Έντυπη Έκδοση

Αυτοί που «έφυγαν» με αξιοπρέπεια

Γνωστές περιπτώσεις ανθρώπων που τελικά κατάφεραν να τερματίσουν τη ζωή τους με ευθανασία

Βρετανία Ο Ρέτζιναλ Κρόου ήταν βαρύτατα ασθενής και η κατάστασή του ήταν μη αναστρέψιμη. Χρειάστηκε 4 χρόνια να πείσει τη γυναίκα του ότι θέλει να πεθάνει, η οποία τελικά με μυστικότητα τον μετέφερε στην κλινική της Ελβετίας για να κάνει ευθανασία. Παρά τον πόνο και την οδύνη για τον θάνατο του συζύγου της, μετά την ευθανασία η γυναίκα του ανέφερε ότι λυπάται που άφησε τον Ρέτζιναλ να υποφέρει τόσο καιρό και δεν σεβάστηκε νωρίτερα την επιθυμία του.

Η Νταϊάν Πρίτι έφτασε -ανεπιτυχώς- μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας να την αφήσουν να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Η επιθυμία της δεν έγινε δεκτή.

Γαλλία Η Μαρί Χάμπερτ, μητέρα του Βίνσεντ, βλέποντας τον γιο της να υποφέρει από βασανιστικούς πόνους προσπάθησε να τον βοηθήσει να πεθάνει, χορηγώντας του ένεση. Απέτυχε όμως και εκτός από την οδύνη της για το ανίατα άρρωστο παιδί της είχε να αντιμετωπίσει και τη Δικαιοσύνη. Την επιθυμία του να πεθάνει εξέφρασε το ίδιο το παιδί σε γράμμα του στον τότε Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ: «Ζητάω το δικαίωμα να πεθάνω», έγραφε χαρακτηριστικά. Τελικά, και μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της μητέρας του, ο γιατρός του Βίνσεντ σταμάτησε τη μηχανική υποστήριξη.

Ολλανδία Η Γερτρούδη Πόστμα βοήθησε την ανίατα άρρωστη μητέρα της να πεθάνει. Δύο χρόνια μετά, το 1973, καταδικάστηκε για την πράξη της. Ωστόσο η καταδίκη της ήταν η αφετηρία μιας μεγάλης συζήτησης, που τελικά είχε αποτέλεσμα τη νομιμοποίηση της ευθανασίας στη χώρα.

Ισπανία Ο Ραμόν Σαμπέδρο, ψαράς από τη Γαλικία της Ισπανίας, έμεινε τετραπληγικός έπειτα από βουτιά που έκανε στη θάλασσα. Είχε την ατυχία να χτυπήσει σε βράχο και για 30 χρόνια έμεινε καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι, ενώ μπορούσε να κουνά μόνο τους μυς του προσώπου του. Ζητούσε επανειλημμένως να τον αφήσουν να βρει λύτρωση μέσα από τον θάνατο. Εφτασε ώς το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τελικά, τον Ιανουάριο του 1998, με τη βοήθεια καλής του φίλης, πραγματοποίησε την επιθυμία του και «έφυγε» με αξιοπρέπεια. Επτά χρόνια μετά τον θάνατό του, και αφού είχε παρέλθει το χρονικό περιθώριο που θα ίσχυε οποιαδήποτε ποινή εναντίον της, η φίλη του σε συνέντευξή της παραδέχτηκε ότι βοήθησε τον Ραμόν να πεθάνει. Μάλιστα, έπειτα από παρότρυνση του ίδιου, κινηματογράφησε τις τελευταίες του στιγμές. Η ιστορία του Ραμόν περιγράφεται στην ταινία «Η θάλασσα μέσα μου» με τον Χαβιέ Μπαρδέμ.

Ιταλία Ο Πιερτζόρτζιο Ουέλμπι έμαθε σε ηλικία 18 ετών ότι πάσχει από ανίατη μυϊκή δυστροφία, μια ασθένεια που παραλύει σταδιακά τους μυς. Οι γιατροί δεν του έδιναν πάνω από δύο χρόνια ζωής. Τελικά, και έπειτα από επανειλημμένες προσφυγές του στη Δικαιοσύνη, που όμως έπεσαν στο κενό, πέθανε το Δεκέμβριο του 2006 με τη «βοήθεια» του αναισθησιολόγου του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Για το ίδιο θέμα
Αξιοπρέπεια ή βίος αβίωτος;
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
3.000 γλώσσες σε κίνδυνο
Αξιοπρέπεια ή βίος αβίωτος;
«Οι ασφαλιστικές υπερθεματίζουν»
Η ευθανασία στη λογοτεχνία
Αυτοί που «έφυγαν» με αξιοπρέπεια
Σχετικοί ιστότοποι
Δείτε ακόμα τα βίντεο
Η απίστευτη ιστορία της 13χρονης Χάνα
Πού επιτρέπεται - πού απαγορεύεται
Τι προβλέπει ο ποινικός κώδικας
«Γιατρός του θανάτου»
Η αυστραλέζικη εκδοχή
Η κλινική του ευσπλαχνικού θανάτου
Σαν βγεις στον πηγαιμό για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
Η πρόσβαση στο πανεπιστήμιο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Γυαλιά-καρφιά το θυρωρείο του ΑΠΘ
44.000 ευρώ για βελόνα που ξέχασε σε ασθενή
Ο Συνήγορος... των ζώων
ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΕΣ ΚΑΤΑ ΜΟΥΦΤΗΔΩΝ