Έντυπη Έκδοση

«SPANA» ΘΕΡΑΠΕΥΣΕ ΠΕΡΥΣΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 300.000 ΖΩΑ

Ο Συνήγορος... των ζώων

Αγόγγυστα μεταφέρουν ό,τι τα φορτώσουμε, ανεξαρτήτως βάρους, ήρωες της οικονομικής και αγροτικής ανάπτυξης της Ελλάδας, υπομονετικά, ανθεκτικά, ακούραστα. Ζώα εργασίας που, όπως φαίνεται, ακόμα και στην εποχή μας αποτελούν τους καλύτερους και πιο πιστούς εργάτες. Δυστυχώς όμως, γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, επειδή είναι ανυπεράσπιστα, σε πολλές περιπτώσεις πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης.

Καταχωρίσεις της SPANA στον ξένο Τύπο Καταχωρίσεις της SPANA στον ξένο Τύπο Αυτό προσπαθεί να αποτρέψει το Society for the Protection of Animals Abroad (SPANA) με έδρα το Λονδίνο, τηλ. 02078313999, www.spana.org, που εδώ και πολλά χρόνια δραστηριοποιείται στην πάταξη της κακομεταχείρισης των ζώων εργασίας σε όλο τον κόσμο. Με 19 κτηνιατρικά κέντρα και 21 κινητές κλινικές, το «SPANA» θεράπευσε πέρυσι πάνω από 300.000 ζώα.

Κακομεταχείριση

«Οι προσπάθειές μας συγκεντρώνονται σε εκείνες τις περιοχές όπου η ανάγκη είναι μεγίστη: οπουδήποτε τα ζώα κακομεταχειρίζονται, παραμελούνται ή αγωνίζονται για να επιζήσουν χωρίς κατάλληλη προσοχή. Εργαζόμαστε επίσης στις μακρινές κοινότητες ερήμων, όπου οι καταρτισμένοι κτηνίατροι είναι λίγοι ή σε μακρινές αποστάσεις» μας λέει η Kirsty Brzeczek, διοικητικό μέλος της οργάνωσης. «Το "SPANA" λειτουργεί σε μερικές από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, όπου η ζωή μπορεί να είναι πολύ σκληρή για τους ανθρώπους και τα ζώα τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, κάθε οικογενειακό μέλος πρέπει να εργαστεί -ακόμη και τα παιδιά. Οι οδηγίες περνούν από γενεά σε γενεά, συχνά μπερδεμένες ή διαστρεβλωμένες. Η γνώση της κτηνοτροφικής παραγωγής είναι στην καλύτερη περίπτωση περιορισμένη, συχνά ανακριβής. Τα ζώα μπορούν να υποφέρουν κατά συνέπεια. Προσκαλούμε τακτικά τους κτηνιατρικούς ειδικούς από τη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρώπη σε σεμινάρια για μια σειρά θεμάτων, από ίππεια οδοντιατρική έως περιποίηση ποδιών».

Στη χώρα μας είχαμε 235.000 γαϊδουράκια το 1920, 468.000 γαϊδουράκια το 1950, 64.000 το 2000 και 42.000 το 2006, αλλά σήμερα το συμπαθέστατο τετράποδο κινδυνεύει να γίνει είδος προς εξαφάνιση!

Εδώ και πέντε χρόνια στη Σαντορίνη ο Δήμος Θήρας, θέλοντας να αναγνωρίσει και έμπρακτα τη συμβολή που είχαν τα γαϊδουράκια στην παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου, καθώς και στην οικονομική στήριξη του αγροτικού εισοδήματος των κατοίκων, εφαρμόζει πρόγραμμα προστασίας των ιπποειδών του νησιού.

