Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΣ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 80% * ΨΥΧΟΡΡΑΓΕΙ Η ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ * ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ

Βομβαρδισμένο εργασιακό τοπίο η Β. Ελλάδα

Ομαδικές απολύσεις λόγω κλεισίματος επιχειρήσεων, μειώσεις προσωπικού, διαθεσιμότητες, μαύρη εργασία, μετατροπή των συμβάσεων εργασίας, ραγδαία αύξηση της ανεργίας συνθέτουν το σκηνικό στη Βόρεια Ελλάδα με βάση τα στοιχεία των Εργατικών Κέντρων.

Μεγάλο χτύπημα δέχονται οι οικοδόμοι, σε κρίση βρίσκεται η κλωστοϋφαντουργία, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι περιμένουν με αγωνία την έναρξη της τουριστικής σεζόν και οι συνδικαλιστές περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί. Η πραγματικότητα, λένε, είναι ακόμα χειρότερη, διότι καταγράφονται μόνο όσες περιπτώσεις πέφτουν στην αντίληψή τους και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν τους παρέχουν πλήρη στοιχεία.

* Στη Θεσσαλονίκη τους τελευταίους μήνες απολύθηκαν 850 εργαζόμενοι με το κλείσιμο της Βιαμύλ, της Ζίμενς και άλλων επιχειρήσεων, κυρίως από τον χώρο της κλωστοϋφαντουργίας. Υπολογίζεται ότι 1.500 εργαζόμενοι δουλεύουν τέσσερις ή τρεις μέρες την εβδομάδα, επιχειρήσεις στρέφονται στη λύση της διαθεσιμότητας και η ανεργία ξεπέρασε το 20%.

* Στην Καβάλα απολύθηκαν 350 άτομα τους δύο μήνες του 2009, σε 400 έγινε μετατροπή της απασχόλησης, από πλήρη σε μερική, υπήρξαν 200 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 40 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν τους εργαζόμενους απλήρωτους τρεις μήνες και η ανεργία είναι πάνω από 20%. Από τις 6.000 επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από πέντε άτομα, οι 2.595 το τελευταίο οκτάμηνο έκαναν ρύθμιση στο ΙΚΑ σχετικά με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.

Στο 28% η ανεργία

* Στον Εβρο η ανεργία στους οικοδόμους είναι 80% και υπάρχουν 1.500 απούλητα διαμερίσματα. Συνολικά η ανεργία είναι πάνω από 25%, η ασφαλιστική και εργασιακή νομοθεσία καταστρατηγείται, δίνονται υποχρεωτικές άδειες και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης 65 εργαζόμενοι δουλεύουν μόνο 3 μέρες την εβδομάδα.

* Στη Βέροια έγιναν 800 απολύσεις, η ανεργία κυμαίνεται στο 24% και τα σούπερ μάρκετ εφαρμόζουν τη μερική απασχόληση.

* Στη Νάουσα η ανεργία αγγίζει το 50% και υπάρχουν κρούσματα μαύρης εργασίας.

* Στα Γιαννιτσά απολύθηκαν 100 άτομα, η ανεργία είναι στο 36% και σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται μετατροπή των συμβάσεων σε μερικής απασχόλησης. Στη μονάδα της «Ελληνικής Υφαντουργίας» με 300 εργαζόμενους εφαρμόζεται τετραήμερη εργασία.

* Στην Εδεσσα έγιναν καταγγελίες ότι απασχολούνται εργαζόμενοι με 2 ευρώ την ώρα.

* Στην Καστοριά είχαμε έξαρση των απολύσεων τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο και καταγράφηκαν περίπου 2.000 απολύσεις. Παρατηρείται μείωση των ωρών εργασίας και η ανεργία κυμαίνεται μεταξύ 35-40%.

* Στα Γρεβενά είναι άνεργοι και οι 1.100 οικοδόμοι. Εγιναν 250 απολύσεις και η ανεργία έφτασε στο 35%.

* Στην Κοζάνη απολύθηκαν 1.500 το τελευταίο τρίμηνο του 2008. Η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 40%, οι άνεργοι οικοδόμοι είναι 600 και υπολογίζεται να φτάσουν τους 1.200. Η μαύρη εργασία είναι πάνω από 30% και η ανεργία πάνω από 25%.

* Στην Πτολεμαΐδα η ανεργία είναι 20% και σε πολλές εργολαβίες γίνονται απολύσεις.

Στο Κιλκίς επιχειρήσεις μειώνουν το προσωπικό και δίνουν υποχρεωτικές άδειες και η ανεργία είναι στο 30%.

* Στις Σέρρες απολύθηκαν 100 εργαζόμενοι και η ανεργία είναι 20%.

* Στη Χαλκιδική το 80% των οικοδόμων είναι άνεργοι. Υπάρχουν διαθεσιμότητες, η ανεργία κυμαίνεται στο 14% και το ζήτημα είναι τι θα γίνει με τον τουρισμό.

* Στη Φλώρινα η ανεργία στους οικοδόμους είναι 80%. Επιχειρήσεις μειώνουν το προσωπικό, δίνουν υποχρεωτικές άδειες, μειώνουν το ωράριο, δεν ανανεώνουν συμβάσεις που λήγουν και η ανεργία είναι στο 25%.

* Στη Ροδόπη το β'εξάμηνο του 2008 είχαμε 668 απολύσεις και άλλες 200 τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2009. Καταγράφηκαν 90 διαθεσιμότητες, 340 υποχρεωτικές άδειες και εκ περιτροπής εργασία.

* Στην Ξάνθη έγιναν περίπου 1.000 απολύσεις και η ανεργία είναι στο 25%.

* Στη Δράμα έγιναν 50 απολύσεις και η ανεργία είναι στο 20%.

40 απολύσεις τη μέρα

* Στην Πιερία κάθε μέρα καταγράφονται 30-40 απολύσεις. Εκλεισαν δύο επιχειρήσεις σκυροδέματος με 50 εργαζόμενους, η οικοδομή παρουσιάζει μεγάλη πτώση, περίπου 300 άτομα εργάζονται 4 μέρες την εβδομάδα, η ανεργία ξεπέρασε το 25% και σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται οι απασχολούμενοι στον τουρισμό. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Απασχόληση και ανεργία
Για το ίδιο θέμα
Ο Κομισάριος βάζει χέρι και στους ιδιωτικούς μισθούς
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Ο Κομισάριος βάζει χέρι και στους ιδιωτικούς μισθούς
Φαλκιδεύουν τη διετή
Η κακοήθης μετάλλαξη των εργασιακών σχέσεων
Στο κόλπο της εθελουσίας χάριν των κερδών
Από το «μπουμ» εργασίας στο «μπαμ» της ανεργίας
Περί Fulgor
Βομβαρδισμένο εργασιακό τοπίο η Β. Ελλάδα
Δανειακή ασφυξία - ισχνό συνάλλαγμα
Επισφαλείς 30.000 θέσεις εργασίας στη Χαλκιδική
Τυχερός όποιος εργολάβος πουλήσει κι όποιος οικοδόμος βρει μεροκάματο
Φορολογικά σενάρια υπό την αίρεση εκλογών
Μόνο τις ξένες νταλίκες μπλοκάρουν οι φορτηγατζήδες
Υπό προστασία από πιστωτές η Saab
Σε κρίση Σερβία και Κροατία
Οι Γερμανοί ξανάρχονται με spread και επιτήρηση
Σε στενωπό πριν την κρίση ο τουρισμός
Στέγη στο Χ.Α. απέκτησαν τα δομημένα
Μείωση 0,3% στα οικοδομικά