Έντυπη Έκδοση

Ποια ραδιοφωνική κρίση;

Η οικονομική κρίση είναι πράγματι γεγονός.

Ιδού δύο καινούργιοι ραδιοφωνικοί παραγωγοί... Ιδού δύο καινούργιοι ραδιοφωνικοί παραγωγοί... ΟΚ, ουδείς το αμφισβητεί. Την ίδια ώρα όμως αποτελεί το καλύτερο άλλοθι για όσους, εργοδότες εννοούμε, ψάχνουν ευκαιρία να «ξεφορτωθούν» κόσμο. Ή να προχωρήσουν σε μειώσεις μισθών των εργαζομένων. Και μάλιστα χωρίς κανείς να μπορεί να τους κατηγορήσει γι' αυτό.

Ηδη, λοιπόν, στους ραδιοφωνικούς σταθμούς τα πράγματα αγριεύουν. Απολύσεις, περικοπές, εργασιακή ανασφάλεια. Ανεξαρτήτως που αυτή η περιβόητη οικονομική κρίση δείχνει να μην τους αγγίζει. Διότι το ραδιόφωνο είναι ένα από τα ΜΜΕ που δεν αντιμετωπίζει (προς το παρόν έστω) ζόρια. Να και το βασικό του πλεονέκτημα: Επειδή το κόστος παραγωγής των διαφημίσεων στην τηλεόραση καθίσταται πλέον απαγορευτικό, οι παραγωγοί των βιομηχανικών (κυρίως) προϊόντων που αντιμετωπίζουν και τις μεγαλύτερες δυσκολίες, στρέφονται αυτόματα προς το ραδιόφωνο. Το ραδιόφωνο, το οποίο αποτελεί ένα επίσης διαδεδομένο μέσο, αλλά αρκετά φθηνότερο. Γι' αυτό κι, ευτυχώς, παρουσιάζει άνοδο το τελευταίο διάστημα -τον Δεκέμβριο είχαμε αύξηση των διαφημιστικών εσόδων, ενώ έρευνες στην Αγγλία απέδειξαν ότι εξαιτίας αυτής της οικονομικής κρίσης, πολύς κόσμος έχει επιλέξει την ενημέρωση μέσω ερτζιανών. Δεν υποστηρίζουμε ότι δεν θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στο μέλλον. Πιθανόν. Αλλά ας τις δούμε πρώτα και μετά βλέπουμε τι θα κάνουμε.

Οι μισθοί βέβαια στο ραδιόφωνο κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Για τους παραγωγούς του Σαββατοκύριακου μάλιστα δεν το συζητάμε καν -όσοι σταθμοί τέλος πάντων επιμένουν να σέβονται τον ακροατή και διαθέτουν ακόμα προγράμματα τα weekends. Αυτοί, λοιπόν, δεν αμείβονται ούτε με τον βασικό μισθό. Αλλά και όσοι παίζουν τις καθημερινές, στην πλειονότητά τους τουλάχιστον, λαμβάνουν εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς. Μόνο τα τηλεοπτικά πρόσωπα πληρώνονται αδρά εξαργυρώνοντας έτσι όχι την ικανότητά τους στα μικρόφωνα (συνήθως δεν κάνουν καλό ραδιόφωνο), αλλά την αναγνωρισιμότητα που τους εξασφαλίζει η TV.

Χώρια δε ότι αυτών η θέση δύσκολα κινδυνεύει. Οχι πως δεν υπάρχουν οι εξαιρέσεις: Ο «Sfera» λόγου χάριν απαλλάχθηκε από υψηλόμισθα σελέμπριτι τύπου Ζέτα Μακρυπούλια ή Θέμη Γεωργαντά τα οποία, για να είμαστε δίκαιοι, δεν του πρόσφεραν το παραμικρό. Ενώ και ο «Best» προτίμησε να δείξει παλιότερα την έξοδο στον Νίκο Μουρατίδη, όταν αυτός έμπλεξε με τηλεοπτικές επιτροπές και μεσημεριάτικα πάνελ. Αλλά αυτό αποτελεί, εδώ που τα λέμε, μια άλλη συζήτηση. Ευκαιρία να την ανοίξουμε την επόμενη εβδομάδα...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Μέσα & Media
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Οι νέοι ηθοποιοί δεν έχουν τη σπιρτάδα των παλιών
Οι Ινδοί ξανάρχονται
«Σήμερα μπερδεύουν το διαμάντι με το γυαλί»
Πέρα από τις στέγες στον ήλιο
Με θαυμασμό και φθόνο
Πέντε σάουντρακ για Οσκαρ
Ο Ινδός, ο Ελληνας και οι άλλοι
Δεν θέλω να παίζω τον χαβαλέ, που λέει αστειάκια
Μπολερό με τον θάνατο στη Λισαβόνα
Ο γνήσιος πόνος ξανακάνει τη ζωή πραγματική
Σαν άλλος Λιρ μέσα στο χιόνι
Από τον πρωθυπουργό μέχρι τον δήμαρχο, όλοι ένα ρόλο υποδύονται
Ο,τι έμεινε ατόφιο...