Έντυπη Έκδοση

ΕΛΑΦΡΥΤΕΡΑ, ΕΥΚΑΜΠΤΑ, ΑΛΛΑ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΑ ΥΛΙΚΑ «ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ» ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Το μέλλον γράφεται με το... γραφένιο

Δεν είναι απίθανο σε 20 χρόνια να πετάμε με αεροπλάνο που βγήκε από 3D εκτυπωτή. «Στη νανοτεχνολογία δεν υπάρχουν όρια, φραγμοί και ανυπέρβλητα εμπόδια», όπως τονίζουν οι ειδικοί...

Το γραφένιο είναι ένα κρυσταλλικό πλέγμα ατόμων άνθρακα σε κυψελωτή δισδιάστατη διάταξη Το γραφένιο είναι ένα κρυσταλλικό πλέγμα ατόμων άνθρακα σε κυψελωτή δισδιάστατη διάταξη Το γραφένιο σήμερα το ξέρουν λίγοι. Σε μερικά χρόνια μπορεί να το ξέρουν περισσότεροι. Πολλοί όμως θα το χρησιμοποιούν καθημερινά χωρίς να ξέρουν. Είναι ένα πολυμερές υλικό, πάχους ενός νανομέτρου, καλός αγωγός του ηλεκτρισμού, αλλά παράλληλα είναι πιο σκληρό κι απ' το διαμάντι.

Μακέτα παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών Μακέτα παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών Τι μπορεί να κάνει; Τηλεοράσεις που θα τυλίγονται σαν αφίσα. Κινητά τηλέφωνα που θα είναι σαν μεμβράνη, ελαφριές αλλά πολύ πιο ανθεκτικές δεξαμενές βενζίνης. Ελαφρύτερα και με μικρότερη κατανάλωση καυσίμων αεροσκάφη και εξαρτήματα αυτοκινήτων, καθώς και ισχυρότερες ανεμογεννήτριες, ιατρικά εμφυτεύματα, και αθλητικό εξοπλισμό, διαφανείς αγώγιμες επιστρώσεις για ηλιακές κυψελίδες, εύκαμπτες οθόνες υπολογιστή. Πού θα μπορούν να γίνουν αυτά; Το μυαλό όλων θα πήγαινε ίσως στη γνωστή «Σίλικον Βάλεϊ» στην Καλιφόρνια. Αλλά θα είναι πιο κοντά. Στη Θεσσαλονίκη και στο εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN, του ΑΠΘ, που διευθύνει ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

«Μονομάχος»

Με την εγκατάσταση ενός καινοτόμου συστήματος ανάπτυξης γραφενίου στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ μέσα στους επόμενους μήνες ξεκινά το Ερευνητικό Πρόγραμμα «Gladiator», που θα χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. Το πρόγραμμα έχει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη γραφενίου, για εφαρμογή σε εύκαμπτες οργανικές ηλεκτρονικές διατάξεις. Το τελικό αποτέλεσμα όλης αυτής της ερευνητικής δράσης είναι να δημιουργηθούν τελικά προϊόντα πολύ φθηνότερα απ' αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά. Στο Ερευνητικό Πρόγραμμα, που έχει τριετή διάρκεια, συμμετέχουν δύο φορείς από την Ελλάδα, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN και η ΟΕΤ, η start up εταιρεία παροχής τεχνογνωσίας στα οργανικά ηλεκτρονικά που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Η ανάγκη της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας να στραφεί σε φθηνότερα υλικά, ώστε να μειωθεί και το τελικό κόστος των συσκευών για τους καταναλωτές, είναι ιδιαίτερα έντονη. Σημειώνεται ότι μέσα στον επόμενο χρόνο αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς που βασίζονται στην τεχνολογία των οργανικών ηλεκτρονικών, ενώ ήδη μεγάλο μέρος του Διεθνούς Συνεδρίου ISFOE, που ολοκληρώθηκε στις 11 Ιουλίου, επικεντρώθηκε και στα 4ης γενιάς φωτοβολταϊκά. Αυτά όλα ανακοινώθηκαν στο Διεθνές Συνέδριο Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών NANOTEXNOLOGY 2013, που διοργάνωσε πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ.

