Έντυπη Έκδοση

Κορφιάτικη χαρμολύπη

Ηταν το 1797 όταν ο συγγραφέας Αντουάν Αρνό βρέθηκε στο νησί με τα γαλλικά στρατεύματα. Σαν απόψε, Μεγάλη Πέμπτη, σε κάθε γειτονιά μαζεύονταν σε μονό αριθμό συντροφιές από κορίτσια που είχαν το όνομα Μαρία.

Οταν το ρολόι του Αγίου χτυπούσε μεσάνυχτα, έπρεπε να κόψουν, να ράψουν, να πλύνουν, να στεγνώσουν και να σιδερώσουν ένα ανδρικό πουκάμισο πριν ανατείλει ο ήλιος. Το πουκάμισο προοριζόταν ως δώρο για τον αγαπημένο του κοριτσιού. Θεωρούνταν μαγικό και όποιος το φορούσε γινόταν άτρωτος.

Ενα από τα παγανιστικά, παλαιά έθιμα του «Πάσχα στην Κέρκυρα», μέσα από το ομότιτλο λεύκωμα του Δημήτρη Ταλιάνη, εκδόσεις «Τοπίο». Ανθοστόλιστο το νησί, συμμετέχει στο εθιμοτυπικό τελετουργικό με τις φιλαρμονικές που μελωδούν στις εαρινές λιτανείες, με τις καμπανοκρουσίες στην ανθισμένη Σπιανάδα, το πένθιμο εμβατήριο του Αμλέτου, τους κανονιοβολισμούς από το παλαιό φρούριο κ.ά.

«Στο νου η λέξη παράδεισος σημαίνει ένα πράγμα: Πασχαλινή Κέρκυρα», σημειώνει ο Νίκος Δήμου. «Φαντάζομαι τον παράδεισό μου, σαν παράδεισο των αισθήσεων. Και σ' όλο τον κόσμο, μόνο σ' έναν τόπο, μόνο μία στιγμή το χρόνο, φτάνουν όλες οι αισθήσεις ταυτόχρονα στην κορύφωσή τους. Πανηγύρι έχει η όσφρηση. Ολη η Κέρκυρα ένας κήπος».

«Στην Κέρκυρα το Πάσχα», υπογραμμίζει ο Πάνος Θεοδωρίδης, «όλοι έχουν την αίσθηση ότι βρίσκονται σ' ένα προσκήνιο, ότι η πόλη και το νησί βρίσκονται σε τιμητική θεωρία. Είναι μέρες ευεργετικών δακρύων και ισχυρής συγκίνησης». Καλή Ανάσταση.

Της άνοιξης νεραντζιές

Νεραντζιές. Νεραντζιές. Νεραντζιές. Ανθοί της νεραντζιάς. Της νεραντζιάς ανθοί. Ανθοφορούσες νεραντζιές. Ανθη κι άλλα άνθη της νεραντζιάς. Πολλές νεραντζιές κατάλευκες, ανθοί λευκοί, μοσχομυρίζουν. Ηρθε η άνοιξη, θα φύγει η άνοιξη. Με και χωρίς νεραντζιές. Χωρίς καμία νεραντζιά. Απούσα νεραντζιά. Λοιπόν: Οι νεραντζιές της οδού Κολοκοτρώνη/της Παλαιάς Βουλής/ Και της παλαιάς Ελευθεροτυπίας/ Νεραντζιές που πέρασαν/ Κι άλλες που θα έρθουν/ Νεραντζιές που δεν θ' ανθίσουν ξανά/ Κι άλλες που θα ανθίσουν/ Οι νεραντζιές άνθισαν και φέτος/ Σ' αυτή την πόλη/ Που μισεί τις νεραντζιές/ Που μισεί τον εαυτό της/ Νεραντζιές που μισήθηκαν και θα μισηθούν ξανά/ Μυρίζουν:/ Σαν παλιά ταβέρνα/ Σαν παλιά λατέρνα/ Σαν παλιό τραγούδι/ Σαν τίποτα τραγούδι/ Σαν άηχο στόμα/ Που δεν τραγούδησε ποτέ/ Η πτώση των ανθών/ Εν μέσω λευκής σιγής/ Ανήκουστη πτώση των ανθών/ Λευκή πτώση/ Πτώση λευκή/ Κάθε Απρίλιο/ Που φωτίζεται το σκοτάδι/ Κάθε σκοτάδι/ Που φωτίζεται από λευκούς ανθούς/ Κάθε λευκό άνθος/ Είναι η άνοιξη του καθενός και του κανενός. Β.Κ.Κ.

