Έντυπη Έκδοση

Επισφαλείς 30.000 θέσεις εργασίας στη Χαλκιδική

30.000 -άμεσες και έμμεσες- θέσεις εργασίας διακυβεύονται φέτος, λόγω των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στις τουριστικές μονάδες της Χαλκιδικής, η οποία θεωρείται «βαρόμετρο» της τουριστικής κίνησης στη Β.

Ελλάδα.

Ασφαλείς εκτιμήσεις για το μέγεθος των επιπτώσεων στην απασχόληση δεν μπορούν να γίνουν, αλλά ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γερ. Μπακογιάννης, προβλέπει συρρίκνωση των περιόδων λειτουργίας των ξενοδοχείων και αντίστοιχη μείωση των ημερών απασχόλησης του προσωπικού τουλάχιστον 10% λιγότερα μεροκάματα από πέρυσι.

Σε αυτούς που πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις δεν θα είναι καταστροφικές συγκαταλέγεται ο Σταύρος Ανδρεάδης, πρόεδρος του ομίλου «Σάνη» (απασχολεί 1.600 άτομα). Το «κακό» σενάριο είναι ότι θα χαθούν έσοδα 10% συγκριτικά με πέρυσι για τα οργανωμένα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, αλλά το ποσοστό μπορεί να φτάσει στο -20% ή και στο -30% στις πιο «αδύναμες» επιχειρήσεις. Και θεωρεί βέβαιες τις περικοπές θέσεων εργασίας κυρίως εποχικοί και βοηθητικό προσωπικό.

Ο Βασίλης Βασιλάκης, πρώην νομάρχης Χαλκιδικής και νυν στέλεχος του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Πόρτο Καρράς» (απασχολεί 200 άτομα μόνιμο προσωπικό, 1.200-1.300 εποχικούς καλοκαιριού) χαρακτηρίζει ασαφές το κλίμα γιατί δεν έχουν ακόμη υπογραφεί πολλά συμβόλαια. Τα τουριστικά γραφεία Αγγλίας και Γερμανίας, ζητούν επίμονα μειώσεις τιμών, ενώ και η Ρωσία, δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση, αλλά θεωρείται βέβαιο πως μετά την υποτίμηση 36% στο ρούβλι οι στρόφιγγες θα κλείσουν. Θεωρεί πολύ πιθανόν να περιοριστεί ο χρόνος απασχόλησης των εποχικών εργαζόμενων.

Ο ιδιοκτήτης του «Eagles Palace» Ντίνος Τορνιβούκας επικαλείται την παρατηρούμενη υστέρηση στις προκρατήσεις, που δείχνει ότι η κρίση χτυπά την πόρτα του τουρισμού.

«Πιο μαύρα από ποτέ» βλέπει τα πράγματα αλλά ελαφρώς καλύτερα για τη Χαλκιδική, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου G-Hotels, στην περιοχή Καλλιθέα Νίκος Γρηγοριάδης, με την πτώση στις διανυκτερεύσεις να κινηθεί στο 10%-15% και ακόμη μεγαλύτερη στα έσοδα. Ετσι δικαιολογεί και τις μεγάλες εκπτώσεις (10-30%) στα φετινά πακέτα.

Οι συνομιλητές μας, και εμφαντικά ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Μπακογιάννης, αναφέρθηκαν στην έλλειψη γρήγορων αντανακλαστικών από την κυβέρνηση: «Από καιρό ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τα 14 μέτρα, αλλά αυτά δεν έφτασαν ακόμη στη Βουλή... Είναι πλέον θέμα ημερών να χαθεί ο κρίσιμος χρόνος. Ο,τι κι αν γίνει αργότερα θα είναι ουσιαστικά χωρίς νόημα».

Στην Πιερία

Η κατάσταση φαίνεται ελαφρώς πιο αισιόδοξη για τον δεύτερο μεγάλο τουριστικό προορισμό της Β. Ελλάδας, την Πιερία.

Τα περισσότερα από 380 μέλη της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας και οι ιδιοκτήτες των περίπου 25.000 ενοικιαζόμενων δωματίων «ποντάρουν» στη διαφαινόμενη αλλαγή ψυχολογικής διάθεσης της γερμανικής αγοράς και στον πολυεθνικό χαρακτήρα που συνθέτει το μωσαϊκό των εισερχόμενων τουριστών: Γερμανοί, Ρώσοι, Σλοβάκοι, Σλοβένοι, Ούγγροι, Πολωνοί, Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Αυστριακοί και Σκοπιανοί επιλέγουν Πιερία.

Σύμφωνα με τον επί 17 χρόνια πρόεδρο της Ενωσής τους, Βαγγέλη Ταρασιάδη, ήδη καταγράφονται οι πρώτες ακυρώσεις κρατήσεων, αλλά οι επαγγελματίες επιδεικνύουν συγκρατημένη αισιοδοξία, προσδοκώντας κατά πολύ στον οδικό τουρισμό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Οικονομική κρίση
Για το ίδιο θέμα
Ο Κομισάριος βάζει χέρι και στους ιδιωτικούς μισθούς
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Ο Κομισάριος βάζει χέρι και στους ιδιωτικούς μισθούς
Φαλκιδεύουν τη διετή
Η κακοήθης μετάλλαξη των εργασιακών σχέσεων
Στο κόλπο της εθελουσίας χάριν των κερδών
Από το «μπουμ» εργασίας στο «μπαμ» της ανεργίας
Περί Fulgor
Βομβαρδισμένο εργασιακό τοπίο η Β. Ελλάδα
Δανειακή ασφυξία - ισχνό συνάλλαγμα
Επισφαλείς 30.000 θέσεις εργασίας στη Χαλκιδική
Τυχερός όποιος εργολάβος πουλήσει κι όποιος οικοδόμος βρει μεροκάματο
Φορολογικά σενάρια υπό την αίρεση εκλογών
Μόνο τις ξένες νταλίκες μπλοκάρουν οι φορτηγατζήδες
Υπό προστασία από πιστωτές η Saab
Σε κρίση Σερβία και Κροατία
Οι Γερμανοί ξανάρχονται με spread και επιτήρηση
Σε στενωπό πριν την κρίση ο τουρισμός
Στέγη στο Χ.Α. απέκτησαν τα δομημένα
Μείωση 0,3% στα οικοδομικά