Έντυπη Έκδοση

Τα αβγά, τα καλάθια κι ο... μπήχτης Πετρέλαιος

Κάποτε ήταν χώρα γεωργική. Η πατρίδα μας. Λάδι, ελιές, βαμβάκι, σύκα, καπνά. Να τα κουτσοβγάζει. Και καμιά κότα με μερικά αβγά από το χωριό, πεσκέσι για τον ξενιτεμένο στην πρωτεύουσα γιο της χωριάτισσας μάνας.

Τώρα, απλώς έχουμε χάσει και τα αβγά και τα καλάθια. Διότι αποφασίζοντας η πολιτική ηγεσία -τούτη και οι προηγούμενες και οι πιο προηγούμενες- ότι η χώρα οφείλει να αναπτυχθεί, εκσυγχρονιστεί και εξευρωπαϊστεί, έδιωξε τους περισσότερους χωριάτες από τα χωριά τους, άφησε στη γη να φυτρώσουν γαϊδουράγκαθα και πέτρες, έχωσε λεφτά με το τσουβάλι (του Δημοσίου στην αρχή, τα κοινοτικά στη συνέχεια) σε διάφορους επιτήδειους επιτηδευματίες της αρπαχτής και της ξαπλωτής, έφτιαξε και το παραμύθι της «Ισχυρής Ελλάδας», το οποίο το έμαθαν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, φύλου, καταγωγής και θρησκείας και... καθάρισε. Με το εκλογικό σώμα. Το οποίο, σε ένα αρκετά μεγάλο μέγεθός του, το έριξε κι αυτό στην αρπαχτή, την αραχτή και τη σαχλαμάρα. Και ήρθε η ξεφτίλα ως φυσικό επακόλουθο.

Αυτή την ξεφτίλα βεβαίως ουδείς εκ των υπεύθυνων ανδρών και γυναικών που κυβερνούν ή κυβέρνησαν δεν την ομολογούν. Τη μεταβάπτισαν στη διεθνή κρίση, την ονομάτισαν «εισαγόμενη» για να βολευτούν και επιβάλλουν και έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Για να πληρώσουν φυσικά όλοι αυτοί, οι οποίοι δεν φταίνε. Στο μεταξύ, κανείς δεν ένιωσε την ανάγκη να εξηγήσει στους ιθαγενείς ψηφοφόρους του ή τους αλλοδαπούς εταίρους μας γιατί έπρεπε να πάψει να είναι γεωργική χώρα η Ελλάδα. Γιατί να μην αναπτύξει σύγχρονες μορφές γεωργίας και κτηνοτροφίας (και μάλιστα με ιδιαίτερη ενθάρρυνση της βιολογικής, αντί να δηλητηριάζουν οι έξυπνοι τη γη και τα νερά της με απίστευτης επικινδυνότητας φάρμακα), γιατί να μην εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο της προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί να μην προγραμματίσει την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας με την απλοχεριά της φύσης, γιατί (έστω, αφού δεν έκανε όλα αυτά) να μην προσανατολιστεί σε κάποιον άλλο παραγωγικό ορίζοντα που θα αποφέρει έσοδα, γιατί τέλος πάντων αρκέστηκαν όλοι τους να τρώνε τα λεφτά των «Κουτόφραγκων»;

Κανένας δεν μπορεί να ζήσει μόνο με δάνεια. Θα του πάρει το σπίτι η τράπεζα. Αυτός ακριβώς ο κίνδυνος ελλοχεύει τώρα για την Ελλάδα. Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας. Διότι για να αντιμετωπίσει τα όλο και περισσότερο απαιτητικά έξοδα, αναγκάζεται να δανείζεται από όλο και πιο απαιτητικές τράπεζες. Γι' αυτό και, ενώ διεθνώς πέφτουν τα επιτόκια, για τη χώρα μας ανεβαίνουν. Μέχρι που να έρθει η ώρα να την αναλάβουν οι ίδιες οι τράπεζες, οι οποίες ακόμα τη δανείζουν.

Ας μην επικαλούνται την προσπάθεια εκσυγχρονισμού οι ένοχοι. Και ο Χαρίλαος Τρικούπης εκσυγχρονιστής ήταν, ειλικρινής μάλιστα και φιλότιμος. Τουλάχιστον αυτός δεν έβαλε στην τσέπη τίποτα. Ούτε από μονές με... καλόγερους του Σατανά ούτε από εταιρείες τηλεφωνίας ή τηλέγραφου (για να μιλάμε με ακρίβεια για την εποχή). Ομως άπλωσε τα πόδια του πέρα από το πάπλωμα. Και μολονότι ανέβαζε με θεαματική ταχύτητα τους φόρους στα τρόφιμα και τα καύσιμα -εξ ου και τα παρατσούκλια που του κόλλησε ο Τύπος «Μπήχτης» και «Πετρέλαιος»- για να βγάλει τους τόκους από τα δάνεια που τραβούσε, έφτασε στην πικρή ομολογία «δυστυχώς επτωχεύσαμεν»! Στη χώρα επιβλήθηκε ο διεθνής οικονομικός έλεγχος, ο οποίος κράτησε από το 1896 μέχρι το 1981, με την είσοδό της στην ΕΟΚ, και στη Βουλή επιβλήθηκε ως αντικαταστάτης του στην έδρα του Μεσολογγίου ο άσημος μέχρι τότε Γουλιμής, και διάσημος έκτοτε λόγω της ιστορικής φράσης τού μέχρι τότε πρωθυπουργού, «ανθ' ημών, Γουλιμής...». Τελικά, και εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο διεθνής έλεγχος επιστρέφει. Διότι «τέτοιοι μάς πρέπουν αρχιερείς»...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Δυο ματιές την εβδομάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Ζητάει να δει τους αρχηγούς για συναίνεση στην οικονομία
Με επιφυλάξεις δέχεται ο Γιώργος την πρόσκληση
Με «Καραμανλής ή χάος» αύριο στην ΟΝΝΕΔ
Βήμα πίσω για την επιδότηση εργασίας μέσω ΟΑΕΔ
Γιώργος με «5 εθνικούς στόχους»
Παπαρήγα: Αισθανόμαστε επαναστατικά αισιόδοξοι
Τσίπρας για «Πάγκαλο-Δρακουμέλ» και «σκόνη του Στάλιν»
«Η εκλογολογία δεν είναι δείγμα υπευθυνότητας»
Φταίνε οι νυν και οι πρώην για το Βατοπέδιο
Ελεύθερος χωρίς όρους
Γλέντι «Εργατικής Αριστεράς»