Έντυπη Έκδοση

ΚΥΠΡΟΣ: ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Με νέο πρόεδρο το Μνημόνιο

Κληρονομιά στο νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αφήνει την υπογραφή του Μνημονίου η απερχόμενη κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια, αφού, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η συμφωνία της Κύπρου με τους δανειστές θα κλειδώσει τον Μάρτιο. Οι προεδρικές εκλογές θα γίνουν στις 17 Φεβρουαρίου.

Χριστόφιας: «Προσπάθεια να μειωθεί το κύρος της Κύπρου» Χριστόφιας: «Προσπάθεια να μειωθεί το κύρος της Κύπρου» Η Λευκωσία, αν και ήλπιζε ότι στη σημερινή συνεδρία του Eurogroup στις Βρυξέλλες (που θα είναι και η τελευταία υπό την προεδρία Ζ.-Κ. Γιουνκέρ) θα μπορούσε να συζητηθεί η δανειοδότησή της, χάνει το «τρένο» και περιμένει το επόμενο. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο διαγνωστικός έλεγχος που διεξάγει ο οίκος Pimco, για να καθορίσει το ακριβές ποσόν που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, δεν ολοκληρώθηκε το Σάββατο, όπως αναμενόταν.

Ως εκ τούτου δεν μπορεί να καθοριστεί και το ποσόν που πρέπει να δανειστεί η Κύπρος από την τρόικα, με αποτέλεσμα η όποια συζήτηση να περιορίζεται σε θεωρητικό επίπεδο.

Η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αλίκη Στυλιανού, δήλωσε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι το ποσόν που θα απαιτηθεί δεν θα υπερβαίνει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά για να προχωρήσει η διαδικασία με την τρόικα και να υπάρξει υπογραφή του Μνημονίου απαιτείται ακριβής αριθμός, κάτι που καταβάλλεται προσπάθεια να επιτευχθεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Οργή Χριστόφια

Το ήδη βαρύ κλίμα στη Λευκωσία έγινε βαρύτερο, έπειτα από διαρροές που αποδίδονται σε τεχνοκράτη του Eurogroup, ο οποίος φέρεται να υποστήριξε ότι η καθυστέρηση στην υπογραφή Μνημονίου οφείλεται κατά κύριο λόγο στην άρνηση του Κύπριου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια να συζητήσει θέμα αποκρατικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών (ΔΕΚΟ).

Ο Δ. Χριστόφιας δεν έκρυψε την ενόχλησή του, λέγοντας πως δεν ξέρει ποιος είναι ο εν λόγω τεχνοκράτης, αλλά «δεν έχει καθόλου, μα καθόλου δίκαιο». Εξέφρασε την ελπίδα «να μην είναι ακόμη ένας κρίκος στην αλυσίδα των προσπαθειών να μειωθούν το κύρος της Κύπρου και η αξιοπιστία της».

Πρόσθεσε τέλος πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αξιόπιστος εταίρος και τιμά αυτά για τα οποία έχει συμφωνήσει και έχει δεσμευτεί.

Ξέπλυμα

Εν τω μεταξύ στη Γερμανία συνεχίζεται ο «λιθοβολισμός» της Κύπρου για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος με δηλώσεις και δημοσιεύματα στον Τύπο, ενώ δεν αποκλείεται το θέμα να συζητηθεί και στο σημερινό Eurogroup. Η Λευκωσία, όπως ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» η επικεφαλής της κυπριακής Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) Εύα Παπακυριακού, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα αποτροπής του φαινομένου και οι επιδόσεις της έχουν αξιολογηθεί θετικά από διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Σύμφωνα με την κ. Παπακυριακού, οι κατηγορίες κατά της Κύπρου δεν στηρίζονται σε δεδομένα, σημειώνοντας ότι οι Γερμανοί αρνήθηκαν να δώσουν στην Κύπρο την έκθεση των μυστικών τους υπηρεσιών, στην οποία υποτίθεται ότι υπάρχουν στοιχεία για ξέπλυμα χρήματος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Λίστα Λαγκάρντ
Εδωσε... Ζωή στις κόντρες, με το «καλημέρα»
Σήμερα στους εισαγγελείς η συνεργάτις του Διώτη
ΠΑΣΟΚ
Ανδρέας κατά κηπουρών, Γιώργος κατά υποκριτών
Πολιτική
Ερχονται νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις
Αιχμές από Βενιζέλο και Κουβέλη
ΣΥΡΙΖΑ
Υψηλοί τόνοι για στικάκι-έγγραφα
Μάχη Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ με 37% αναποφάσιστους
Αδυναμίες παραδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ
Σιγή ιχθύος από ΔΝΤ για την επίθεση Τσίπρα
ΗΠΑ
«Τα ελληνικά ζητήματα έχουν προτεραιότητα»
ΔΗΜΑΡ
Συντονιστικό όργανο ζητά πάλι ο Κουβέλης
Κύπρος
Με νέο πρόεδρο το Μνημόνιο