Έντυπη Έκδοση

Η απίστευτη ιστορία της 13χρονης Χάνα

Η Χάνα είναι 13 ετών και πριν από λίγο καιρό κέρδισε με το σπαθί της το δικαίωμα να πεθάνει «με αξιοπρέπεια».

Στην ηλικία των τεσσάρων ετών διεγνώσθη λευχαιμία. Εκανε πολλές χημειοθεραπείες για να νικήσει την ασθένεια, αλλά τα βαρύτατα φάρμακα που της χορηγούνταν της προκάλεσαν μυοκαρδιοπάθεια. Τώρα η Χάνα έχει μια τρύπα στην καρδιά και οι γιατροί θεωρούν ότι μόνο αν προχωρήσουν σε μεταμόσχευση έχει πιθανότητες να ζήσει. Αλλιώς η μικρή έχει μόνο βδομάδες ζωής.

Τα τελευταία δυο χρόνια η Χάνα μπαινοβγαίνει συνεχώς στα νοσοκομεία, έχει κάνει έξι χειρουργεία για να βοηθηθεί η καταπονημένη καρδιά της που υπολειτουργεί (10% του κανονικού, λένε οι γιατροί της). Κάθε επέμβαση είναι χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η πιτσιρίκα με τα κόκκινα μαλλιά και τις δεκάδες φακίδες αναγκάστηκε να ενηλικιωθεί πρόωρα, να συνειδητοποιήσει σε πολύ μικρή ηλικία τη φθαρτότητα των ανθρώπων. Και διάλεξε τον θάνατο. «Εχω μείνει πάρα πολύ σε νοσοκομεία», λέει και συνεχίζει αφοπλιστικά: «Δεν είμαι συνηθισμένο παιδί. Είναι σκληρό να ξέρω στα 13 μου χρόνια ότι θα πεθάνω, ξέρω όμως και τι είναι καλύτερο για μένα».

Επεισε τους γονείς της

Η περίπτωση της Χάνα είναι μοναδική στα χρονικά. Η μικρούλα με την αδύναμη καρδιά και την πανίσχυρη θέληση κατάφερε το ακατόρθωτο: έπεισε πρώτα τους γονείς της να μην την υποβάλουν στο μαρτύριο και άλλης επέμβασης. Οταν οι γονείς ανακοίνωσαν στους γιατρούς ότι η κόρη τους δεν θέλει να κάνει άλλο χειρουργείο και ότι εκείνοι σέβονται την επιθυμία της, οι γιατροί αντέδρασαν αρνητικά. Ζήτησαν να αφαιρεθεί η κηδεμονία της μικρής από τους γονείς της και να δοθεί στο νοσοκομείο. Με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί ένα παιδί 13 ετών να αποφασίζει να σταματήσει τη θεραπεία του.

Φανταστείτε για ένα λεπτό: με πόση οδύνη οι γονείς αυτής της μικρής άκουσαν το ίδιο τους το παιδί να τους εξηγεί γιατί θέλει να πεθάνει. Γιατί προτιμά να ζήσει όση ζωή τής μένει, ήσυχη στο σπίτι μαζί τους. Η μητέρα της Χάνα, πρώην νοσηλεύτρια σε μονάδες εντατικής θεραπείας, είχε δει πολλά στην καριέρα της. Ομως μετά το πρώτο σοκ, τελικά η μικρή τούς έπεισε. Με τα επιχειρήματα που της έδινε ο πόνος και η συναίσθηση ότι η ζωή για μερικούς είναι πολύ άδικη.

Μεσολάβησε η Δικαιοσύνη. Η κοινωνική λειτουργός που μίλησε με τη 13χρονη έμεινε άφωνη: με την πραότητα που το παιδί τής εξήγησε αυτό που οι μεγάλοι δεν ήθελαν να καταλάβουν. «Πονάω πολύ. Ολη μου τη ζωή την πέρασα σε νοσοκομεία και έπαιρνα φάρμακα. Τώρα θέλω να ησυχάσω».

Τελικά η Χάνα νίκησε. Αφησε πίσω της νοσοκομεία και επεμβάσεις και περνά τις ώρες της απολαμβάνοντας την ύστατη συντροφιά της οικογένειάς της. Το μόνο που ελπίζει για το μέλλον είναι να προλάβει να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στη Eurodisney. Ενα όνειρο που έχει κάθε παιδί στην ηλικία της.

Η άλλη πλευρά

Η ιστορία της Χάνα έκανε τον γύρο του κόσμου και προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα. Μια άλλη κοπελίτσα, συνονόματή της, ακούγοντας την ιστορία της έστειλε στην «Daily Mirror» μια επιστολή, στην οποία περιγράφει τη δική της παρόμοια εμπειρία, καλώντας τη Χάνα να το ξανασκεφτεί και να μην παραιτηθεί από τη ζωή.

Η κοπελίτσα γράφει ότι και εκείνη έπρεπε να κάνει μεταμόσχευση καρδιάς σε ηλικία 13 ετών. Και εκείνη πέρασε την παιδική της ηλικία μέσα σε πόνους και νοσοκομεία. Αλλά, σε αντίθεση με τη Χάνα Τζόουνς, τελικά προχώρησε στην επέμβαση. Σήμερα η Χάνα Πάντσι ζει μια φυσιολογική ζωή. Σπουδάζει και εργάζεται για το χαρτζιλίκι της. Και όπως χαρακτηριστικά γράφει, «ποτέ δεν μετάνιωσα για τη δεύτερη ευκαιρία που μου δόθηκε».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Για το ίδιο θέμα
Αξιοπρέπεια ή βίος αβίωτος;
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
3.000 γλώσσες σε κίνδυνο
Αξιοπρέπεια ή βίος αβίωτος;
«Οι ασφαλιστικές υπερθεματίζουν»
Η ευθανασία στη λογοτεχνία
Αυτοί που «έφυγαν» με αξιοπρέπεια
Σχετικοί ιστότοποι
Δείτε ακόμα τα βίντεο
Η απίστευτη ιστορία της 13χρονης Χάνα
Πού επιτρέπεται - πού απαγορεύεται
Τι προβλέπει ο ποινικός κώδικας
«Γιατρός του θανάτου»
Η αυστραλέζικη εκδοχή
Η κλινική του ευσπλαχνικού θανάτου
Σαν βγεις στον πηγαιμό για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
Η πρόσβαση στο πανεπιστήμιο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Γυαλιά-καρφιά το θυρωρείο του ΑΠΘ
44.000 ευρώ για βελόνα που ξέχασε σε ασθενή
Ο Συνήγορος... των ζώων
ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΕΣ ΚΑΤΑ ΜΟΥΦΤΗΔΩΝ