Έντυπη Έκδοση

«Κάνει λάθος ο Σόιμπλε για τις επ ανορθώσεις, ανοιχτό το θέμα»

Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ επισημαίνει ότι ενώ η Γερμανία πλήρωσε όλες τις χώρες, εξαιρεί την Ελλάδα. Και αναρωτιέται μήπως κάποιοι εκδικούνται τον ελληνικό λαό για τη συμβολή του στην ήττα του ναζισμού.

«Μετά την παρουσία μας, με τον Αλ. Τσίπρα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις δηλώσεις του Προέδρου, ο Σόιμπλε αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι υπάρχει πρόβλημα με το αναγκαστικό δάνειο», λέει ο Μανώλης Γλέζος «Μετά την παρουσία μας, με τον Αλ. Τσίπρα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις δηλώσεις του Προέδρου, ο Σόιμπλε αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι υπάρχει πρόβλημα με το αναγκαστικό δάνειο», λέει ο Μανώλης Γλέζος «Εάν η Γερμανία δεν βρίσκεται μέχρι σήμερα κάτω από ναζιστικό καθεστώς, μήπως οφείλεται και στη συμβολή του ελληνικού λαού; Και μήπως αυτό δεν αρέσει σε μερικούς ιθύνοντες στη Γερμανία;». Σκληρά ερωτήματα θέτει ο Μανώλης Γλέζος, με το χειμαρρώδη λόγο του, προς το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

* Πώς σχολιάζετε την επίσκεψη του κ. Σόιμπλε; Οι στόχοι του ποιοι ήταν;

- Ο στόχος του ήταν να εκτελεσθούν απαρεγκλίτως οι αποφάσεις της τρόικας. Ηρθε για να κανονίσει με την κυβέρνηση πώς θα εκτελεστούν καλύτερα αυτές οι αποφάσεις. Απ' ό,τι είδαμε, το πέτυχε απολύτως.

«Ηθελε-δεν ήθελε...»

* Αναγκάστηκε να μιλήσει για το ζήτημα της εξόφλησης του κατοχικού δανείου...

- Ηταν το δεύτερο ζήτημα που τον απασχόλησε. Ηθελε-δεν ήθελε, αναφέρθηκε στο ζήτημα των γερμανικών οφειλών. Αυτό συνέβη μετά την παρουσία μας, με τον Αλέξη Τσίπρα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις δηλώσεις του Προέδρου. Τότε ο Σόιμπλε αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι υπάρχει πρόβλημα με το αναγκαστικό δάνειο. Το αποδέχθηκε.

Και αποδέχθηκε ακόμα ότι δεν θα γίνει συμψηφισμός, όπως προσπαθούν δολίως ορισμένοι να το συμψηφίσουν. Το ξεκαθάρισε απολύτως.

* Αν συναντούσατε τον κ. Σόιμπλε, τι θα του λέγατε;

- Θα του έλεγα ότι δεν υπάρχει μόνο το ζήτημα του αναγκαστικού, κατοχικού δανείου. Παράλληλα, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, των λεγόμενων επανορθώσεων. Διότι, προφανώς, προσπαθεί να πείσει ότι είναι ανύπαρκτο. Λάθος του. Διότι η απόφαση της 19μελούς διασυμμαχικής επιτροπής, που συγκαλέσθηκε στο Παρίσι το 1946, καθόρισε όλες τις οφειλές που πρέπει να πληρώσει η Γερμανία και οι άλλες χώρες του Αξονα στις χώρες που είχαν κατακτήσει. Τις αποφάσεις αυτές, της διασυμμαχικής επιτροπής, η Γερμανία τις ξεπλήρωσε μέχρι κεραίας στις άλλες χώρες, εκτός από την Ελλάδα. Με τη συμφωνία της Μόσχας, την οποία επικαλείται -οι 4 μεγάλοι σύμμαχοι και οι δύο Γερμανίες-, αποφασίστηκε ότι η Γερμανία θα ξεπληρώσει τις οφειλές μετά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών. Συνεπώς, ο κ. Σόιμπλε δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

«Οι άλλοι δύο πλήρωσαν»

* Αρα το πρόβλημα παραμένει ανοιχτό;

- Παραμένει ανοιχτό και εδράζεται στα εξής στοιχεία:

Πώς είναι δυνατόν η Γερμανία να έχει ξεπληρώσει όλες τις χώρες και να εξαιρεί την Ελλάδα; Γιατί και με ποιο δικαίωμα το κάνει; Η Ιταλία και η Βουλγαρία πλήρωσαν για τη ζημιά που έκαναν, σύμφωνα με τις αποφάσεις της διασυμμαχικής επιτροπής των Παρισίων, το '46. Θα βλέπανε ποτέ την Ελλάδα η φασιστική Ιταλία και η φασιστική Βουλγαρία εάν δεν την κατακτούσε η Γερμανία; Πώς είναι δυνατόν οι κολαούζοι να πληρώνουν και ο κύριος υπεύθυνος να αυτοεξαιρείται;

Μήπως αυτή είναι η υποχρέωση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα, η οποία με το έπος του '40-'41 κατέρριψε το μύθο περί του αήττητου Αξονα; Μήπως η Γερμανία ξεπληρώνει το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός χάλασε τα σχέδια του Χίτλερ; Μήπως επειδή ο λαός μας, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, είχε καθηλώσει στην Ελλάδα 12 επίλεκτες μεραρχίες και συνέβαλε στην ήττα του ναζισμού, γι' αυτό μας εκδικούνται σήμερα οι γερμανικές κυβερνήσεις;

Εάν η Γερμανία δεν βρίσκεται ακόμα κάτω από ναζιστικό καθεστώς, μήπως οφείλεται και στη συμβολή του ελληνικού λαού; Μήπως είναι αυτό που δεν αρέσει σε μερικούς ιθύνοντες της Γερμανίας;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Συνεντεύξεις
Σχετικά θέματα: ΣΥΡΙΖΑ
Υποχωρήσεις πολλές, ηττημένος κανένας...
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Τρεις εκβιασμοί και μία λίστα
Το Μαξίμου «στρώνει» εκλογικό χάρτη...
Η κυβέρνηση, τα ζόμπι και η διαγραφή του χρέους
Από τη γερμανική «αυστηρότητα», στην αμερικανική «επανεξέταση»
ΣΥΡΙΖΑ
«Κάνει λάθος ο Σόιμπλε για τις επ ανορθώσεις, ανοιχτό το θέμα»
Υποχωρήσεις πολλές, ηττημένος κανένας...
ΚΚΕ
«Συνεργασία εντός Λαϊκής Συμμα χίας, μέσα από τις δομές της»
ΑΣΕΠ
70.000 εκτός μέσω... ΑΣΕΠ
Ελεγκτικό Συνέδριο
Και οι επίορκοι δικαιούνται σύνταξη
ΔΗΜΑΡ
Σε ασκήσεις δύσκολης ισορροπίας η ΔΗΜΑΡ
Πολιτικοί αρχηγοί
24 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 Η Μεταπολίτευση, ο Καραμανλής και ο ναύαρχος
Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ Ο «Αττίλας» των δανειστών φέρνει καζινο-καπιταλισμό
ΣΕΕΔΔ
Εκπαραθυρώνουν όσους μπήκαν από το παράθυρο
Παγκόσμια Τράπεζα
Από το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» στην Παγκ. Τράπεζα
ΠΑΣΟΚ
Ο Πάρις που έκλεψε την ωραία... Ιπποκράτους