Έντυπη Έκδοση

Από τη γερμανική «αυστηρότητα», στην αμερικανική «επανεξέταση»

Η κυβέρνηση φαίνεται να αρκείται στις λίγες χάντρες και τα καθρεφτάκια που άφησε ο Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έφυγε, αφήνοντας το περιθώριο στην κυβέρνηση να παίξει επικοινωνιακά με τη συμφωνία της KfW, δυο-τρεις επιχειρηματικές ειδησούλες και με το Μαξίμου να έχει ξεπεράσει και το «σκόπελο» της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Γιάννη Στουρνάρα. Σαν δάσκαλος με το μαθητή... Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Γιάννη Στουρνάρα. Σαν δάσκαλος με το μαθητή... Αφησε πίσω του τις νουθεσίες για απαρέγκλιτη συνέχιση της άτεγκτης μονεταριστικής πολιτικής, που μεγεθύνει τα χρέη, μεγαλώνει την ύφεση, πληθαίνει τις στρατιές των ανέργων.

Η άμεση επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου στην Αθήνα, ο οποίος υπεραμύνεται μιας επανεξέτασης της δημοσιονομικής πολιτικής στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία, καταδεικνύει τη θεαματική απόκλιση οικονομικής πολιτικής μεταξύ Ουάσιγκτον-Βερολίνου. Παράλληλα, οι συχνές αναφορές του Τζακ Λιου για δραστικό περιορισμό της ανεργίας ακούγονται σαν... βάλσαμο στις χώρες του Νότου όπου η ανεργία «χτυπά» 25άρια και στις νεαρές ηλικές φτάνει το 60%. Ερχονται δε σε πλήρη αντίθεση με την προτεσταντική λογική των Γερμανών που επιβάλλουν μέχρι τώρα.

Η ελληνική πλευρά δείχνει να αρκείται στην περίοδο ιδιότυπης ανοχής, που εξασφαλίζει από το Βερολίνο τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου (στις 22/9 διεξάγονται οι γερμανικές εκλογές). Σε Αθήνα και Βρυξέλλες προεξοφλούν πως τα δύσκολα για την Ελλάδα αλλά και τον ευρωπαϊκό Νότο ευρύτερα ξεκινούν από αρχές Οκτωβρίου. Ενδεχομένως με αφορμή τα stress tests στις τράπεζες που θα διενεργηθούν τέλος του φθινοπώρου, τη διόγκωση των «χρηματοδοτικών κενών» στις οικονομίες της περιφέρειας, την εκτίναξη των «κόκκινων» δανείων και σε Ισπανία, Ιταλία.

Προεκλογικός σχεδιασμός

Στο Μαξίμου, στο οικονομικό επιτελείο θα ήθελαν να λάβουν μια έμμεση έστω αναφορά πως το «χρηματοδοτικό κενό» θα καλυπτόταν -με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας- από τα κονδύλια που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο η ουσία της επίσκεψης Σόιμπλε έγκειται:

- Στην πίεση των σκληροπυρηνικών χωρών (Φινλανδία, Ολλανδία) οι προς ιδιωτικοποίηση και πώληση δημόσιες επιχειρήσεις να μεταφερθούν σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου (με έδρα το Λουξεμβούργο). Το νέο σχήμα, δε, να το συνδιαχειρίζονται Ελληνες και ξένοι εμπειρογνώμονες με στόχο την άμεση είσπραξη εσόδων που μπορεί να καλύψουν ίσως και τα κενά του 2015-2016.

- Στο σχεδιασμό του ταξιδιού εδώ και μήνες, στο πλαίσιο της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ στο Νότο. Κυρίως όμως έχει να κάνει με την επιδίωξη του Βερολίνου να μπλοκάρει οποιοδήποτε σχέδιο της ΕΚΤ για απ'ευθείας χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση φαίνεται να αρκείται στις λίγες... χαντρούλες, που υποσχέθηκε ο Γερμανός υπουργός στους... ιθαγενείς. Να διαβεί τη θερινή περίοδο -τα κατά Ανδρέα Παπανδρέου περίφημα μπάνια του λαού-, να κερδίσει πολιτικό χρόνο προσβλέποντας στην ενδεχόμενη αύξηση του τουριστικού συναλλάγματος, για να πέσει από φθινόπωρο στα άπατα. Με την προσδοκία πως με κάποιο τρόπο θα τεθεί εκ των πραγμάτων θέμα «κουρέματος» του χρέους από τις αρχές του 2014, με τη χώρα βαθύτερα σε προεκλογική περίοδο. Γιατί προφανώς στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν καλύτερα απ' όλους πως χρέος 320 δισ. ευρώ δεν συμμαζεύεται αλλιώς, ενώ δεν μπορούν να αποκλείσουν τον κίνδυνο ενός bail in στην περίπτωση που γίνει πιο δραματική η κατάσταση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Κυβέρνηση
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
ΗΠΑ
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Τρεις εκβιασμοί και μία λίστα
Το Μαξίμου «στρώνει» εκλογικό χάρτη...
Η κυβέρνηση, τα ζόμπι και η διαγραφή του χρέους
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Τρεις εκβιασμοί και μία λίστα
Το Μαξίμου «στρώνει» εκλογικό χάρτη...
Η κυβέρνηση, τα ζόμπι και η διαγραφή του χρέους
Από τη γερμανική «αυστηρότητα», στην αμερικανική «επανεξέταση»
ΣΥΡΙΖΑ
«Κάνει λάθος ο Σόιμπλε για τις επ ανορθώσεις, ανοιχτό το θέμα»
Υποχωρήσεις πολλές, ηττημένος κανένας...
ΚΚΕ
«Συνεργασία εντός Λαϊκής Συμμα χίας, μέσα από τις δομές της»
ΑΣΕΠ
70.000 εκτός μέσω... ΑΣΕΠ
Ελεγκτικό Συνέδριο
Και οι επίορκοι δικαιούνται σύνταξη
ΔΗΜΑΡ
Σε ασκήσεις δύσκολης ισορροπίας η ΔΗΜΑΡ
Πολιτικοί αρχηγοί
24 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 Η Μεταπολίτευση, ο Καραμανλής και ο ναύαρχος
Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ Ο «Αττίλας» των δανειστών φέρνει καζινο-καπιταλισμό
ΣΕΕΔΔ
Εκπαραθυρώνουν όσους μπήκαν από το παράθυρο
Παγκόσμια Τράπεζα
Από το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» στην Παγκ. Τράπεζα
ΠΑΣΟΚ
Ο Πάρις που έκλεψε την ωραία... Ιπποκράτους