Έντυπη Έκδοση

ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

Τούνελ ανεργίας και άγριας ευελιξίας

Η νέα γενιά προβληματικών εταιρειών του Χρηματιστηρίου φιλοδώρησε την οικονομία με 6.500 απολύσεις πριν από την κρίση και έπεται συνέχεια. Με την ομπρέλα της κοινοτικής επιτήρησης και για τον ιδιωτικό τομέα η κυβέρνηση «ανέχεται» την... ευελιξία της τριήμερης εργασίας, ενώ κόβει στο μισό τις αυξήσεις μισθών που πέτυχαν οι εργαζόμενοι. Εξαρση της ευελιξίας στη Β. Ελλάδα, πτώση μέχρι 50% στον τζίρο της οικοδομής. Δοκιμάζεται ο τουρισμός στη Χαλκιδική.

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

 • Άλλες ειδήσεις

  • Φαλκιδεύουν τη διετή
   Στα «ψιλά» (στις υποσημειώσεις) της Εκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος γίνονται αναφορές σε σενάριο πολύ κοντινό προς την πραγματικότητα, όπου φαίνεται ότι η «ευελιξία» κατατρώει τις μισθολογικές αυξήσεις.
  • ΘΕΡΙΖΕΙ Ο «ΚΑΡΚΙΝΟΣ» ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΩΝ, ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Η κακοήθης μετάλλαξη των εργασιακών σχέσεων
   6.500 απολύσεις, προ κρίσης Σε δυναμίτη για την έκρηξη της ανεργίας στη χώρα μας απειλεί να εξελιχθεί η εκκολαπτόμενη νέα γενιά «προβληματικών» εταιρειών του Χρηματιστηρίου που, με αφορμή τα ζημιογόνα αποτελέσματα και τα φουσκωμένα χρέη τους, πρωτοστατούν ήδη από πέρυσι στη μείωση χιλιάδων θέσεων εργασίας και στην ελαστικοποίηση των όρων απασχόλησης.
  • ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΚΟΛΟΣΣΟΙ Στο κόλπο της εθελουσίας χάριν των κερδών
   Σε ψαλίδισμα θέσεων εργασίας κατέφυγαν μέσα στο 2008 πολλές μεγάλες και υπερκερδοφόρες εισηγμένες επιχειρήσεις, εφαρμόζοντας προγράμματα εθελουσίας εξόδου για να μειώσουν το κόστος και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.
  • Από το «μπουμ» εργασίας στο «μπαμ» της ανεργίας
   Ετος προσλήψεων και όχι απολύσεων ήταν κατά κανόνα το 2008 για τις περισσότερες εισηγμένες επιχειρήσεις, που συνέχισαν να δαπανούν κεφάλαια για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους κυρίως στο εξωτερικό.
  • Περί Fulgor
  • ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΣ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 80% * ΨΥΧΟΡΡΑΓΕΙ Η ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ * ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ Βομβαρδισμένο εργασιακό τοπίο η Β. Ελλάδα
   Ομαδικές απολύσεις λόγω κλεισίματος επιχειρήσεων, μειώσεις προσωπικού, διαθεσιμότητες, μαύρη εργασία, μετατροπή των συμβάσεων εργασίας, ραγδαία αύξηση της ανεργίας συνθέτουν το σκηνικό στη Βόρεια Ελλάδα με βάση τα στοιχεία των Εργατικών Κέντρων.
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ Δανειακή ασφυξία - ισχνό συνάλλαγμα
   Σε ζώνη κινδύνου έχουν μπει, λόγω των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης στις θαλάσσιες μεταφορές, οι περισσότερες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες και είναι πολύ πιθανόν να μειωθεί έως και 50% το ναυτιλιακό συνάλλαγμα για τη χώρα μας.
  • Επισφαλείς 30.000 θέσεις εργασίας στη Χαλκιδική
   30.000 -άμεσες και έμμεσες- θέσεις εργασίας διακυβεύονται φέτος, λόγω των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στις τουριστικές μονάδες της Χαλκιδικής, η οποία θεωρείται «βαρόμετρο» της τουριστικής κίνησης στη Β.
  • Τυχερός όποιος εργολάβος πουλήσει κι όποιος οικοδόμος βρει μεροκάματο
   Κούτσα - κούτσα τελειώνουν οι κατασκευαστές τις οικοδομές και με μεγάλη φειδώ ξεκινάνε νέες Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται πλέον οι απολύσεις στον κλάδο της οικοδομής, καθώς οι κατασκευαστές επεκτείνουν σε βάθος χρόνου την αποπεράτωση των υπό κατασκευή διαμερισμάτων και προχωρούν στην κατασκευή νέων με το σταγονόμετρο για να αντιμετωπίσουν την πτώση της ζήτησης στα νεόδμητα.
  • ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΣΟΔΑ 1,3 ΔΙΣ. ΑΛΛΑ ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ Φορολογικά σενάρια υπό την αίρεση εκλογών
   Φορολογικά σενάρια «στρώνουν» στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ανταποκρινόμενοι στα κελεύσματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Μόνο τις ξένες νταλίκες μπλοκάρουν οι φορτηγατζήδες
   Για δεύτερη μέρα χθες ιδιοκτήτες φορτηγών διεθνών μεταφορών έστησαν μπλόκα στα τελωνεία Ευζώνων, Κιλκίς και Προμαχώνα Σερρών, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας Διεθνών Μεταφορών.
  • Υπό προστασία από πιστωτές η Saab
   Αίτηση προστασίας από τους πιστωτές κατέθεσε χθες η σουηδική θυγατρική αυτοκινητοβιομηχανία τής General Motors, Saab Automobile, κάτι που θα της επιτρέψει να αναδιαρθρωθεί και να αναζητήσει νέα χρηματοδότηση.
  • Σε κρίση Σερβία και Κροατία
   Σε δεινή θέση βρίσκονται οι οικονομίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
  • Οι Γερμανοί ξανάρχονται με ομόλογα και επιτήρηση Οι Γερμανοί ξανάρχονται με spread και επιτήρηση
   Προτείνουν στήριξη Ελλάδας-Ιρλανδίας, ακόμη και με διμερή ομόλογα, αλλά με βαρύτερο αντίτιμο από την κοινοτική επιτήρηση.

   * Και φορο- σενάρια 1,3 δισ. ευρώ

   * Ο Καραμανλής θα συναντήσει τους αρχηγούς
  • Σε στενωπό πριν την κρίση ο τουρισμός
   Παραπατούσε ο ελληνικός τουρισμός πριν καν ξεσπάσει η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση του περασμένου Σεπτεμβρίου, που επηρεάζει αρνητικά την τουριστική κίνηση.
  • Στέγη στο Χ.Α. απέκτησαν τα δομημένα
   «Στέγη» στο Χρηματιστήριο βρίσκουν τα περιβόητα δομημένα ομόλογα με νομοσχέδιο «σκούπα» για την κεφαλαιαγορά.
  • Μείωση 0,3% στα οικοδομικά
   Παρά την κρίση της οικοδομής οι βιομηχανικοί κλάδοι που παράγουν τα οικοδομικά υλικά αύξησαν τις τιμές τους κατά 2,9% τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2008.