Έντυπη Έκδοση

Χιώτικες συνταγές με μαστίχα

Σάμαλι

Υλικά:

½ κιλό σιμιγδάλι

3 γιαούρτια αγελάδας

2 κουταλάκια τσαγιού σόδα

1/3 κουταλιού τσαγιού μαστίχα σε σκόνη

1 κιλό ζάχαρη

Αναμιγνύεις το σιμιγδάλι, τα γιαούρτια, τη σόδα, τη μαστίχα και 1 ½ ποτήρι ζάχαρη. Το αφήνεις 10' και το βάζεις σε βουτυρωμένο ταψάκι. Το φουρνίζεις σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει. Στο μεταξύ φτιάχνεις το σιρόπι, βράζοντας την υπόλοιπη ζάχαρη με 1 ½ ποτήρι νερό επί 5'. Ρίχνεις το σιρόπι στο ζεστό γλυκό και το κόβεις σε κομμάτια όταν κρυώσει.

Μαστιχάκια

800 γραμμ. φύλλο κρούστα

480 γραμμ. γλυκό μαστίχα και λίγη μαστίχα ξερή κοπανισμένη

3-4 άσπρα αβγών

640 γραμμ. αμύγδαλα

5-6 πικραμύγδαλα,

λίγο ξύσμα λεμονιού

2-3 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου

Ζεματάτε αμύγδαλα και πικραμύγδαλα, τα ξεφλουδίζετε και τα αλέθετε στο μπλέντερ. Χτυπάτε τα άσπρα μαρέγκα. Προσθέτετε στα αμύγδαλα τη μαστίχα και όλα τα άλλα υλικά. Κόβετε την κρούστα λωρίδες στο σχήμα που θα τυλίξετε τα μασουράκια. Βουτυρώνετε την κρούστα, βάζετε το μίγμα και τυλίγετε. Τοποθετείτε τα μασουράκια σε βουτυρωμένο ταψί και στο τέλος τα βουτυρώνετε και από πάνω. Ψήνετε σε φούρνο 180 oC. Ραντίζετε όσο είναι ζεστά με ανθόνερο και τα τυλίγετε σε ζάχαρη άχνη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Περί Κουζίνας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Οι νέοι ηθοποιοί δεν έχουν τη σπιρτάδα των παλιών
Οι Ινδοί ξανάρχονται
«Σήμερα μπερδεύουν το διαμάντι με το γυαλί»
Πέρα από τις στέγες στον ήλιο
Με θαυμασμό και φθόνο
Πέντε σάουντρακ για Οσκαρ
Ο Ινδός, ο Ελληνας και οι άλλοι
Δεν θέλω να παίζω τον χαβαλέ, που λέει αστειάκια
Μπολερό με τον θάνατο στη Λισαβόνα
Ο γνήσιος πόνος ξανακάνει τη ζωή πραγματική
Σαν άλλος Λιρ μέσα στο χιόνι
Από τον πρωθυπουργό μέχρι τον δήμαρχο, όλοι ένα ρόλο υποδύονται
Ο,τι έμεινε ατόφιο...