Έντυπη Έκδοση

ΒΟΛΕΣ ΣΤΗ ΔΕΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

«Σπρώχνουν πυρηνικά από την πίσω πόρτα»

Μονάδες λιθάνθρακα ή πυρηνική ενέργεια, το δίλημμα που έθεσε στο Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε., ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης έχει αποκλείσει τη δεύτερη, εκθειάζοντας τα οφέλη από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αντί για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τονίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ, τίθεται από τη ΔΕΗ το δίλημμα: μονάδες λιθάνθρακα, όπως αυτή στη Μεγαλόπολη, ή πυρηνική ενέργεια; Αντί για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τονίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ, τίθεται από τη ΔΕΗ το δίλημμα: μονάδες λιθάνθρακα, όπως αυτή στη Μεγαλόπολη, ή πυρηνική ενέργεια; Ως εναλλακτική πρόταση, λοιπόν, ο Τάκης Αθανασόπουλος βλέπει τα πυρηνικά, εκτιμώντας ότι είναι η μόνη εναλλακτική λύση μετά τη «βέλτιστη» που είναι οι ανθρακικές μονάδες για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε στην Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) το ερώτημα «Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;», επισημαίνοντας ότι αυτό που μένει τώρα έξι μήνες μετά τις εκφράσεις αγάπης του κ. Χατζηδάκη προς τις ΑΠΕ, είναι να δούμε αν όλα αυτά ήταν αλήθεια ή έγιναν για επικοινωνιακούς λόγους.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ ανησυχεί διότι πριν από την τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ είχε προηγηθεί η Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας με έκθεσή της που αφ' ενός αναγορεύει την πυρηνική ενέργεια σε σημαντική παράμετρο του ενεργειακού μας σχεδιασμού, και αφ' ετέρου απαξιώνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Ενωση καταγγέλλει: «Το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής έχει βάλει στο περιθώριο τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας (ΡΑΕ - διεθνώς αρμόδιο όργανο) από το 2006 και έχει κυκλοφορήσει ένα «κατευθυνόμενο κατά των ΑΠΕ ερωτηματολόγιο, με το οποίο διερευνά τις θέσεις φορέων επί θεμάτων μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού. Στους αποδέκτες δεν περιλαμβάνεται κανένας σύνδεσμος ή φορέας των ΑΠΕ».

Πέρασαν τρία ολόκληρα χρόνια από τότε που μπήκε σε εφαρμογή ο 3468/Ιούνιος 2006 και μετά από πιέσεις της αγοράς ανακοινώθηκαν οι διαδικασίες πολεοδομικής αδειοδότησης και οι (αυστηροί) όροι για τα μικρά φωτοβολταϊκά, πρωτοστατούντος του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά, ο οποίος «θεωρεί ότι το περιβάλλον βλάπτεται από αυτά».

Η αδυναμία (ή απροθυμία) της κυβέρνησης, τονίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ, να προωθήσει μια πράσινη ατζέντα και να συμμετάσχει στις εξελίξεις που αφορούν τις ΑΠΕ διεθνώς (Desertec - ρεύμα από φωτοβολταϊκά στη Σαχάρα) βλάπτει όλη τη χώρα και ακυρώνει κάθε προσπάθεια δημιουργίας θετικού επενδυτικού κλίματος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
ΔΕΗ
Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Μετανάστες
Απτόητοι οι δουλέμποροι
Βολές και από τη Διεθνή Αμνηστία για τις μπουλντόζες στην Πάτρα και το άσυλο
27 λαθρομετανάστες κάθε μέρα στα νησιά μας
Μετρό
Επέκταση μετ' εμποδίων
e - επιχειρείν
Διαδικτυακά... μαγαζιά με μεράκι
Αμμοληψίες της ΚΕΡΚΕΤΕΥΣ ΑΤΕ
Γαλάζια συνηγορία στις μπουλντόζες του Τρομπούκη
Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής
«Σπρώχνουν πυρηνικά από την πίσω πόρτα»
Διαχείριση αποσκευών
Το μαρτύριο της χαμένης βαλίτσας
Κυβερνητική πολιτική για τους μετανάστες
«Παράνομες οι Αρχές όχι οι μετανάστες»
Εκκληση μητέρας
«Βοηθήστε με να βρω το παιδί μου»
Απόρρητο επικοινωνιών
Διώξεις σε ακόμη 4 εταιρείες τηλεφωνίας
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Κι άλλος... δάγκωσε αστυνομικό
Συζυγοκτόνος από... ζήλεια
Πυρ σε δημοτικά αυτοκίνητα
Ποινική δίωξη στη «μαύρη χήρα» και τα παιδιά
Νέα γρίπη
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ: «Ανύπαρκτος σχεδιασμός και ενημέρωση για τη γρίπη»
ΧΥΤΑ Γραμματικού
Το Γραμματικό πάει ΣτΕ για να «διώξει» τον ΧΥΤΑ
Άλλες ειδήσεις
Μύδροι κατά ΥΠΕΧΩΔΕ από τον Α. Κακλαμάνη
Δήμος Ελευσίνας κατά Νομαρχίας για τα ΕΛΠΕ
«Κρύβουν» τις χωματερές καθώς έρχονται πρόστιμα
Στοπ στη ΔΕΗ, «ναι» σε πράσινο και σχολείο
Απλήρωτοι για 3ο μήνα
Τα Κέντρα Κράτησης στο μικροσκόπιο