Έντυπη Έκδοση

Η ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΙΔΙΑ ΟΣΟ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΛΛΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ...

Αλλάζουν πρόσωπα, όχι και μυαλά!

«Ολα τριγύρω αλλάζουνε και όλο τα ίδια μένουν», στο μαγικό χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το κομμάτι της διαιτησίας.

Η πλειονότητα των ΠΑΕ της Superleague ξεσηκώθηκαν και ζήτησαν την καρατόμηση του Γιώργου Ψυχομάνη από τη θέση του αρχιδιαιτητή, λες και με την τοποθέτηση του Γιώργου Γιαννόπουλου στη θέση του προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας θα γίνουν βήματα προόδου στο ελληνικό πρωτάθλημα. Οσο δεν αναθεωρείται ο τρόπος που προσεγγίζουν το ποδόσφαιρο οι παράγοντες των ΠΑΕ, το παρασκήνιο θα ζει και θα βασιλεύει και απλά θα αλλάζουν κάποια πρόσωπα σε θέσεις - κλειδιά...

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος δεν είχε σκοπό να αντικαταστήσει τον Ψυχομάνη. Ηθελε οι όποιες αλλαγές στη διαιτησία να γίνουν το ερχόμενο καλοκαίρι, με πιο καθαρό μυαλό και με τη συναίνεση της διοργανώτριας αρχής. Ομως, μετά τα «χειρουργεία» που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο στα 4 από τα 8 ματς, ο πρόεδρος πήρε την κατάσταση πάνω του. Ηρθε σε σύγκρουση με μέλη του συμβουλίου του και τελικά ψηφίστηκε ομόφωνα η αντικατάσταση του Ψυχομάνη από τον Γιαννόπουλο, ο οποίος υπήρξε για 12 χρόνια (από το 1984 μέχρι το 1996) διαιτητής Α' Εθνικής. Δεν μπόρεσε όμως να πάρει το σήμα της FIFA και να γίνει διεθνής.

Αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια και το ζητούμενο ήταν να βρεθεί ένας αρχιδιαιτητής που θα τον ήθελε και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Τελικά ο πρόεδρος της ΚΕΔ προέκυψε από... καραμπόλα. Οι Πειραιώτες ήθελαν για αρχιδιαιτητή τον Σπύρο Παπαδάκο, αλλά στον Παναθηναϊκό έβγαλαν... σπυράκια όταν άκουσαν το όνομά του. Οι «πράσινοι» ήθελαν τον Ναούμ Μιντιούρη να παραλαμβάνει τη σκυτάλη από τον Γιώργο Ψυχομάνη, αλλά ο Σερραίος δεν ήταν στις επιλογές του Ολυμπιακού.

Ο Πιλάβιος για να μην οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε ναυάγιο πρότεινε τον Γιαννόπουλο για πρόεδρο της ΚΕΔ και τον Μιντιούρη υπεύθυνο για τους ορισμούς των διαιτητών Β' και Γ' Εθνικής. Μάλιστα, ο Αθηναίος διαιτητοπαράγοντας δέχτηκε να είναι υπηρεσιακός μέχρι το καλοκαίρι. Και μετά έχει ο Θεός...

Στη Superleague υπήρξε σύγχυση με τον διάδοχο του Ψυχομάνη και ο Κώστας Πηλαδάκης αποδείχτηκε ότι δεν είναι καλός «καπετάνιος» στις φουρτούνες. Τη Δευτέρα το απόγευμα από το Γραφείο Τύπου της διοργανώτριας αρχής ανακοινώθηκε ότι πρότασή της είναι να αναλάβει τη θέση του προέδρου της ΚΕΔ ο Γιαννόπουλος.

Την επομένη όμως, που συνεδρίαζε το Δ.Σ. της ΕΠΟ, αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε καμία συμφωνία μεταξύ των παραγόντων της Λίγκας. «Κύριε πρόεδρε, δεν ξέρω αν σας μετέφεραν ότι όλες οι ομάδες της Λίγκας είναι θετικές για την ανάληψη της ΚΕΔ από τον κ. Γιαννόπουλο, αλλά εγώ σας λέω ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει», είπε ο Γιάννης Κομπότης στον Σοφοκλή Πιλάβιο, αλλά την απάντηση την πήρε από τον Κώστα Πηλαδάκη: «Υπάρχει ομόφωνη απόφαση για την αντικατάσταση Ψυχομάνη».

Και πριν η συζήτηση Πηλαδάκη - Κομπότη φουντώσει, ο πρόεδρος της ΕΠΟ τούς είπε: «Εδώ είναι ομοσπονδία και τα θέματα της Λίγκας να τα συζητάτε εκτός ΕΠΟ. Εγώ προτείνω για αρχιδιαιτητή τον κ. Γιαννόπουλο...». Και έτσι έλαβε τέλος η... περιπέτεια του Γιώργου Ψυχομάνη στην ΚΕΔ, στην οποία ήταν μέλος από το 2004. Τότε πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο Μάκης Γερμανάκος, την καρέκλα του οποίου πήρε ο Ψυχομάνης τον Αύγουστο του 2006.

