Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΣΤΡΕΦΕΙ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σιγή ιχθύος από ΔΝΤ για την επίθεση Τσίπρα

Το ΔΝΤ τηρεί σιγήν ιχθύος στη σκληρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ περί ωμής ανάμειξής του στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας λίγες ημέρες πριν ο Αλέξης Τσίπρας συναντηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα με το νούμερο δύο του Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον.

Με τον Ντ. Λίπτον, Αμερικανό «τοποτηρητή» και δεύτερο στην ιεραρχία του ΔΝΤ, θα συναντηθεί ο Α. Τσίπρας. Παρών θα δώσει και ο «persona non grata» Τόμσεν... Με τον Ντ. Λίπτον, Αμερικανό «τοποτηρητή» και δεύτερο στην ιεραρχία του ΔΝΤ, θα συναντηθεί ο Α. Τσίπρας. Παρών θα δώσει και ο «persona non grata» Τόμσεν... Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ μέχρι χθες δεν είχε απαντήσει σε ερώτηση της «Ε» για την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενόψει της συνάντησης (που αποκάλυψε πρώτο το enet.gr το Σάββατο) με τον Ντέιβιντ Λίπτον, το ΔΝΤ είναι φανερό ότι επέλεξε να διατηρήσει χαμηλούς τόνους. Για κάποιον που γνωρίζει την πρακτική που ακολουθείται, οι χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι, όπως ο κ. Τόμσεν, είναι υποχρεωμένοι στη σύνταξη τέτοιων εκθέσεων να αναφέρονται στα ρίσκα του κάθε προγράμματος.

«Δεν σχολιάζω»

Πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ που μίλησε στην «Ε» σχολιάζοντας την επίμαχη αναφορά του συγγραφέα της έκθεσης, Πολ Τόμσεν, είπε: «Στο βαθμό που η διατύπωση δεν διαστρεβλώνει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του Ταμείου έχουν την υποχρέωση να ενημερώσουν τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου για τα ρίσκα του προγράμματος πριν κληθούν οι τελευταίοι να ψηφίσουν υπέρ ή κατά. Δεδομένης της μέχρι τώρα θέσης του ΣΥΡΙΖΑ στο Μνημόνιο, η διατύπωση είναι ορθή». Ο Πολ Τόμσεν όμως δεν τηρεί τη συνήθη πρακτική. Ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος όταν ερωτάται για πολιτικά ζητήματα (περί συνοχής της κυβέρνησης συνεργασίας, διαδηλώσεις κ.ά.) που συνδέονται με την πορεία του Μνημονίου, συνήθως επιλέγει να μη σχολιάζει. Το «δεν σχολιάζω» το επανέλαβε και στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης Παρασκευής με Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους εξ αφορμής της δημοσιοποίησης της έκθεσης απαντώντας για έτερο πολιτικό θέμα και ενώ κανείς εξ όσων συμμετείχαν σ' αυτήν δεν είχε γίνει γνώστης εκείνη τη στιγμή της επίμαχης αναφοράς του για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πηγή που γνωρίζει τις εσωτερικές διαδικασίες του ΔΝΤ σημείωσε το «φάουλ» του Πολ Τόμσεν αναφέροντας στην «Ε» ότι «αν ήμουν εγώ ο συντάκτης της έκθεσης, δεν θα αναφερόμουν ονομαστικά σ' ένα κόμμα, αλλά γενικότερα στις αντιμνημονιακές δυνάμεις και ας βγουν μετά τα κόμματα να ταυτιστούν ή όχι».

«Αν ήθελε ο Σαμαράς...»

Πρέπει να τονιστεί ότι η αποστολή της έκθεσης από το ΔΝΤ προς το υπουργείο Οικονομικών έγινε στα τέλη Δεκεμβρίου. Αν η κυβέρνηση Σαμαρά ήθελε -για λόγους εθνικής κυριαρχίας ή εντυπώσεων εν πάση περιπτώσει- να απαλειφθούν σημεία που άπτονται εσωτερικών πολιτικών ζητημάτων, θα μπορούσε να ζητήσει ή να κοπούν ή να «διορθωθούν». Κάτι που δεν έγινε...

Αναφορικά με την επίσκεψη Τσίπρα στην έδρα του Ταμείου, με αφορμή την περιοδεία που κάνει σε Ουάσιγκτον-Νέα Υόρκη με σκοπό να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τον αμερικανικό παράγοντα, η «Ε» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημά του ζήτησε συνάντηση με την «ηγεσία του ΔΝΤ» και όχι προσωπικά με την Κριστίν Λαγκάρντ. Ο Ντέιβιντ Λίπτον που θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον έτερο πυλώνα του Ταμείου και τον «τοποτηρητή» ουσιαστικά της αμερικανικής κυβέρνησης. Στη συνάντηση της Πέμπτης θεωρείται σίγουρο ότι θα δώσει το «παρών» και ο Τόμσεν, ο οποίος από κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζεται, μετά τη δυσμενή αναφορά του στο κόμμα, περίπου ως «persona non grata».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
ΔΝΤ
Σχετικά θέματα: ΣΥΡΙΖΑ
Υψηλοί τόνοι για στικάκι-έγγραφα
Μάχη Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ με 37% αναποφάσιστους
Αδυναμίες παραδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Λίστα Λαγκάρντ
Εδωσε... Ζωή στις κόντρες, με το «καλημέρα»
Σήμερα στους εισαγγελείς η συνεργάτις του Διώτη
ΠΑΣΟΚ
Ανδρέας κατά κηπουρών, Γιώργος κατά υποκριτών
Πολιτική
Ερχονται νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις
Αιχμές από Βενιζέλο και Κουβέλη
ΣΥΡΙΖΑ
Υψηλοί τόνοι για στικάκι-έγγραφα
Μάχη Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ με 37% αναποφάσιστους
Αδυναμίες παραδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ
Σιγή ιχθύος από ΔΝΤ για την επίθεση Τσίπρα
ΗΠΑ
«Τα ελληνικά ζητήματα έχουν προτεραιότητα»
ΔΗΜΑΡ
Συντονιστικό όργανο ζητά πάλι ο Κουβέλης
Κύπρος
Με νέο πρόεδρο το Μνημόνιο