Έντυπη Έκδοση

ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΕΣ ΚΑΤΑ ΜΟΥΦΤΗΔΩΝ

Απελευθερώνονται οι μουσουλμάνες της Θράκης, αμφισβητούν αναχρονιστικές αντιλήψεις του μουσουλμανικού ιερονομικού Δικαίου, που εφαρμόζουν οι μουφτήδες, και προσφεύγουν στα δικαστήρια εναντίον τους.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης δικαίωσε διαζευγμένη μουσουλμάνα μητέρα, δημόσιο υπάλληλο, που είχε προσφύγει κατά της απόφασης του μουφτή Κομοτηνής, ο οποίος είχε αναθέσει την επιμέλεια των τεσσάρων παιδιών ανά δύο στον κάθε γονέα. Η μητέρα προσκόμισε στοιχεία ότι ο πατέρας ήταν ανίκανος για την επιμέλεια, διότι σύμφωνα με ιατρική γνωμάτευση ο πατέρας τους είναι αλκοολικός και εμφανίζει ψυχωτικές διαταραχές. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι περνούν στην επιμέλεια της μητέρας και τα τέσσερα παιδιά.

Στην Ξάνθη μια άλλη μουσουλμάνα κατέθεσε μήνυση εναντίον του μουφτή Ξάνθης, για παράβαση καθήκοντος. Οπως υποστηρίζει, αποφάσισε να ανατεθεί στον πατέρα η επιμέλεια του μοναδικού παιδιού, παρά το γεγονός ότι όταν χώρισε με τον σύζυγό της συμφώνησαν και υπέγραψαν ενώπιον του μουφτή να αναλάβει την επιμέλεια η μητέρα.

Δικηγόρος των μητέρων και στις δύο υποθέσεις είναι ο Δημήτρης Μαυρομάτης, ο οποίος τόνισε πως η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης έχει σημασία, διότι το ιερονομικό Δίκαιο που ισχύει για τη μειονότητα της Θράκης δεν ισχύει ούτε στην Τουρκία ούτε σε άλλες μουσουλμανικές χώρες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Skoda Ξάνθη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
3.000 γλώσσες σε κίνδυνο
Αξιοπρέπεια ή βίος αβίωτος;
«Οι ασφαλιστικές υπερθεματίζουν»
Η ευθανασία στη λογοτεχνία
Αυτοί που «έφυγαν» με αξιοπρέπεια
Σχετικοί ιστότοποι
Δείτε ακόμα τα βίντεο
Η απίστευτη ιστορία της 13χρονης Χάνα
Πού επιτρέπεται - πού απαγορεύεται
Τι προβλέπει ο ποινικός κώδικας
«Γιατρός του θανάτου»
Η αυστραλέζικη εκδοχή
Η κλινική του ευσπλαχνικού θανάτου
Σαν βγεις στον πηγαιμό για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
Η πρόσβαση στο πανεπιστήμιο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Γυαλιά-καρφιά το θυρωρείο του ΑΠΘ
44.000 ευρώ για βελόνα που ξέχασε σε ασθενή
Ο Συνήγορος... των ζώων
ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΕΣ ΚΑΤΑ ΜΟΥΦΤΗΔΩΝ