Τεχνολογικά άλματα

Κύκλωμα οργανικών ηλεκτρονικών Κύκλωμα οργανικών ηλεκτρονικών Σύμφωνα με το διευθυντή του εργαστηρίου, καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη, με την τεχνολογία να τρέχει με ταχύτατους ρυθμούς, δεν είναι απίθανο σε 20 χρόνια να πετάμε με αεροπλάνο που βγήκε από έναν 3D εκτυπωτή. «Στην νανοτεχνολογία δεν υπάρχουν όρια, φραγμοί και ανυπέρβλητα εμπόδια», τονίζει. Οπως έγινε γνωστό στο πλαίσιο του συνεδρίου, ήδη υπάρχουν παιχνίδια που δημιουργήθηκαν σε 3D εκτυπωτή, ενώ η NASA φέτος χρηματοδότησε με 125.000 δολάρια έναν πολιτικό μηχανικό με πείρα στη χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών, για να δημιουργήσει το πρώτο μηχάνημα που θα μπορεί να εκτυπώνει φαγητό για τους αστροναύτες της. Αεροπλανάκια, έργα τέχνης, κοσμήματα και άπειρες δυνατότητες για την ιατρική, και πάρα πολλά ακόμα που τελικά ο μόνος περιορισμός θα είναι η φαντασία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το εύρος κατασκευής ενός σχεδίου μπορεί να φτάσει σήμερα μέχρι το ένα μέτρο, κάτι που επετεύχθη τους τελευταίους δύο μήνες, ενώ ένας 3d εκτυπωτής κοστίζει από 1.500 μέχρι και 1 εκατ. ευρώ. Η τάση στη διεθνή έρευνα είναι να βρεθούν φθηνά υλικά με τα οποία θα παράγονται οργανικά ηλεκτρονικά. Ετσι μελλοντικά τα φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς , ή το ηλεκτρονικό χαρτί ή οι εύκαμπτες οθόνες, θα δημιουργούνται από φθηνότερα υλικά άρα θα είναι και σε χαμηλότερη σε τιμή.

Εμπορικές εφαρμογές

Τα οργανικά και εκτυπωμένα ηλεκτρονικά (organic and printed electronics) αποτελούν τα τελευταία χρόνια έναν από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους τομείς της νανοτεχνολογίας, με πολύ μεγάλη δυναμική για εμπορικές εφαρμογές που αναμένονται να φθάσουν τα 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 και τα 65 δισ. ευρώ το 2022. Η τεχνολογία των οργανικών ηλεκτρονικών παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα συγκριτικά με την παραδοσιακή τεχνολογία του πυριτίου. Ετσι εμφανίζονται νέα πεδία εφαρμογών που αναμένεται να βελτιώσουν και να αλλάξουν τους τρόπους επικοινωνίας, ενημέρωσης, παραγωγής ενέργειας, φωτισμού κ.ά.

Ορισμένα παραδείγματα των εφαρμογών που βασίζονται στα νέα οργανικά ημιαγώγιμα και αγώγιμα υλικά και τις διαδικασίες ανάπτυξης μεγάλης κλίμακας είναι: οι χαμηλού κόστους εύκαμπτες οθόνες, τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά συστήματα, οι εκτυπώσιμες μπαταρίες, εξυπνα υφάσματα και ενδυμασία με ενσωματωμένες οργανικές ηλεκτρονικές διατάξεις, οι βιο-διαγνωστικές συσκευές και τα εξελιγμένα συστήματα αναγνώρισης, η συσκευασία τροφίμων κ.λπ.

Στο συνέδριο ΝΑΝΟΤΕΧΝΟ-LOGY 2013 συζητήθηκαν οι εξελίξεις γύρω από τη δημιουργία των συσκευών που θα κατακλύσουν την καθημερινή μας ζωή μέσα στην επόμενη δεκαετία. Εκατοντάδες ειδικοί επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο παρακολούθησαν το Διεθνές Συνέδριο Εύκαμπτων Οργανικών Ηλεκτρονικών. Με 208 παρουσιάσεις, επιστήμονες από όλο τον κόσμο αναφέρθηκαν στα φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς, στις εφαρμογές των εκτυπωμένων οργανικών διατάξεων πάνω στα υφάσματα, στην ηλεκτρονική εφημερίδα, εφαρμογή που ήδη έχει πάρει το δρόμο της προς την αγορά.

Φέτος τα επιστημονικά γεγονότα του πολυσυνεδρίου κέντρισαν το ενδιαφέρον εκατοντάδων επιστημόνων, ερευνητικών κέντρων, φορέων και επιχειρήσεων από κάθε γωνιά του κόσμου: έγιναν 780 παρουσιάσεις, από επιστήμονες από 55 χώρες, συμμετείχαν 250 πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, 140 ερευνητικά κέντρα, 50 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και 125 διακεκριμένοι επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο, 20 από τους οποίους είναι Ελληνες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Νανοτεχνολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Ερευνες & μελέτες
Μελετώντας το έδαφος που... φεύγει κάτω από τα πόδια μας
Αστρονομία
«Να γίνετε «ερασιτέχνες» σε οτιδήποτε κι αν κάνετε»
Νανοτεχνολογία
Το μέλλον γράφεται με το... γραφένιο
Αγροτικά θέματα
«Εξυπνοι» ορυζώνες στον ορίζοντα
Μάστιγα για τις καλλιέργειες