Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟ ΤΟΥΣ 30.000 ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2014, ΘΑ «ΣΩΘΟΥΝ» 10.000

Οδηγός συνταξιοδότησης απολυμένων

Δημόσιο-ΔΕΚΟ

Περίπου 10.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ (αμυντική βιομηχανία κ.ά.) εκτιμάται ότι «σώζονται» συνταξιοδοτούμενοι από τα 30.000 άτομα που θα απολυθούν φέτος και το 2014 και δεν θα διασωθούν ούτε από την... κινητικότητα. Ο συνδυασμός ετών προϋπηρεσίας, αλλά και των πλασματικών ετών που αναμένεται να δοθούν με νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αποτελούν τα «κλειδιά» για τη... σωτηρία από την ανεργία για χιλιάδες οικογένειες. Σύμφωνα με στελέχη στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, με μια απλή νομοθετική ρύθμιση για αναγνώριση πλασματικών ετών (μέρος των οποίων καλύπτουν οι πάγιες ρυθμίσεις του νόμου Κουτρουμάνη) μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, επιπλέον από τις 30.000 διαθεσιμότητες και απολύσεις, άλλοι τόσοι μέσα στην ερχόμενη διετία. Η «Κυριακάτικη Ε», με τη βοήθεια στελεχών των ασφαλιστικών ταμείων, έκανε έναν «οδηγό» επιβίωσης για τους μελλοντικούς απολυμένους, αλλά και για τους ήδη υπάρχοντες, όπως είναι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ.

Πλήρες θέμα...

 • Εργασιακά θέματα

  • ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ Στα 586 ευρώ μέχρι νεωτέρας
   Θα ισχύσει από το 2017. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι ο κατώτατος θα παραμείνει σταθερός στα 586 ευρώ, αλλά... Η κυβέρνηση διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι δεν θα μειωθεί, αλλά το Μνημόνιο άλλα προβλέπει.
  • Το σημερινό καθεστώς συμβάσεων εργασίας
   ΣΥΜΦΩΝΑ με καταγραφή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, που κωδικοποίησε τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο πεδίο σύναψης και εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μετά την εφαρμογή των νόμων κύρωσης των τριών Μνημονίων, βρίσκονται σε ισχύ οι παρακάτω μορφές συμβάσεων:
  • Μετενέργεια συμβάσεων
   Μετενέργεια ονομάζεται η διατήρηση των κανονιστικών όρων μιας ΣΣΕ για ένα χρονικό διάστημα (6 μηνών με το προηγούμενο καθεστώς και 3 μηνών με το ισχύον καθεστώς) μετά τη λήξη ή την καταγγελία της, προκειμένου να προστατευθούν οι εργαζόμενοι μέχρι τη σύναψη νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.
  • Από 1 έως 3 χρόνια οι συμβάσεις
   Με την πράξη υπουργικού συμβουλίου 6/2012 καταργούνται οι ΣΣΕ αορίστου χρόνου και ορίζεται ότι αυτές συνάπτονται πλέον για ορισμένο χρόνο, η διάρκεια του οποίου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από ένα έτος και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3 έτη.
 • Αυθαίρετα

  • ΦΘΗΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΠΟΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΡΗΓΟΡΟΥΣ, ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΝΕΑ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΣΟΔΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ Αυθαίρετα 15 ερωτήσεις - απαντήσεις για τις διευκολύνσεις που δίνει η νέα νομιμοποίηση
   ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που ψηφίζεται στη Βουλή εντός του Αυγούστου, η Πολιτεία, εν μέσω της πιο βαθιάς οικονομικής κρίσης, καλεί τους πολίτες φθηνά και γρήγορα, με πολλές δόσεις και διευκολύνσεις να νομιμοποιήσουν το αυθαίρετό τους είτε πολεοδομικές υπερβάσεις σε κτίσματα με οικοδομική άδεια. Ο εισπρακτικός στόχος είναι να συγκεντρωθούν στα δημόσια ταμεία άλλα 4 δισ. ευρώ από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων, ενώ έχουν ήδη «κλειδώσει» εισπράξεις άνω των1,5 δισ. ευρώ από τους ιδιοκτήτες που εντάχθηκαν στους προηγούμενους δύο νόμους των Τ. Μπιρμπίλη και Γ. Παπακωνσταντίνου για τους ημιυπαίθριους χώρους και τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων. Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σ. Καλαφάτης λέει ότι «οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου είναι γερά θεμελιωμένες» έναντι του ενδεχομένου το θεσμικό οικοδόμημα νομιμοποίησης των αυθαιρέτων να κριθεί για μία ακόμη φορά από το ΣτΕ αντισυνταγματικό και να κατεδαφιστεί. Ο ίδιος τονίζει ότι οι νέες ρυθμίσεις έχουν κοινωνικό, περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα και ότι μπαίνει φραγμός για τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.
  • Τα βήματα νομιμοποίησης για όλες τις κατηγορίες αυθαιρέτων
   Οι διαδικασίες και οι «καμπάνες» * Για ποιες περιπτώσεις πολεοδομικών υπερβάσεων η διαδικασία νομιμοποίησης θα παραμείνει εσαεί ανοιχτή; **Δεν θα υπάρχει καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής για τις μικρές αυθαιρεσίες, οι οποίες εξαιρούνται των κυρώσεων του νόμου με την πληρωμή 500 ευρώ, συνολικά για κάθε οίκημα και όχι ανά παράβαση.
  • Τι κερδίζουν όσοι ενταχθούν, οι συνέπειες για αυτούς που δεν θα δηλώσουν
   * Ποια θα είναι η φορολογική αντιμετώπιση των ακινήτων και τι πετυχαίνουν οι ιδιοκτήτες με την άμεση ένταξή τους στις νέες ρυθμίσεις;
 • Οικονομικό Ινστιτούτο Λέβι

  • ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ LEVY Ανάπτυξη; Ούτε το 2016
   Θύμα μιας ανόητης πολιτικής η χώρα. Στο 34% η ανεργία στο τέλος του 2016 Προβλέψεις για 34% ανεργία το 2016 αν συνεχιστούν τα Μνημόνια.
 • Σόιμπλε

  • ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΣΟΪΜΠΛΕ Ηρθε και μοίρασε καθρεφτάκια
   Η Ελλάδα θα συνεισφέρει στο κοινό ταμείο 350 εκατ. και η KfW 100 εκατ. 100 εκατ. ευρώ, φιλοδώρημα, μπροστά στα 2 δισ. αποζημίωσης από την υπόθεση Siemens, αν τα διεκδικούσαμε.
 • Αγροτικά θέματα

  • Ο ΠΑΡΙΣ ΣΙΓΑΛΑΣ, ΠΡΙΝ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ, ΓΥΡΙΣΕ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ. ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Κρασί Σιγάλας και... άσπρο πάτο
   Το 1990 εμφιαλώθηκαν 3.000 φιάλες, σήμερα η παραγωγή ανέρχεται σε περίπου 300.000 Ο 66χρονος Πάρις Σιγάλας, «ώριμος» σαν παλιό καλό κρασί, στους ευλογημένους από τον Διόνυσο αμπελώνες της Σαντορίνης ΠΟΙΟΣ να το φανταζόταν, ότι στα 57 του χρόνια ο Πάρις Σιγάλας θ' αποφάσιζε ν' αλλάξει καριέρα; Πως, ενώ είχε μια «στρωμένη» δουλειά στο Δημόσιο ως εκπαιδευτικός λειτουργός, με σπουδές στο Μαθηματικό της Αθήνας και μεταπτυχιακά στη Μαθηματική Λογική στο Ζισιέ στο Παρίσι, θα παρατούσε ένα πρότυπο σχολείο, την Ευαγγελική Σχολή της Νέας Σμύρνης, για να γίνει επιχειρηματίας; Κι αντί να είναι συνταξιούχος καθηγητής και με τη σύζυγό του Αντωνία να ζουν με τις ψαλιδισμένες συντάξεις των εκπαιδευτικών, παρατηρώντας το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα της Οίας, να είναι όλη μέρα στο πόδι;
  • Leader Πελοποννήσου
   ΩΣ την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013 έχουν τη δυνατότητα όσοι επιθυμούν να υποβάλουν αιτήσεις για το πρόγραμμα Leader που αφορά τη Βόρεια Πελοπόννησο.
 • Επιχειρηματικότητα

  • Μπισκότα με... ρακόμελο «Ψημένη»
   ΜΠΙΣΚΟΤΟ με ρακή; Κι όμως, μετά την πατέντα για την παγωμένη... «Ψημένη», το αμοργιανό ρακόμελο, σειρά έχουν τα μπισκότα με... Ψημένη!
 • Υπουργείο Ανάπτυξης

  • ΔΙΕΜΒΟΛΙΖΕΙ ΑΔΥΝΑΜΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ, ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΧΕΙΡΑΓΩΓΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ KfW: το μακρύ οικονομικό χέρι του Βερολίνου σε δράση...
   ΠΕΡΙΧΑΡΗΣ ήταν στην υπογραφή του μνημονίου για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στο πλάι του προέδρου της KfW, Ulrich Schroeder.
 • Υδροπλάνα

  • ΕΜΦΥΛΙΟΣ Υδροπλάνα Vs υδροπλάνα
   Ο νόμος παραμένει ανενεργός λόγω νομοθετικών κενών. Δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις για τα τέλη υδατοδρομίων. Ιταλική αρωγή στην «Υδροπλάνα Ελλάδας» Οι δύο εταιρείες είναι ανενεργές, αφού ο νόμος έχει παγώσει λόγω νομοθετικών κενών.
  • Η γραφειοκρατία έκλεισε AirSea Lines και Argo
   Η AIRSEA Lines ήταν η εταιρεία που «άνοιξε» την αγορά το 2004, αλλά κατέρρευσε το 2009. Δυο ήταν τα καίρια «χτυπήματα» για την AirSea Lines. Η συνολική επένδυση των 22 εκατ. ευρώ «τινάχτηκε στον αέρα», έπειτα από τη μη διεξαγωγή πτήσεων, για δεύτερο συνεχές καλοκαίρι στο Αιγαίο, αλλά και η έλλειψη υδατοδρομίου στην Αθήνα, καθώς η εταιρεία διεκδικούσε το Φάληρο.
  • Χειρ βοηθείας από μικρές αεροπορικές
   Τάσος Γκόβας (Ελληνικά Υδατοδρόμια) ΤΟΣΟ η «Ελληνικά Υδατοδρόμια» όσο και η «Υδροπλάνα Ελλάδας» δεν θα κινηθούν προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για να αποκτήσουν άδειες πτητικής εκμετάλλευσης, αλλά θα χρησιμοποιήσουν άδειες υπαρχουσών εταιρειών.
  • Με μεγαλεπήβολα σχέδια
   Νίκος Χαραλάμπους (Υδροπλάνα Ελλάδας) ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΟΔΑ, η εταιρεία «Υδροπλάνα Ελλάδας» (Hellenic Seaplanes) διατείνεται ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ελληνική αεροπορική εταιρεία για να χρησιμοποιήσει την άδειά της.