Έντυπη Έκδοση

Οι συμφωνίες, οι συγκρούσεις και η κερκόπορτα της Πόλης

Στην «Αλωση της Κωνσταντινούπολης» μας γυρίζει ανήμερα του Αγίου Πνεύματος (24/5), ο Χρίστος Βασιλόπουλος με τη δική του «Μηχανή του χρόνου» (ΝΕΤ, 23.30).

Στην εκπομπή επιχειρείται να σκιαγραφηθούν οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι: ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και ο νεαρός σουλτάνος Μωάμεθ που πέρασε στην ιστορία ως Πορθητής. Η ιστορική έρευνα φωτίζει στιγμές από την πολιορκία των 52 ημερών και τις απεγνωσμένες προσπάθειες του τελευταίου Βυζαντινού αυτοκράτορα να κρατήσει απόρθητα τα οχυρά μέχρις ότου έρθει βοήθεια από την Ευρώπη. Τα σενάρια για την πτώση παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα. Το δραματικό ερώτημα ποιος πρόδωσε τη Βασιλεύουσα έχει πολλές απαντήσεις, καθώς ακόμα και σήμερα ερευνητές, ιστορικοί και αναλυτές διχάζονται και διαφωνούν.

Η «Μηχανή του χρόνου» εστιάζει στον ρόλο του Πάπα, τους χειρισμούς της ορθόδοξης Εκκλησίας και τη διχόνοια που είχε ενσκήψει μέσα στα τείχη της πόλης, ανάμεσα σε «ενωτικούς κι ανθενωτικούς». Η εκπομπή εστιάζει στα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, τις υπόγειες συμφωνίες, τα ανταλλάγματα και τον σκοτεινό ρόλο προσώπων που προσέφεραν υπηρεσίες και στις δύο πλευρές. Στη «Μηχανή του χρόνου» επιχειρούνται αναπαραστάσεις από τις κρίσιμες στρατιωτικές συγκρούσεις, αναζητείται η περίφημη κερκόπορτα και παρουσιάζεται πώς παρακάμφθηκε η αλυσίδα που έκλεινε τον Κεράτιο κόλπο ενώ δίνονται απαντήσεις και στο γιατί οι υπερασπιστές της Πόλης ήταν μόνο 8.000 απέναντι σ' ένα στρατό πολιορκητών που ξεπερνούσε τους 200.000 άνδρες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεόραση
Σχετικά θέματα: Τηλεόραση
Ηθοποιοί με αναπηρίες αναζητούν ευκαιρίες
Στη λίμνη του Λάδωνα
Αλλαγή διατροφής λόγω της κρίσης
«Κηπουρέματα» στον Σκάι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Γαλλία
Αριστουργήματα εκατομμυρίων έκαναν «φτερά», στο Παρίσι
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
Με την πλάτη στον τοίχο...
Εικαστικά
Ζωγράφισαν το «αντίο»
Αρχαιολογία
Η Λίνδος εξάγει τη «θεραπεία» της
63ο Φεστιβάλ Κανών
Κάνες στην τελική ευθεία
Σεξ, κραιπάλη και ανοησία
Έκθεση ζωγραφικής
Εγκληματίες: μοντέλα με ζήτηση
Τηλεόραση
Ηθοποιοί με αναπηρίες αναζητούν ευκαιρίες
Στη λίμνη του Λάδωνα
Αλλαγή διατροφής λόγω της κρίσης
«Κηπουρέματα» στον Σκάι
Οι συμφωνίες, οι συγκρούσεις και η κερκόπορτα της Πόλης
Συνέντευξη: Τζον Μάλκοβιτς
Δύο σοπράνο, ο Μάλκοβιτς κι ένας σίριαλ-κίλερ