Έντυπη Έκδοση

Ο χορός τιμά την τέχνη του ποδοσφαίρου

Ενας από τους λόγους να παραμείνει κανείς στο κλεινόν άστυ το καλοκαίρι είναι και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Αθήνας. Πιστό στο ραντεβού του με το κοινό της πόλης, επανέρχεται για όγδοη συνεχή χρονιά από 1 έως 18 Ιουλίου, πάντα στο προαύλιο της Τεχνόπολης (Πειραιώς 100).

«Frauenballet» από την ομάδα Folkwang Tanzstudio «Frauenballet» από την ομάδα Folkwang Tanzstudio Στόχος του; Να υπογραμμίσει πως ο σύγχρονος χορός, απαλλαγμένος από την τεχνική του ακαδημαϊσμού και από τις αντιλήψεις του κλασικού, σήμερα ενδιαφέρει σοβαρά όλο και περισσότερους. Φέτος υποδέχεται τρεις σημαντικές ευρωπαϊκές ομάδες από Ισπανία, Νορβηγία και Γερμανία, ενώ δεν λείπουν και οι ελληνικές συμμετοχές.

Η αυλαία ανοίγει με ένα χορευτικό event που ξεφεύγει από καθιερωμένες σκηνικές συντεταγμένες. Ενας παλιός γνώριμος του φεστιβάλ, ο Αντώνης Φωνιαδάκης, που ξεχωρίζει στο εξωτερικό, επιστρέφει χορογραφώντας τους Ballet Junior of Geneva στο δικό του «Do us apart» (2-4 Ιουλίου, αίθουσα Δ10).

Τη σκυτάλη παίρνει η περίφημη «Gelabert Azzopardi Companyia de Danse» της Βαρκελώνης, που θα παρουσιάσει δύο εντελώς διαφορετικά έργα, τόσο στη σύλληψή όσο και στη μουσική και σωματική τους γλώσσα. Τα «Sense fi» και «Conquassabit» φέρουν την υπογραφή του Cesc Gelabert, ο οποίος από το 1985 που ιδρύθηκε η ομάδα έχει χορογραφήσει παραπάνω από 25 παραγωγές της, καθώς και πολλά κομμάτια solo με ερμηνευτή τον ίδιο (8 και 9 Ιουλίου).

Και μια παράσταση αφιερωμένη στην τέχνη του ποδοσφαίρου εντάσσεται στο φεστιβάλ. Και όχι από κάποια τυχαία ομάδα. Η νορβηγική Jo Stromgren Kompani θα χορέψει το «Α Dance Tribute to the art of football», και μάλιστα σε πρώτη παρουσίαση. Η παράσταση ερευνά τη σωματική γλώσσα του δημοφιλέστερου αθλήματος στον κόσμο και εξυψώνει την καλαίσθητη πλευρά του φανατισμού που το χαρακτηρίζει. Επιπλέον, επιχειρεί να κάνει και ένα πολιτικού τύπου σχόλιο για την τεχνητή διαμάχη της επιλογής ανάμεσα στα σπορ και τις τέχνες. Διαχρονική καλλιτεχνική φιλοδοξία της ομάδας αποτελούσε έτσι κι αλλιώς η παρουσίαση θεμάτων ικανά να ιντριγκάρουν το κοινό (11 και 12 Ιουλίου).

Ακολουθεί η ομάδα Folkwang Tanzstudio, που θα παρουσιάσει το καινούργιο solo της Ερνιέτα Χορν, «Schimmer», και στη συνέχεια η χορογραφία της Σουζάνε Λίνκε «Frauenballet». Δεν είναι τυχαίο που η γερμανική ομάδα τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης. Η καλλιτεχνική φυσιογνωμία της διαμορφώθηκε κατά καιρούς από σπουδαίες χορευτικές προσωπικότητες, όπως η Πίνα Μπάους. Μετρά άλλωστε περισσότερα από 80 χρόνια επιτυχημένης πορείας (14 και 15 Ιουλίου).

Το χοροθέατρο «Οκτάνα» δίνει και φέτος το «παρών» καθημερινά (1-18 Ιουλίου στις 11.15 μ.μ.). Παρουσιάζει την ολοκαίνουργια παραγωγή του «Ντυμένοι-Γυμνοί» σε χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου. Οι δύο πρωταγωνιστές, δύο άντρες χωρίς ταυτότητα και ντυμένοι με ρούχα της σύγχρονης καθημερινότητας, στη διάρκεια της παράστασης τα αφαιρούν αναζητώντας την κατοχύρωση της ύπαρξής τους σε ένα σύμπαν που δεν χωράει και τους δύο.

Την αυλαία ρίχνει η επιτυχημένη παράσταση των Αεριτών της Πατρίτσιας Απέργη, με τίτλο «d.ΟΡΑ!». Η εθνικοχορευτική μας ταυτότητα μπαίνει στο μικροσκόπιο και αποδεικνύεται πως τελικά ο street dance μπορεί να έχει περισσότερες ομοιότητες απ' όσες νομίζουμε με τον πεντοζάλη.

Την καλλιτεχνική διευθύνση του φεστιβάλ -που πραγματοποιείται με χορηγό το ΥΠΠΟΤ και με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων- έχει η Μαργκώ Περδίκη.

info:1- 18 Ιουλίου στην Τεχνόπολη (Πειραιώς 100, Γκάζι). Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ , 10 ευρώ (προπώληση από 15/6) τηλ.: 210-3612920, 10.00 π.μ.-2.00 μ.μ. τηλ.: 210-3235353, 6.00 μ.μ.-9.00 μ.μ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Χορός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Αθήνας
Ο χορός τιμά την τέχνη του ποδοσφαίρου
Εικαστικά
Εκθέσεις και Ελληνικό Φεστιβάλ
Ζοζέ Σαραμάγκου
Ο κομμουνισμός ήταν στις ορμόνες του
Θέατρο
Φεγγαροπαρμένα πιτσιρίκια κατέλαβαν το φεστιβάλ
Συνέντευξη: Ρόμπερτ Στούρουα
Ο Στούρουα πέρασε στους αντικαπνιστές
Μουσική
Χάυδν και ελληνικές κωμωδίες του '60
Τηλεόραση
Δημόσια τηλεόραση και ψηφιακή στρατηγική
Ταχύτητα και εκπλήξεις...