεμιέρα του «Προς Ελευσίνα» στο Εθνικό Θέατρο (το '95) βγήκε και «αφόρισε» δημόσια την παράσταση του Κοραή Δαμάτη.
  • Ενας σύγχρονος τραγωδός
   Ο Παύλος Μάτεσις είναι κατ' ευθείαν απόγονος τής αρχαίας τραγωδίας.
  • Μιλάει ο σκηνοθέτης Ε. Λυγίζος για την παράστασή του στο θέατρο Νέου Κόσμου Βάκχες με αρσενικούς και γκέι
   Ο Εκτορας Λυγίζος (στη μέση) παρέα με τους συμπρωταγωνιστές του στις «Βάκχες» Δ. Μοθωναίο και Αρ. Μπαλή Στις «Βάκχες» του, που μόλις ανέβηκαν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, παίζουν μόνο άντρες και το γκέι στοιχείο είναι ορατό.
 • Μουσεία

  • Αργά και προσεκτικά αναστυλώνεται Κι άλλος κίονας στο ναό του Διός στην Ολυμπία
   Επτά τόνους ζυγίζει το κιονόκρανο του ναού του Διός που τοποθετήθηκε πάνω σε δύο συντηρημένους και συμπληρωμένους σπονδύλους Με έναν πολύ προσεκτικό τρόπο, με μηχανήματα και χειρισμούς χειρουργικής ακρίβειας, γίνεται η αναστύλωση του ναού του Διός στην Αρχαία Ολυμπία. Σ' ένα μνημείο εμβληματικό, καθώς βρίσκεται στην Ιερή Αλτη, σήμα κατατεθέν στην αρχαιότητα, αφού εκεί τελούνταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες προς τιμήν του Διός.
 • Εκδόσεις

  • Εκδότες στα χαρακώματα
   Η κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου έχει οδηγήσει τον εκδοτικό κόσμο στα χαρακώματα. Αν κρίνουμε από τον τόνο και το ύφος της «συνδικαλιστικής» επιστολής, με αποδέκτες τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς (υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού) και τα κόμματα, είμαστε μάρτυρες ενός εμφυλίου πολέμου.
 • Χωροταξία

  • Αρχίζουν τα έργα αποκατάστασης από το δήμο Ξαναζωντανεύουν τα «πληγωμένα» σπίτια της Καισαριανής
   Τα πολυβόλα και οι όλμοι δεν λυπήθηκαν την Καισαριανή στη μάχη του Δεκέμβρη του 1944. Οι τοίχοι το μαρτυρούν αδιάψευστα Μπορεί να βγήκε πληγωμένη αλλά υπερήφανη τόσο από την Κατοχή όσο και από τις μάχες του Δεκέμβρη του 1944 η Καισαριανή, έχασε ωστόσο τη μάχη με την αντιπαροχή, αφού το κράτος αδιαφόρησε (αναμενόμενο) για τον παλαιό προσφυγικό ιστό της πόλης.