Έντυπη Έκδοση

Τυχερός όποιος εργολάβος πουλήσει κι όποιος οικοδόμος βρει μεροκάματο

Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται πλέον οι απολύσεις στον κλάδο της οικοδομής, καθώς οι κατασκευαστές επεκτείνουν σε βάθος χρόνου την αποπεράτωση των υπό κατασκευή διαμερισμάτων και προχωρούν στην κατασκευή νέων με το σταγονόμετρο για να αντιμετωπίσουν την πτώση της ζήτησης στα νεόδμητα.

Κούτσα - κούτσα τελειώνουν οι κατασκευαστές τις οικοδομές και με μεγάλη φειδώ ξεκινάνε νέες Κούτσα - κούτσα τελειώνουν οι κατασκευαστές τις οικοδομές και με μεγάλη φειδώ ξεκινάνε νέες Ειδικότητες όπως μπετατζήδες, σιδεράδες, σοβατζήδες και άλλα επαγγέλματα της οικοδομής είναι οι πρώτες που έχουν χτυπηθεί με αποτέλεσμα αρκετοί να παρακαλάνε για δουλειά σύμφωνα με πολιτικούς μηχανικούς-κατασκευαστές. Δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί πόσοι απ' αυτούς είτε δεν έχουν δουλειά είτε δουλεύουν προσωρινά σε κάποιο έργο αλλά η εντύπωση είναι ότι ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες μόνο στην Αττική.

Η μπάλα παίρνει, όπως είναι φυσικό, μαγαζιά και μικροπρομηθευτές, π.χ. σωλήνων, που βλέπουν τον τζίρο τους να πέφτει κατά 30%-50% σε αρκετές περιπτώσεις μαζί με τις τιμές του χαλκού κι άλλων υλικών. Ανάλογες μειώσεις τζίρου παρατηρούνται στα εργοστάσια σιδήρου και κουφωμάτων αλουμινίου σύμφωνα με τους ειδήμονες.

Ενα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια κατασκευής κουφωμάτων αλουμινίων της χώρας αναγκάστηκε να κόψει δύο βάρδιες επειδή οι παραγγελίες εμφανίζουν σημαντική μείωση.

«Είμαστε στην αρχή του παγόβουνου και τα πράγματα θα επιδεινωθούν περισσότερο αν δεν ληφθούν μέτρα ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση», τονίζει μικροκατασκευαστής.

Ο ίδιος αναφέρει ότι έκανε ετήσιο τζίρο 1 εκατ. ευρώ χτίζοντας μία με δύο πολυκατοικίες τον χρόνο και γι' αυτό απασχολούσε 40 με 50 άτομα. Σήμερα έχει μείνει με 15 άτομα προσωπικό και πριν από λίγες μέρες υπέγραψε την απόλυση δύο από τους εναπομείναντες υπαλλήλους γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα.

Αλλος μηχανικός αναφέρει ότι γίνεται καθημερινά αποδέκτης αιτημάτων από ηλεκτρολόγους και άλλους για δουλειά αλλά δυστυχώς οι απαντήσεις του είναι αρνητικές αφού κι αυτός έχει αποφασίσει να πάει πιο πίσω χρονικά την ολοκλήρωση της πολυκατοικίας που χτίζει.

«Μια πολυκατοικία που χτιζόταν σε ενάμιση χρόνο πάει τώρα στα δυόμισι με τρία χρόνια», συμπληρώνει.

Ορισμένοι μηχανικοί αποδίδουν την υποχώρηση της ζήτησης για νέα διαμερίσματα στο αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και στην εντύπωση ότι οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν κι άλλο.

«Γιατί να πάει να αγοράσει κάποιος όταν ακούει κάθε μέρα ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν 10% με 20% το επόμενο εξάμηνο. Κάθεται και περιμένει, όμως εμείς δεν μπορούμε να πουλήσουμε και αναγκαζόμαστε να περιορίζουμε τις δραστηριότητές μας και να απολύουμε κόσμο», τονίζει.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το κράτος θα μπορούσε να βοηθήσει αρκετά αν έβαζε μπροστά πολλά μικρά δημόσια έργα μικρού προϋπολογισμού από 100.000 μέχρι 300.000 ευρώ σε τοπικό επίπεδο και επέτρεπε στις τεχνικές εταιρείες να πάρουν δάνεια από το ΤΕΜΠΜΕ.

«Ας κάνουν πλατείες, πεζοδρόμια να ομορφαίνουν η Αθήνα και οι άλλες πόλεις», τονίζει άλλος μηχανικός με την επισήμανση ότι θα πρέπει να υπάρχει κεντρικός έλεγχος γιατί δεν έχει εμπιστοσύνη στη διαχείριση της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Είχα κάνει ένα έργο πριν από 10 χρόνια στον Δήμο Περάματος κι ακόμη προσπαθώ να πάρω πίσω τα λεφτά μου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι προειδοποιούν ότι θα υπάρξει έξαρση των κλοπών από απελπισμένους ανθρώπους που δεν θα έχουν άλλη επιλογή αν ο κλάδος της οικοδομής δεν βοηθηθεί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κλάδος κατασκευών & οικοδομή
Απασχόληση και ανεργία
Για το ίδιο θέμα
Ο Κομισάριος βάζει χέρι και στους ιδιωτικούς μισθούς
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Ο Κομισάριος βάζει χέρι και στους ιδιωτικούς μισθούς
Φαλκιδεύουν τη διετή
Η κακοήθης μετάλλαξη των εργασιακών σχέσεων
Στο κόλπο της εθελουσίας χάριν των κερδών
Από το «μπουμ» εργασίας στο «μπαμ» της ανεργίας
Περί Fulgor
Βομβαρδισμένο εργασιακό τοπίο η Β. Ελλάδα
Δανειακή ασφυξία - ισχνό συνάλλαγμα
Επισφαλείς 30.000 θέσεις εργασίας στη Χαλκιδική
Τυχερός όποιος εργολάβος πουλήσει κι όποιος οικοδόμος βρει μεροκάματο
Φορολογικά σενάρια υπό την αίρεση εκλογών
Μόνο τις ξένες νταλίκες μπλοκάρουν οι φορτηγατζήδες
Υπό προστασία από πιστωτές η Saab
Σε κρίση Σερβία και Κροατία
Οι Γερμανοί ξανάρχονται με spread και επιτήρηση
Σε στενωπό πριν την κρίση ο τουρισμός
Στέγη στο Χ.Α. απέκτησαν τα δομημένα
Μείωση 0,3% στα οικοδομικά