Έντυπη Έκδοση

Η κυβέρνηση, τα ζόμπι και η διαγραφή του χρέους

Το «ανάθεμα» στον Σόιμπλε και τη Μέρκελ δεν αρκεί για να ξεπλύνει τις αμαρτίες των κυβερνώντων στην Ελλάδα, αφού τα Μνημόνια δεν μειώνουν το χρέος και το ΑΕΠ καταρρέει. Η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας και το ανάθεμα σε βάρος του έγινε αφορμή να επιχειρήσουν να «ξεπλυθούν» αρκετοί που έως τώρα διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους για την αναγκαιότητα των μνημονικών επιλογών.

Πάσης φύσεως «φωστήρες», από τη σφαίρα της πολιτικής και της οικονομίας, έως τα ΜΜΕ, έσπευσαν να ρίξουν στο πυρ το εξώτερον Σόιμπλε, Μέρκελ και λοιπούς αρχι-αφεντάδες του ευρώ... ενόψει γερμανικών εκλογών. Αλλά δεν λένε κουβέντα για τους δικούς τους ανθρώπους στην Ελλάδα, διότι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

Η επιδείνωση της κρίσης με τις αποτυχίες των Μνημονίων και οι διαδοχικές απεργιακές αντιστάσεις οδήγησαν τον Οκτώβρη του 2011 στην κατάρρευση της κυβέρνησης Παπανδρέου και τον Φλεβάρη του 2012 της κυβέρνησης Παπαδήμου. Πριν από μερικές εβδομάδες, η υπόθεση της ΕΡΤ έγινε πόλος σύγκρουσης, με αποτέλεσμα να σπάσει η δήθεν «σταθερή τρικομματική» συγκυβέρνηση (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), λίγο πριν συμπληρώσει ένα χρόνο ζωής. Την Τετάρτη το πολυνομοσχέδιο πέρασε με μόλις 153 «ναι» από τη Βουλή. Ποιος πιστεύει πως η «νέα» συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έχει τη δύναμη να το υλοποιήσει;

Και αυτή η εικόνα δεν περιορίζεται μόνο στην Αθήνα, απλώνεται από τη Λισαβόνα και τη Μαδρίτη έως τη Ρώμη και φτάνει ακόμα και στο Παρίσι. Ο Ολάντ βλέπει πολύ γρήγορα τη δημοτικότητά του να πέφτει και η Γαλλία να χτυπιέται από την κρίση χάνοντας την αξιολόγηση «ΑΑΑ».

Στην Ελλάδα, τρία χρόνια από την προσφυγή στα Μνημόνια, το χρέος παραμένει στα ίδια σχεδόν επίπεδα, παρά τα πολυδιαφημιζόμενα «κουρέματα» (PSI, «επαναγορά ομολόγων») και τη διαρκή λιτότητα. Σκαρφάλωσε στα 309 δισ. ευρώ, όταν ένα χρόνο πριν ήταν 280 δισ., αποδεικνύοντας πως η «εξοικονόμηση» πάει κατ' ευθείαν στην αποπληρωμή ατέρμονων τοκοχρεολυσίων.

Παραμύθια και ιδεοληψίες

Εάν αυτό συνδυαστεί με την κατάρρευση του ΑΕΠ (σχεδόν 25% από το 2008), καταλαβαίνει κάποιος γιατί το χρέος θεωρείται «μη βιώσιμο». Αυτό πληρώνουμε ακόμη σήμερα και όχι την «τεμπελιά», την «ανικανότητα»... και άλλα τέτοια παραμύθια και ιδεοληψίες.

Η οικονομία και η κοινωνία παραμένουν δέσμιες του υψηλού χρέους που φούσκωσε από τις διευκολύνσεις προς τους αναξιοπαθούντες τού «επιχειρείν», όταν έσκασε διεθνώς η φούσκα το 2007-2008. Με αποτέλεσμα τράπεζες και επιχειρήσεις να αποδειχθούν «ζόμπι», χωμένα σε μια μαύρη τρύπα προηγούμενων «ανοιγμάτων»... με την «εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου». Οπότε, γιατί όχι διαγραφή τού χρέους προς τους «επίσημους» πιστωτές (πλέον) σαν την ΕΚΤ; Είναι η διαγραφή τού χρέους μια «αιρετική» πρόταση;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Κυβέρνηση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Τράπεζες
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Τρεις εκβιασμοί και μία λίστα
Το Μαξίμου «στρώνει» εκλογικό χάρτη...
Από τη γερμανική «αυστηρότητα», στην αμερικανική «επανεξέταση»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Τρεις εκβιασμοί και μία λίστα
Το Μαξίμου «στρώνει» εκλογικό χάρτη...
Η κυβέρνηση, τα ζόμπι και η διαγραφή του χρέους
Από τη γερμανική «αυστηρότητα», στην αμερικανική «επανεξέταση»
ΣΥΡΙΖΑ
«Κάνει λάθος ο Σόιμπλε για τις επ ανορθώσεις, ανοιχτό το θέμα»
Υποχωρήσεις πολλές, ηττημένος κανένας...
ΚΚΕ
«Συνεργασία εντός Λαϊκής Συμμα χίας, μέσα από τις δομές της»
ΑΣΕΠ
70.000 εκτός μέσω... ΑΣΕΠ
Ελεγκτικό Συνέδριο
Και οι επίορκοι δικαιούνται σύνταξη
ΔΗΜΑΡ
Σε ασκήσεις δύσκολης ισορροπίας η ΔΗΜΑΡ
Πολιτικοί αρχηγοί
24 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 Η Μεταπολίτευση, ο Καραμανλής και ο ναύαρχος
Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ Ο «Αττίλας» των δανειστών φέρνει καζινο-καπιταλισμό
ΣΕΕΔΔ
Εκπαραθυρώνουν όσους μπήκαν από το παράθυρο
Παγκόσμια Τράπεζα
Από το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» στην Παγκ. Τράπεζα
ΠΑΣΟΚ
Ο Πάρις που έκλεψε την ωραία... Ιπποκράτους