Βολές

«Πιστεύω πως έπρεπε να φύγει νωρίτερα ο Ψυχομάνης από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας. Υπήρχαν πολλές φωνές που δεν τον ήθελαν και δεν έπρεπε να είχε τέτοια φθορά. Μόνος του και για λόγους ευθιξίας έπρεπε να παραιτηθεί», δήλωσε μεσοβδόμαδα ο Μάκης Γερμανάκος, που έχει διατελέσει δύο φορές πρόεδρος της ΚΕΔ. Για τον έμπειρο διαιτητοπαράγοντα η πίεση που ασκείται από πολλές πλευρές στους διαιτητές είναι ο βασικός λόγος για τα σοβαρά λάθη τους:

«Αν δεν αλλάξουν μυαλά και συμπεριφορά οι περισσότεροι πρόεδροι των ΠΑΕ, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στη διαιτησία. Δεν τους ενδιαφέρει πώς θα αντιμετωπίσουν τα θέματα για το καλό του ποδοσφαίρου μας, αλλά κοιτούν τα συμφέροντα της δικής τους ομάδας. Ετσι δεν πάμε πουθενά. Κι αυτά δεν τα λέω τώρα, τα έχω πει και στο παρελθόν. Οσοι έχουν τις τύχες των ΠΑΕ στα χέρια τους θα πρέπει να αφήσουν τους διαιτητές να παίξουν αυτό που ξέρουν και όλα θα πάνε καλά. Δεν είναι δυνατόν οι Ελληνες διαιτητές να κάνουν πολύ καλά παιχνίδια στην Ευρώπη και στο ελληνικό πρωτάθλημα να τα κάνουν μούσκεμα. Αν λοιπόν αφήσουν τους διαιτητές ελεύθερους να παίξουν, θα βελτιωθούν. Το μεγαλύτερο κακό είναι η ψυχολογική πίεση στο διαιτητή, είτε μέσω του Τύπου είτε μέσω των γνωριμιών».

Ο Γιώργος Γιαννόπουλος δεν πρόκειται βέβαια να κάνει μαθήματα συμπεριφοράς στους παράγοντες. Ο προκάτοχός του είχε δηλώσει έπειτα από ένα σεμινάριο διαιτησίας ότι «για να βελτιωθεί το επίπεδο της διαιτησίας πρέπει να αποκτήσουν παιδεία όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο». Για το ίδιο θέμα, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης είχε δηλώσει: «Οι παράγοντες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου πρέπει να καταλάβουν ότι κάνουν κακό στο ίδιο το προϊόν τους με το να συζητάνε συνέχεια για τη διαιτησία. Το κάνουν γιατί θέλουν να καλύψουν άλλου είδους ενέργειες δικές τους».

Από την 22η αγωνιστική παραπέφθηκαν ο διαιτητής Ν. Χαραλαμπίδης, που σφύριξε το παιχνίδι Ολυμπιακός-Αρης, καθώς και οι βοηθοί του Χ. Γενναίος και Ι. Σταματόγλου. Στην ΚΕΔ θα λογοδοτήσει και ο παρατηρητής τους Α. Σίπκας. Για την ίδια αγωνιστική, ποινή θα επιβληθεί για τα φαλτσοσφυρίγματά τους στους Χ. Ζωγράφο, που έκανε... ζωγραφιές στο ματς ΟΦΗ-Αστέρας Τρίπολης και Π. Κωνσταντινέα, ο οποίος στο παιχνίδι Πανιώνιος-Εργοτέλης δεν έδωσε πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων. Συνολικά φέτος έχουν τιμωρηθεί 32 διαιτητές, βοηθοί και παρατηρητές διαιτησίας..

Ποδοσφαιριστής

Ο νέος αρχιδιαιτητής γεννήθηκε το 1951 στη Βούλα και στη γειτονιά του έκανε τα πρώτα του βήματα ως ποδοσφαιριστής. Επαιξε στον Ποσειδώνα Γλυφάδας και το 1972 πήγε στον ιστορικό Αργοναύτη, όπου δεν πρόλαβε τον Γιώργο Δεληκάρη, ο οποίος το ίδιο καλοκαίρι πήρε μετεγγραφή για τον Ολυμπιακό. Ενα σοβαρό πρόβλημα στο γόνατο ανάγκασε τον Γιαννόπουλο να σταματήσει το ποδόσφαιρο σε νεαρή ηλικία. Το 1988 σε αγώνα Πανσερραϊκού-Ολυμπιακού χτύπησε και πάλι σοβαρά στο γόνατο και έμεινε για αρκετούς μήνες εκτός δράσης.

Ο 58χρονος αρχιδιαιτητής είναι συνταξιούχος του ΟΤΕ και έχει διατελέσει μέλος της ΚΕΔ την περίοδο 2001-04, στην οποία πρόεδρος ήταν ο Γιώργος Μπίκας. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ποδόσφαιρο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Αθλητισμός της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Το 8ήμερο του τρόμου
Η Βαρκελώνη στις φλόγες
Αλλάζουν πρόσωπα, όχι και μυαλά!
Ποντάρει στην κούραση των πρωταθλητών
Η Τούμπα... εμπνέει!
Ηθικό ακμαιότατο για τον Αστέρα
Κυρίαρχος στην Τούμπα
Διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις ζητάει ο Βαλβέρδε
Η κόντρα καλά κρατεί...
«Τελικός» για Αρη στο Αλκαζάρ
Φρεσκάρισμα στην ενδεκάδα
Ακέφαλος ο μπασκετικός ΠΑΟΚ