Έντυπη Έκδοση

Αδυναμίες παραδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Διατηρούνται οι συζητήσεις και ο προβληματισμός εντός του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοσκοπήσεις που συνεχίζουν να δείχνουν σταθερή τη δυναμική του κόμματος αλλά διόλου διευρυνόμενη, όπως θα επιθυμούσαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, δεν φαίνεται να προκαλεί καμία έκπληξη στην Κουμουνδούρου η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η ωμή παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική της χώρας.

Δύο παρεμβάσεις, από διαφορετικές αφετηρίες, του Νίκου Βούτση στην εφ. «Ελεύθερος Τύπος» και του Παν. Λαφαζάνη με άρθρο του στα «Νέα», αποτυπώνουν τον προβληματισμό που επικρατεί σχετικά με την πορεία του κόμματος στο κρίσιμο προσεχές διάστημα και τις τάσεις που διαγράφονται.

Ο κ. Βούτσης αφού παραδέχεται ότι υπάρχει απογοήτευση σε ένα μέρος την κοινωνίας, το οποίο ήλπιζε ότι η κυβέρνηση δεν θα κατάφερνε να περάσει τα τελευταία μέτρα λιτότητας, εκφράζει την άποψη ότι δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμη οι συσχετισμοί που θα ευνοούσαν μια αλλαγή πολιτικής με κορμό την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείται ότι στην παρούσα φάση καταγράφονται ζυμώσεις σε όλα τα κόμματα και πως δεν συντρέχουν ακόμη οι προϋποθέσεις συνεργασίας για τη δημιουργία ενός συμμαχικού αντιμνημονιακού τόξου. Προσθέτει ότι η αδυναμία διαμόρφωσης πολιτικών συσχετισμών με κέντρο τον ΣΥΡΙΖΑ δυσχεραίνει την κατανόηση της πρότασης του κόμματος ως μιας ρεαλιστικής εναλλακτικής διεξόδου και εκτιμά ότι οι εκρηκτικές αντιθέσεις που δημιουργούνται στην Ελλάδα «θα ανατροφοδοτήσουν πολιτικές αλλαγές και μαζικά κινήματα που θα αμφισβητήσουν έμπρακτα την εφαρμογή της αντικοινωνικής πολιτικής».

Σε κυβέρνηση της Αριστεράς με στόχο την άμεση απαλλαγή της χώρας από την τρόικα, καθώς και την ακύρωση των Μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, αναφέρεται ο Παν. Λαφαζάνης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, προτάσσοντας τη ριζοσπαστικοποίηση ως μόνη πολιτική επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνει λόγο για επαναθεμελίωση της Ελλάδας, που, όπως σημειώνει, ή θα γίνει με όρους σοσιαλιστικής προοπτικής ή δεν θα υπάρξει και θα δώσει τη θέση της στην πιο ακραία αντίδραση, στον πιο στυγνό αυταρχισμό και την ταχεία περιθωριοποίηση. «Η κυβέρνηση της Αριστεράς έχει νόημα μόνο ως κυβέρνηση που θα αμφισβητήσει ευθέως το νεοφιλελευθερισμό και προοπτικά τον ίδιο τον καπιταλισμό και ως κυβέρνηση που θα φέρει στο προσκήνιο ένα νέο παραγωγικό και οικονομικό πρότυπο», επισημαίνει.

Εν τω μεταξύ, με καυστικό τρόπο σχολίασαν στελέχη της Κουμουνδούρου την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ένας από τους κινδύνους για την επιτυχία του προγράμματος είναι η αυξανόμενη επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να οδηγήσει σε στάση πληρωμών ή και έξοδο από το ευρώ. Οπως δήλωσε ο Ευκ. Τσακαλώτος, δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα μιας χώρας με απροκάλυπτο τρόπο. «Δεν έχει μάθει τίποτα από τις αποτυχίες του και την κοινωνική καταστροφή που έχει επιφέρει ανά τον κόσμο» είπε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά θέματα: ΣΥΡΙΖΑ
Υψηλοί τόνοι για στικάκι-έγγραφα
Μάχη Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ με 37% αναποφάσιστους
Σιγή ιχθύος από ΔΝΤ για την επίθεση Τσίπρα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Λίστα Λαγκάρντ
Εδωσε... Ζωή στις κόντρες, με το «καλημέρα»
Σήμερα στους εισαγγελείς η συνεργάτις του Διώτη
ΠΑΣΟΚ
Ανδρέας κατά κηπουρών, Γιώργος κατά υποκριτών
Πολιτική
Ερχονται νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις
Αιχμές από Βενιζέλο και Κουβέλη
ΣΥΡΙΖΑ
Υψηλοί τόνοι για στικάκι-έγγραφα
Μάχη Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ με 37% αναποφάσιστους
Αδυναμίες παραδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ
Σιγή ιχθύος από ΔΝΤ για την επίθεση Τσίπρα
ΗΠΑ
«Τα ελληνικά ζητήματα έχουν προτεραιότητα»
ΔΗΜΑΡ
Συντονιστικό όργανο ζητά πάλι ο Κουβέλης
Κύπρος
Με νέο πρόεδρο το Μνημόνιο