Έντυπη Έκδοση

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΣΟΔΑ 1,3 ΔΙΣ. ΑΛΛΑ ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

Φορολογικά σενάρια υπό την αίρεση εκλογών

Φορολογικά σενάρια «στρώνουν» στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ανταποκρινόμενοι στα κελεύσματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Καθοριστικός παράγοντας για το αν αυτά θα ενεργοποιηθούν αποτελούν οι πρόωρες εθνικές εκλογές, σύμφωνα με κορυφαίους παράγοντες του υπουργείου, οι οποίοι τονίζουν «πρέπει να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή» και διευκρινίζουν πως «αν δεν γίνουν εθνικές εκλογές, τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υλοποιήσει και φορολογικά μέτρα, καθώς εκτιμάται ότι φέτος πρέπει να καλυφτούν επιπλέον έσοδα 2,2 δισ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν το 0,9% του ελλείμματος του προϋπολογισμού, εκ των οποίων τα 1,3 δισ. από φορομέτρα.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου μπορεί να είχε διαβεβαιώσει πρόσφατα ότι οι αυξήσεις φόρων σε καπνά και τσιγάρα είναι οι «τελευταίοι», αλλά αυτών ακολούθησαν οι ευρωπαϊκές απαιτήσεις για τη λήψη μέτρων τώρα. Για αυτό και ετοιμάζουν ήδη τα φορολογικά σενάρια με έμφαση σε μέτρα άμεσης απόδοσης, που αφορούν από αύξηση φόρων μέχρι αναδιάρθωση του φορολογικού μηχανισμού:

1 Η αύξηση του ΦΠΑ, και μάλιστα του υψηλού συντελεστή 19%, θεωρείται ένα από τα πιο εύκολα μέτρα, το οποίο όμως μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ για τον προϋπολογισμό, καθώς σε περιόδους οικονομικής κρίσης συρρικνώνει περαιτέρω την κατανάλωση. Οι εισηγητές του μέτρου όμως επισημαίνουν ότι μπορεί να γίνει επιλεκτική αύξηση για ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες. Δεν απουσιάζουν βέβαια και οι υποστηρικτές τής ακριβώς αντίθετης οδού, δηλαδή της μείωσης του ΦΠΑ τονίζοντας ότι έτσι θα ενισχυθεί η κατανάλωση και θα υπάρξει εισροή εσόδων.

 

2 Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών (η τρίτη δόση εκκρεμεί από πέρσι) των ακινήτων ξαναπέφτει στο τραπέζι, αλλά σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους για την οικοδομή. Το μέτρο αυτό θα έδινε ακόμα ένα βαρύ χτύπημα στην οικοδομή, αλλά πάντα ο φόβος ανόδου των αντικειμενικών δημιουργεί κλίμα και οδηγεί σε αθρόες μεταβιβάσεις προς όφελος των εσόδων του προϋπολογισμού κυρίως από γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.

3 Αύξηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, στο 0,2% από 0,1% για το 2009, συστήνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου τονίζοντας ότι μπορεί να υλοποιηθεί μετά την τελευταία επαναδιαμόρφωση του αφορολογήτου ορίου (200.000 ευρώ για έγγαμο και 100.000 ευρώ για άγαμο επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας και όχι μόνο για την πρώτη κατοικία), που οδηγεί σε περισσότερα έσοδα για το Δημόσιο.

4 Ξαναζεσταίνουν ακόμα και την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο φυσικό αέριο, με το σκεπτικό ότι η κατανάλωση φτάνει στο 15% της ζήτησης της ενέργειας, οπότε είναι εφικτή και η εξομοίωση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μόνο που μέτρα σαν κι αυτό δεν ευνοούνται σε εποχές χαμηλών τιμών πετρελαίου.

5 Ρύθμιση και των χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων ακινήτων, ώστε να καταλογιστεί και να εισπραχτεί άμεσα ο τελικός φόρος μεταβίβασης, γονικής παροχής, δωρεών και κληρονομιών.

6 Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων και της φορολόγησης με βάση τη φορολογική κλίμακα. Το ενδεχόμενο αυτό θα επιφέρει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση, καθώς οι ισχύοντες συντελεστές φορολόγησης κυμαίνονται από 10% έως 20%, ενώ αν πάνε στην κλίμακα θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 10 ποσοστιαίες μονάδες.

7 Επανεξέταση των φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν φυσικά και νομικά πρόσωπα προς την κατεύθυνση της περικοπής της μεγάλης πλειονότητας αυτών.

8 Αποστολή προσκλήσεων για άμεσο έλεγχο περίπου 5.000 επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που έκαναν αυτορύθμιση της χρήσης του 2007, αλλά και από τα προηγούμενα έτη που δεν έχουν ελεγχθεί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Υπουργείο Οικονομικών
Για το ίδιο θέμα
Οι Γερμανοί ξανάρχονται με spread και επιτήρηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Ο Κομισάριος βάζει χέρι και στους ιδιωτικούς μισθούς
Φαλκιδεύουν τη διετή
Η κακοήθης μετάλλαξη των εργασιακών σχέσεων
Στο κόλπο της εθελουσίας χάριν των κερδών
Από το «μπουμ» εργασίας στο «μπαμ» της ανεργίας
Περί Fulgor
Βομβαρδισμένο εργασιακό τοπίο η Β. Ελλάδα
Δανειακή ασφυξία - ισχνό συνάλλαγμα
Επισφαλείς 30.000 θέσεις εργασίας στη Χαλκιδική
Τυχερός όποιος εργολάβος πουλήσει κι όποιος οικοδόμος βρει μεροκάματο
Φορολογικά σενάρια υπό την αίρεση εκλογών
Μόνο τις ξένες νταλίκες μπλοκάρουν οι φορτηγατζήδες
Υπό προστασία από πιστωτές η Saab
Σε κρίση Σερβία και Κροατία
Οι Γερμανοί ξανάρχονται με spread και επιτήρηση
Σε στενωπό πριν την κρίση ο τουρισμός
Στέγη στο Χ.Α. απέκτησαν τα δομημένα
Μείωση 0,3% στα οικοδομικά