Έντυπη Έκδοση

Ετσι & Αλλιώς

Εκείνο που μου αρέσει στον Κώστα Γαβρά είναι ότι σε κάθε του ταινία καταπιάνεται μ' ένα θέμα γήινο, που ζεματάει.

Από το «Ζ» (πριν από 40 χρόνια, με τα πλήθη, εκεί έξω που βρισκόμουν, να κάνουν ουρές και να χειροκροτούν σε κάθε σκηνή) ώς τον «Παράδεισο στη Δύση», που είδα στην πρώτη προβολή του. Μια ταινία -η πρώτη του ελληνογαλλική- με θέμα τη λαθρομετανάστευση, δοσμένο με αγάπη, ανθρωπιά, κάποιες δόσεις χιούμορ και, επιπλέον, με πολλή ελληνική θάλασσα (θαλασσοπνίχτρα για πολλούς απ' αυτούς τους έρμους) και φως. Και η επόμενη, με Ελλάδα να είναι.

***

Διατηρητέα, ως γνωστόν, με νεότερη απόφαση του αρμόδιου συμβουλίου του ΥΠΠΟ, και τα οχτώ (αντί των δύο που προέβλεπε προηγούμενη απόφαση) τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Από τις απέλπιδες προσπάθειες να διασωθεί ό,τι έχει απομείνει από το παρελθόν αυτής της πόλης, το πολυτιμότερο κομμάτι της οποίας έχει αφανιστεί (όπως π.χ. οι γειτονικές με τα προσφυγικά φυλακές Αβέρωφ, ενώ αντίθετα, λίγο πιο πάνω διασώθηκε ένα μίζερο κατασκεύασμα της Αγροτικής Τράπεζας). Απομένει να δούμε αν θα ανακαινιστούν (και δεν διάβασα κάτι σχετικό) ή θα αφεθούν να καταρρεύσουν, όπως έχει γίνει δα με άλλα κηρυγμένα διατηρητέα.

Δεν τσίμπησαν, στο βαθμό που αναμενόταν, οι τηλεθεατές με τα μηχανάκια, που καθορίζουν τα γούστα του τηλεοπτικού κοινού (να μην ξέρω ούτε έναν που να 'χει τέτοιο μηχανάκι στο σπίτι του!) η σειρά η βασισμένη στα «Ματωμένα χώματα» της Διδώς Σωτηρίου, και το «Αλφα» που την είχε (αντί ενός δημόσιου καναλιού) παραγγείλει, ζήτησε από τον σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη να περιορίσει τα επεισόδια. Δεν ήταν φαίνεται τόσο κακό ώστε να αρέσει. Ανάλογη μεταχείριση επιφύλαξε στο ίδιο βιβλίο της Σωτηρίου το υπουργείο Παιδείας, που ενώ το είχε επιλέξει ως συμπλήρωμα της Ιστορίας στους μαθητές της Στ' Δημοτικού, παραμένει καταχωνιασμένο σε κάποιες αποθήκες. Μήπως ζούμε σε άλλη χώρα;

ΣΗΜ. 1. Ο Μεσσήνιος υπουργός Πολιτισμού δεν χορεύει καλαματιανό; 2. Κάποτε ψήφιζαν και τα δέντρα - γιατί τα κόβουν;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Διαχρονικά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Οι νέοι ηθοποιοί δεν έχουν τη σπιρτάδα των παλιών
Οι Ινδοί ξανάρχονται
«Σήμερα μπερδεύουν το διαμάντι με το γυαλί»
Πέρα από τις στέγες στον ήλιο
Με θαυμασμό και φθόνο
Πέντε σάουντρακ για Οσκαρ
Ο Ινδός, ο Ελληνας και οι άλλοι
Δεν θέλω να παίζω τον χαβαλέ, που λέει αστειάκια
Μπολερό με τον θάνατο στη Λισαβόνα
Ο γνήσιος πόνος ξανακάνει τη ζωή πραγματική
Σαν άλλος Λιρ μέσα στο χιόνι
Από τον πρωθυπουργό μέχρι τον δήμαρχο, όλοι ένα ρόλο υποδύονται
Ο,τι έμεινε ατόφιο...