*«Στο σχολείο κάποια παιδιά πιστεύουν ότι είμαι κλέφτρα. Κλαίω επειδή είμαι από άλλη χώρα», λέει το κοριτσάκι από τη Νιγηρία. «Εμένα με φωνάζουν ε... εσύ Πακιστανέ. Δεν ξέρουν τ' όνομά μου. Λένε ότι ήρθα να τους κλέψω το ψωμί». «Μου είπαν πρώτα να μάθω ελληνικά και μετά να μιλήσω. Οτι είμαι πουτάνα όπως όλες οι Αφρικανές». «Οι μικροί άλλοι» είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ του Νίκου Δροσάκη, για τα παιδιά των μεταναστών που παρουσίασε το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών. Δίνουμε μάχη, χωρίς τη στήριξη της πολιτείας, που βασίζεται στην καλή θέληση των εκπαιδευτικών, λένε οι δάσκαλοι, προσθέτοντας ότι παιδιά αλλοδαπών έχουν υποστεί βία και περιθωριοποιούνται. Ορισμένα από αυτά καταλήγουν σε συμμορίες. Για ν' ανήκουν σε μια κοινότητα. Περίπου 60 παιδιά αλλοδαπών κρατούνται σε φυλακές. Στο ντοκιμαντέρ, παιδιά από τη Νιγηρία, το Πακιστάν, την Κένυα, την Αλβανία, το Αφγανιστάν, την Ουκρανία και τη Γεωργία μιλούν και για το μέλλον: «Ονειρεύομαι μαύροι και Πακιστανοί να είμαστε όλοι Ελληνες».

Γ.Δ.

Το πέρασμα του Γιάννη

«Με λυράρηδες του Αρχιπελάγους» και «Ρυθμούς Αιγαίου» διαβαίνει από χθες τα «Ιερά Μονοπάτια», «Τα περάσματα στον Παράδεισο» ο πολυτάλαντος και πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Γιάννης Λάμπρου (φωτογρ.). Ενας σεμνός και διακριτικός δημιουργός με διεισδυτική ματιά που μας φανέρωσε την άγνωστη αγαπημένη «παράλληλη Ελλάδα» της δύναμης και της ευγένειας. Γεννήθηκε στις Κονίστρες Ευβοίας, πήρε δίπλωμα από την κινηματογραφική σχολή Ευγενίας Χατζίκου και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ecole des Hautes Etudes στο Παρίσι. Διετέλεσε αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών από το 2001 ώς το 2004. Δίδαξε θεωρία του ντοκιμαντέρ στο New York College. Από τον Μάρτιο του 2008 ήταν γενικός γραμματέας του Ελληνικού Δικτύου Ντοκιμαντέρ. Συγγενείς και φίλοι τον αποχαιρετούμε σήμερα στις 3.00 στη γενέτειρά του.

Αντιθέσεις

Γιάννης Μιχελάκης

εκπρόσωπος Τύπου Ν.Δ.

«Ο πρωθυπουργός αισθάνεται ότι η κυβέρνησή του βυθίζεται. Δεν θα βυθιστεί όμως μαζί τους και η χώρα»

«ΝΕΤ»

Κων/νος Μητσοτάκης

επίτιμος πρόεδρος Ν.Δ.

«Η σημερινή Ν.Δ. ποντάρει στην καταστροφή, με την ελπίδα να κυβερνήσει ο νέος της αρχηγός»

«Νέα»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Καύσιμα
Ακριβότερα έως 52% από πέρυσι
Υγεία
Ανύπαρκτο το ιατρικό απόρρητο
Εγκαινιάστηκε το Κ. Υγείας Περιστερίου
Εκπαίδευση
Κινδυνεύει η χρονιά
Γυρίζουν την πλάτη σε κωφούς μαθητές
Κλείνουν σχολεία και στη Γερμανία
Διαβούλευση μεταθέσεων, αποσπάσεων
Απασχόληση
Δεν δίνουν δώρο Πάσχα
Καταγγέλλουν εργασιακό μεσαίωνα στη Wind
Ανεργία
«Τράπεζα Τροφίμων»
Τρέχουν στις ενορίες
Οδικό δίκτυο
Για τις κατολισθήσεις στα Τέμπη
Μείωση αν και όταν...
Αττικό Μετρό
Απειλούν με μηνύσεις στο «Παπάφειο»
Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου
Στο δάσος του βυθού
ΟΛΠ
Μιχαλολιάκος κατά ΟΛΠ για έργα 1 δισ.
ΑΣΕΠ
Νέο Συμβούλιο για προϊσταμένους
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αναλήψεις ευθύνης
«Επαναστατική Οργάνωση 6η Δεκέμβρη»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Στη φυλακή για άλλους 6 μήνες, αν και κατέπεσαν οι ενδείξεις ενοχής
Άλλες ειδήσεις
Ενοχη η ταχύτητα, «αθώο» το αλκοόλ
Αυστηρότεροι έλεγχοι των ιαπωνικών
Εκαναν φτερά 530.000 € από τον Δήμο Γαύδου