Έντυπη Έκδοση

ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΙΕΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΙΕΖΕΙ Ο ΑΛΜΟΥΝΙΑ * ΕΥΕΠΙΦΟΡΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ο Κομισάριος βάζει χέρι και στους ιδιωτικούς μισθούς

Επιτήρηση όχι μόνο στους μισθούς του Δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ θέλουν να επιβάλουν οι Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση υποτίθεται ότι ανθίσταται. Αλλά για να περικοπούν οι μισθολογικές αυξήσεις στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και να μειωθεί το κόστος εργασίας, όπως ζητεί η Κομισιόν, η κυβέρνηση «καλοβλέπει» -έστω και αν την απορρίπτει στα λόγια- την τριήμερη ή τετραήμερη εβδομάδα εργασίας και άλλες ελαστικές μορφές εργασίας που μειώνουν τον εργατικό μισθό.

Για τη δεύτερη, πλέον, κοινοτική επιτήρηση από το 2004 και μετά το φως των δημοσιονομικών «προβολέων» πέφτει και στον ιδιωτικό τομέα, με πρόσχημα τις μεγάλες «αρρυθμίες» που παρουσιάζονται στο έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών, το οποίο επηρεάζει το χρέος και οδηγεί στην κερδοσκοπία των δανειστών. Με βάση τα όσα συζητιούνται και κυοφορούνται, γίνεται και πάλι ηλίου φαεινότερον ότι τα βάρη της διεθνούς οικονομικής αλλά και της χρόνιας εσωτερικής κρίσης (έλλειμμα ισοζυγίου ίσο με το 14,5% του ΑΕΠ) καλούνται από Ε.Ε. και κυβέρνηση να σηκώσουν οι μισθωτοί, αδιακρίτως του τομέα στον οποίο εργάζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια των πρώτων συζητήσεων στις Βρυξέλλες, που ακολούθησαν την κατάθεση του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας, έντονες ήταν οι πιέσεις των κοινοτικών τόσο προς τον νέο υπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου όσο και προς άλλους Ελληνες εμπειρογνώμονες να παρέμβει στον ιδιωτικό τομέα η κυβέρνηση και να περιορίσει τις προβλεπόμενες για το 2009 αυξήσεις μισθών. Οι αυξήσεις αυτές, κατά τους κοινοτικούς, φτάνουν το 6-7% και με την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα είναι 1,8-2%, τότε προκύπτει σοβαρή επιβάρυνση του κόστους εργασίας και μεγάλη απώλεια ανταγωνιστικότητας. Δεν έγινε καν λόγος για την αναπλήρωση της χαμένης αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, την οποία «κατέφαγε» η ακρίβεια των προηγούμενων ετών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπαθανασίου και οι συνεργάτες του αντέτειναν ότι οι μισθολογικές αυξήσεις είναι απόρροια διετών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που καλύπτουν και το 2009 και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει, διότι η αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Οι συστάσεις του κομισάριου Αλμούνια επανελήφθησαν πολλές φορές. Μάλιστα, επισημοποιήθηκαν και στο έγγραφο της γνωμοδότησης της Κομισιόν για το ελληνικό «υπερβολικό έλλειμμα». Συστήνεται, συγκεκριμένα, στην Ελλάδα να γίνει και «προσαρμογή της οικονομίας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της απώλειας ανταγωνιστικότητας και των εξωτερικών ανισορροπιών (ελλείμματα ισοζυγίου)».

Βρίσκουν άλλο μονοπάτι

Η κυβέρνηση αποκλείει θεσμική παρέμβαση για να περικοπούν οι μισθολογικές αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα. Εννοεί, όμως, την περικοπή δι' άλλης οδού. Παρά τη φραστική καταδίκη των ιδεών Μίχαλου από την κ. Πετραλιά, η κυβέρνηση φαίνεται να «καλοβλέπει» τη μείωση του κόστους εργασίας μέσω της μείωσης ή κατάργησης των υπερωριών και κυρίως μέσω της τριήμερης - τετραήμερης εβδομάδας εργασίας. Ετσι, η κυβέρνηση περισώζεται από το πολιτικό κόστος, δεν παρεμβαίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ «συμμορφώνεται» και με τις «συστάσεις» της Ε.Ε.

Ανεξάρτητα από την έκβαση των κοινοτικών πιέσεων -και τον αντίκτυπο που τυχόν θα έχουν στους εκλογικούς σχεδιασμούς και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών (τουλάχιστον)- αποδεικνύεται ότι η νέα επιτήρηση είναι πολύ σκληρότερη, βαθύτερη και πιο εκτεταμένη από την επιτήρηση του 2005. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Απασχόληση και ανεργία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Για το ίδιο θέμα
Αλληλεγγύη ή Σύνδρομο Γουαδελούπης
Φαλκιδεύουν τη διετή
Η κακοήθης μετάλλαξη των εργασιακών σχέσεων
Στο κόλπο της εθελουσίας χάριν των κερδών
Από το «μπουμ» εργασίας στο «μπαμ» της ανεργίας
Περί Fulgor
Βομβαρδισμένο εργασιακό τοπίο η Β. Ελλάδα
Επισφαλείς 30.000 θέσεις εργασίας στη Χαλκιδική
Τυχερός όποιος εργολάβος πουλήσει κι όποιος οικοδόμος βρει μεροκάματο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Ο Κομισάριος βάζει χέρι και στους ιδιωτικούς μισθούς
Φαλκιδεύουν τη διετή
Η κακοήθης μετάλλαξη των εργασιακών σχέσεων
Στο κόλπο της εθελουσίας χάριν των κερδών
Από το «μπουμ» εργασίας στο «μπαμ» της ανεργίας
Περί Fulgor
Βομβαρδισμένο εργασιακό τοπίο η Β. Ελλάδα
Δανειακή ασφυξία - ισχνό συνάλλαγμα
Επισφαλείς 30.000 θέσεις εργασίας στη Χαλκιδική
Τυχερός όποιος εργολάβος πουλήσει κι όποιος οικοδόμος βρει μεροκάματο
Φορολογικά σενάρια υπό την αίρεση εκλογών
Μόνο τις ξένες νταλίκες μπλοκάρουν οι φορτηγατζήδες
Υπό προστασία από πιστωτές η Saab
Σε κρίση Σερβία και Κροατία
Οι Γερμανοί ξανάρχονται με spread και επιτήρηση
Σε στενωπό πριν την κρίση ο τουρισμός
Στέγη στο Χ.Α. απέκτησαν τα δομημένα
Μείωση 0,3% στα οικοδομικά