Η λειτουργία του προγράμματος είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Δ/νσης Περιβάλλοντος του Δήμου Θήρας με το Σωματείο Ημιονηγών, την Ενωση Ζωόφιλων Θήρας, το GAWF (Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας) και την κτηνίατρο Βάλβη Μαργαρίτα.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος, ειδικός συνεργάτης του Δήμου Θήρας Σιγάλας Δημήτρης, τεχνολόγος γεωπόνος-ζωοτέχνης, τονίζει: «Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής, καθώς και των κανόνων εργασίας όλων των ιπποειδών με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Βάσει του προγράμματος γίνεται πλήρης απογραφή όλου του πληθυσμού των εργαζόμενων ζώων με καταγραφή όλων των ατομικών στοιχείων σε βιβλιάριο υγείας και σήμανσή τους. Η Σαντορίνη διατηρεί περίπου 1.500 ζώα εργασίας από τα οποία τα 800 είναι όνοι και ημίονοι. Πραγματοποιούνται επίσης τέσσερις φορές το χρόνο υποχρεωτικές κτηνιατρικές εξετάσεις από ειδικούς κτηνίατρους για θεραπείες, εμβολιασμούς για τέτανο και αποπαρασιτώσεις, καθώς και ειδικές εργασίες από πεταλωτές για εξονυχισμό και καθαρισμό των οπλών μιας και η καταπόνηση στα πόδια είναι πιο μεγάλη λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους και των ειδικών διαδρομών ανάβασης και κατάβασης».

Οδοντιατρικές εξετάσεις

Τέλος γίνονται οδοντιατρικές εξετάσεις και επεμβάσεις, αφού η καλή κατάσταση των δοντιών παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο καλό μάσημα της τροφής, αλλά και στη γενικότερη καλή διάθεση και υγεία των ζώων εργασίας.

Ολες οι παραπάνω εργασίες παρέχονται δωρεάν στους ημιονηγούς του νησιού. Μετά το πέρας όλων των εξετάσεων και εφόσον ο κτηνίατρος γνωμοδοτήσει θετικά, παρέχεται η σχετική άδεια εργασίας.

Για τα γαϊδουράκια τρίτης ηλικίας, καθώς και εκείνα που κρίνονται ακατάλληλα για εργασία λόγω ασθένειας ή τραυματισμού, έχει παραχωρηθεί από το δήμο από τις αρχές του 2008 έκταση 5 στρεμμάτων ειδικά διαμορφωμένη για τη λειτουργία ειδικού καταφυγίου.

Από το 2008 η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ζώων εργασίας, καθώς και των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών τους, έγινε και με την ψήφιση ειδικού «κανονισμού κυκλοφορίας αγοραίων επιβατηγών ζώων», γεγονός που δεν αναβαθμίζει απλά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών των ζώων εργασίας, αλλά προάγει και την ιδέα της φιλοζωίας μέσα από την παράδοση και την ιστορικής σημασίας παρουσία του γαϊδουριού στο νησί της Σαντορίνης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Θέματα ζώων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
3.000 γλώσσες σε κίνδυνο
Αξιοπρέπεια ή βίος αβίωτος;
«Οι ασφαλιστικές υπερθεματίζουν»
Η ευθανασία στη λογοτεχνία
Αυτοί που «έφυγαν» με αξιοπρέπεια
Σχετικοί ιστότοποι
Δείτε ακόμα τα βίντεο
Η απίστευτη ιστορία της 13χρονης Χάνα
Πού επιτρέπεται - πού απαγορεύεται
Τι προβλέπει ο ποινικός κώδικας
«Γιατρός του θανάτου»
Η αυστραλέζικη εκδοχή
Η κλινική του ευσπλαχνικού θανάτου
Σαν βγεις στον πηγαιμό για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
Η πρόσβαση στο πανεπιστήμιο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Γυαλιά-καρφιά το θυρωρείο του ΑΠΘ
44.000 ευρώ για βελόνα που ξέχασε σε ασθενή
Ο Συνήγορος... των ζώων
ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΕΣ ΚΑΤΑ ΜΟΥΦΤΗΔΩΝ