Έντυπη Έκδοση

Δημόσια τηλεόραση και ψηφιακή στρατηγική

«Ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης στην ψηφιακή εποχή δεν αποδυναμώνεται αλλά ενισχύεται», επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Γιώργος Γαμπρίτσος, στο 5ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ «Δίκτυο Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Γιώργος Γαμπρίτσος, μίλησε στο 5ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ για την ψηφιακή στρατηγική της δημόσιας τηλεόρασης Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Γιώργος Γαμπρίτσος, μίλησε στο 5ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ για την ψηφιακή στρατηγική της δημόσιας τηλεόρασης Ο πρόεδρος της ΕΡΤ στην ομιλία του, που είχε θέμα «Η ψηφιακή στρατηγική της δημόσιας τηλεόρασης», αναφέρθηκε στα τρία ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ και τόνισε: «Η ΕΡΤ θα συνεχίσει να επενδύει στη δημιουργία προγραμμάτων υψηλής ποιότητας, να διανέμει τα προγράμματά της στο κοινό με όλες τις τεχνικές μεθόδους, να παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις και να επενδύει σε τεχνολογικά εργαλεία που υπηρετούν τους παραπάνω σκοπούς».

«Το 90% των εσόδων της ΕΡΤ προέρχεται από το ανταποδοτικό τέλος, το ερώτημα είναι ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να επιστρέψει η ΕΡΤ στους πολίτες την αξία του ανταποδοτικού τέλους που εισπράττει», αναρωτήθηκε ο Γιώργος Γαμπρίτσος και συνέχισε: «Κατά τη γνώμη μου η ΕΡΤ εξυπηρετεί τις τηλεοπτικές ανάγκες του κοινού της πληρέστερα, παράγοντας και παρέχοντας περισσότερα και όχι λιγότερα προγράμματα, πάντα στο πλαίσιο των οικονομικών της δυνατοτήτων. Στην ψηφιακή δε εποχή, οι οικονομίες κλίμακας είναι τέτοιες που επιτρέπουν στην ΕΡΤ να λειτουργεί παραπάνω κανάλια για την εκπομπή περισσοτέρων εξειδικευμένων προγραμμάτων, απ' ό,τι στη μέχρι τώρα αναλογική εποχή».

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ στη συνέχεια ανέλυσε τη νέα στρατηγική της ΕΡΤ για την ψηφιακή εποχή. «Επιχειρούμε την οικονομική και διοικητική εξυγίανση, ώστε τα χρήματα που μας εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός να τα επενδύουμε σε υποδομές νέας γενιάς και σε τηλεοπτικά προγράμματα που ενδιαφέρουν το κοινό. Ξεκινάμε ένα πρόγραμμα με την κωδική ονομασία i-ΕΡΤ με στόχο να ενδυναμώσουμε την παρουσία της ΕΡΤ στο Διαδίκτυο και στα νέα μέσα. Σχεδιάζουμε την επέκταση της εμβέλειας κάλυψης των ψηφιακών καναλιών σε περισσότερες περιοχές απ' αυτές που καλύπτονται σήμερα. Εχουμε ήδη καταθέσει στις αρχές σχέδιο επέκτασης σε 10 επιπλέον περιοχές της Ελλάδας. Η ΕΡΤ ετοιμάζεται να εκπέμψει ψηφιακά τα τρία αναλογικά προγράμματά της, μαζί και το κανάλι της Βουλής των Ελλήνων. Στόχος μας είναι ν' αρχίσουν οι ψηφιακές εκπομπές το φθινόπωρο του 2010, πρώτα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και στη Θεσσαλία και σε άλλα μέρη. Διευκρινίζεται εδώ ότι η αναλογική εκπομπή της ΕΡΤ θα συνεχιστεί κανονικά από την Αίγινα μέχρι την έναρξη των ψηφιακών εκπομπών τον Σεπτέμβριο».

Τέλος, η δημόσια τηλεόραση έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει το σύστημα MPEG-4 για το δεύτερο πολυπλέκτη της (κανάλια ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3 και Βουλή των Ελλήνων), διατηρώντας όμως επί του παρόντος το σύστημα MPEG-2 για τον πρώτο πολυπλέκτη (κανάλια Πρίσμα+, Σπορ+, Σινέ+, RIK), ώστε όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί δέκτη MPEG-2 να μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ. Είναι όμως σαφές πως το μήνυμα που περνάει η ΕΡΤ στο κοινό και στην αγορά είναι ότι βαδίζει με το σύστημα MPEG-4.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα
Τηλεόραση
Σχετικά θέματα: Τηλεόραση
Ταχύτητα και εκπλήξεις...
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Αθήνας
Ο χορός τιμά την τέχνη του ποδοσφαίρου
Εικαστικά
Εκθέσεις και Ελληνικό Φεστιβάλ
Ζοζέ Σαραμάγκου
Ο κομμουνισμός ήταν στις ορμόνες του
Θέατρο
Φεγγαροπαρμένα πιτσιρίκια κατέλαβαν το φεστιβάλ
Συνέντευξη: Ρόμπερτ Στούρουα
Ο Στούρουα πέρασε στους αντικαπνιστές
Μουσική
Χάυδν και ελληνικές κωμωδίες του '60
Τηλεόραση
Δημόσια τηλεόραση και ψηφιακή στρατηγική
Ταχύτητα και εκπλήξεις...