Έντυπη Έκδοση

Το αλογάκι Ντιαμαντίνο

Παραθέτω τη σύγκριση ανάμεσα σε παρελθόν και παρόν τεσσάρων διαφορετικού περιεχόμενου θεμάτων, έτσι όπως αυτά έτυχε να τα αντιμετωπίσω τη βδομάδα που μας πέρασε.

* Κάποτε, όταν κάποιος σπούδαζε γιατρός, μηχανικός ή νομικός εθεωρείτο βέβαιο ότι θα εξασφάλιζε μια σχετικά άνετη ζωή.

Σήμερα, στο βαθμό που αυτές οι σπουδές, πόσω μάλλον οι υπόλοιπες πανεπιστημιακές σπουδές, όχι μόνον δεν εξασφαλίζουν μια άνετη διαβίωση, αλλά ούτε μια στοιχειώδη επιβίωση, πολλοί είναι εκείνοι που συμβουλεύουν τους νέους, για να επιβιώσουν, είτε να μεταναστεύσουν είτε αν βρουν εδώ κάποιο αφεντικό να του παραδοθούν σαν εν λευκώ επιταγή και να ταυτίσουν το βιος τους με τη δουλειά τους, δηλαδή να ξεφεύγουν το λιγότερο δυνατόν από το ζωώδες βασίλειο της ανάγκης.

* Κάποτε, μετά την πτώση της χούντας, θα ήταν αδιανόητο όχι μόνον κάποιος να κάνει δημόσια προπαγάνδα υπέρ της, αλλά ακόμη και να δηλώνει ότι υπήρξε οπαδός της. Οσο για τους αθωωθέντες βασανιστές, αυτοί έβρισκαν άσυλο υπό την προστασία εφοπλιστών εκτός Ελλάδας.

Σήμερα όχι μόνον παραχωρείται στον ΣΚΑΪ άπλετος τηλεοπτικός χρόνος στα πρωτοπαλίκαρα της φασιστικής Χρυσής Αυγής, αλλά ταυτόχρονα αφαιρείται από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή» του ίδιου συγκροτήματος των Αλαφούζων η ανακοίνωση των δημοσιογράφων της, οι οποίοι προς τιμήν τους τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για αυτήν την προκλητική προβολή.

* Κάποτε, παρά τις όποιες αντιρρήσεις μας, οι οποίες αν μη τι άλλο δεν μας στοίχιζαν την κομματική μας υπόσταση, γιορτάζαμε τις λήξεις των συνεδρίων μας και την εκλογή των νέων οργάνων του κόμματός μας έχοντας την πεποίθηση ότι αυτό θα συμβάλει στην ενδυνάμωσή του, στην ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος στην πορεία προς το σοσιαλισμό.

Σήμερα, αντί να γιορτάζουμε, θλιβόμαστε βλέποντας να παρεμποδίζεται να φτάσει μέχρι το συνέδριο η όποια αντίρρηση, να εξαφανίζονται από τα ανώτερα όργανα του κόμματος όλοι όσοι ψέλλισαν μια κάπως διαφορετική από εκείνη του καθοδηγητικού πυρήνα άποψη, ή ακόμη όσοι δεν στήριζαν αυτόν τον πυρήνα αρκούντως φανατικά, να διαπομπεύονται με τον πλέον βάναυσο τρόπο όλοι εκείνοι που εξέφρασαν ευθαρσώς τις αντιρρήσεις τους. Θλιβόμαστε, βλέποντας το κόμμα να επικυρώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο την αυτοκαταστροφή του.

* Κάποτε περιμέναμε να 'ρθουν οι Κυριακές, πηγαίνοντας να απολαύσουμε το «μπαλέτο της εργατικής τάξης», δηλαδή βλέποντας το Θρύλο, το Τριφύλλι, ή το Δικέφαλο. Ξεφεύγαμε έτσι έστω για λίγο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και ξεχνούσαμε τα προβλήματά μας.

Σήμερα που το 'χουμε πιο πολύ από ποτέ ανάγκη, πάμε και βλέπουμε έναν Ολυμπιακό που δεν βλέπεται, ένα Βάζελο που με 37 βαθμούς πίσω του πανηγυρίζει επειδή απέσπασε ισοπαλία από αυτόν τον αξιοθρήνητο Ολυμπιακό και -αλίμονο- μια ιστορική και μεγάλη ΑΕΚ να κινδυνεύει να πέφτει κατηγορία.

Οταν λοιπόν το παρελθόν είναι από κάθε άποψη καλύτερο από το παρόν, όταν η Ελλάδα όπου κι αν ταξιδέψουμε μας πληγώνει, δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε απαθείς και να ανεχόμαστε αυτόν τον παραλογισμό ως φυσική κατάσταση. Και αν δεν παρέμβουμε για να αντιστρέψουμε αυτή τη ροή των πραγμάτων, αυτή η πισωδρόμηση τόσο της Ελλάδας όσο άλλωστε και του κόσμου ολάκερου δεν θα αποτελεί μια πρόσκαιρη μικρή καθοδική πορεία στο πλαίσιο του συνολικού ανοδικού ζιγκ ζαγκ της ιστορικής εξέλιξης, αλλά μια δίχως επιστροφή κατρακύλα στη βαρβαρότητα.

Ας πάψουμε λοιπόν σε όλους τους τομείς να εθιζόμαστε στο υπάρχον και ας επιδιώξουμε την ανατροπή του.

Ας πάψουμε να αντιδρούμε σαν εκείνο το αλογάκι, τον Ντιαμαντίνο, στο οποίο αναφέρεται ο Γκράμσι, το οποίο επειδή είχε γεννηθεί μέσα σε ένα ορυχείο, από μια φοράδα που μετέφερε κάρα με μεταλλεύματα, του ήταν αδιανόητο να σκεφθεί ότι θα μπορούσε να ζήσει ελεύθερο στα λιβάδια υπό το φως του ήλιου.

Ας σπάσουμε τα δεσμά της τρομερής δύναμης της συνήθειας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Η άποψή μου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΔΝΤ
Τα «μοντέλα» της αποτυχίας
Δημοσκοπήσεις
Οταν η απόγνωση φέρνει σύγχυση
Κρίση και ανασφάλεια πλήττουν τη Δημοκρατία
«Αδιανόητο», «λάθος» και «περισσότερη δημοκρατία»
Δημόσιος Τομέας
Ντρίμπλα με πλασματικά χρόνια διπλασιάζει τους «εξοδούχους» Δημοσίου
Από τριπλό κόσκινο 1.500 οργανισμοί
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ωρα εδωλίου για Ακη, συγγενείς και φίλους
Ο Γερμανός δεν ξανάρχεται...
Ευρωζώνη
«Η απειλή εξόδου από το ευρώ, όπλο για το Νότο»
ΚΚΕ
«Πρώτη» του Κουτσούμπα με ομιλία για την 21η Απριλίου
Κυβέρνηση
Μέσα στο γενικό χαμό, να κι ο ανασχηματισμός
Στον αέρα η σύζευξη των ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου-Μάλτας
Λίστα Λαγκάρντ
«Ο Βενιζέλος θα έπρεπε να ελέγχεται και ποινικά...»
Μνημόνιο
«Εργαλεία υλοποίησης των Μνημονίων»
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
«Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, ποιος είναι πιο σοσιαλιστής;»
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Το νόμιμο είναι και ηθικό;