Έντυπη Έκδοση

Υποχωρήσεις πολλές, ηττημένος κανένας...

Στον ενιαίο πλέον ΣΥΡΙΖΑ, η κάθε πλευρά έχει λόγους να είναι ευχαριστημένη από τα αποτελέσματα του συνεδρίου. Πλέον, οι εκκρεμότητες αφορούν θέματα κεντρικών πολιτικών επιλογών.

Βαδίζουμε μαζί στον ίδιο δρόμο... Βαδίζουμε μαζί στον ίδιο δρόμο... Μια αρκετά περίπλοκη εσωκομματική περίοδος ολοκληρώθηκε για τον ΣΥΡΙΖΑ με το πέρας του συνεδρίου, βρίσκοντας τον Αλέξη Τσίπρα να έχει κάνει επιτυχώς το δύσκολο βήμα ενιαιοποίησης του κόμματος και να εξέρχεται με μικρές μόνο αναταράξεις στο πραγματικό πολιτικό πεδίο που βρίθει εξελίξεων, καθώς το καλοκαιράκι θα φεύγει σιγά σιγά.

Παραδόξως, από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκύπτουν σε πρώτη ανάγνωση χαμένοι. Η ηγετική ομάδα πέρασε τις Συμπληγάδες των συνιστωσών και η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη ενισχύθηκε, αυξάνοντας την επιρροή της συγκριτικά με την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Υποχωρήσεις πάντως καταγράφηκαν, όσο και εάν αυτές ήταν στρατηγικού χαρακτήρα.

Πίστωση χρόνου

Στο θέμα των συνιστωσών, λ.χ., ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα από την άρνηση κυρίως του Μανώλη Γλέζου και δευτερευόντως των τεσσάρων άλλων συνιστωσών, υιοθέτησε την πρόταση της ΑΝΑΣΑ να δοθεί μεταβατικό διάστημα για την αυτοδιάλυση σε εύλογο χρόνο. Αντίστοιχα, από την «Αριστερή Πλατφόρμα» οι τέσσερις τροπολογίες που τελικά κατατέθηκαν αφορούσαν πολιτικές θέσεις και αποσύρθηκαν τελικά εκείνες που αναφέρονταν σε καταστατικά θέματα. Αλλά και ο Μανώλης Γλέζος έβαλε νερό στο κρασί του στη δευτερολογία του στο συνέδριο και ενώ είχε προηγηθεί μια ομιλία υψηλών τόνων με αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα.. Σε αυτό το κλίμα, στον ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται όλοι ικανοποιημένοι.

Εκκρεμότητες όμως στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν, είναι σημαντικές, θα συνεχίσουν να απασχολούν το εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν θα αφορούν τις συνιστώσες που ακόμη αντιδρούν. Στο εύλογο χρονικό διάστημα που δόθηκε, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθεί κάποια λύση. Αυτές οι εκκρεμότητες αφορούν τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα, τα οποία δεν τέθηκαν ούτε συζητήθηκαν στην έκταση που έπρεπε στο συνέδριο, αλλά είναι σίγουρο ότι θα αναδειχθούν στη συνέχεια, παρά την υπερψήφιση της πολιτικής διακήρυξης.

Θέματα όπως η διαγραφή μέρους ή του συνολικού δημόσιου χρέους, το ευρώ και το ακριβές εναλλακτικό σχέδιο της αριστερής κυβέρνησης στην περίπτωση που η επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα και την Ε.Ε. οδηγηθεί σε αδιέξοδα και ακραίους εκβιασμούς. Και ακόμη, η εθνικοποίηση υπό κοινωνικό έλεγχο τραπεζών και στρατηγικών τομέων της οικονομίας, καθώς και η πολιτική των συμμαχιών. Αν, δηλαδή, θα υπηρετεί τη συμπόρευση δυνάμεων αποκλειστικά από την Αριστερά και προσώπων ή συλλογικοτήτων που απεγκλωβίζονται από τη σοσιαλδημοκρατία και περνούν στο ριζοσπαστισμό. Ή αν, χωρίς αυτούς τους διαχωρισμούς, θα χωρέσει ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις, είτε από την Αριστερά είτε ακόμη από κεντροδεξιούς χώρους, που συναντώνται στο κοινό αίτημα να απαλλαγεί η χώρα από το Μνημόνιο.

Η «Πλατφόρμα»

Στο συνέδριο, η «Αριστερή Πλατφόρμα» δεν θέλησε, σαν επιλογή, να δώσει βαρύτητα στα καταστατικά ζητήματα και στα προβλήματα μεταξύ συνιστωσών-ηγεσίας και περιορίστηκε σε μια διακριτική υποστήριξη, χωρίς μεγάλες εντάσεις, που παρείχε στις συνιστώσες. Το βάρος για αυτά τα στελέχη και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι στις πολιτικές αποφάσεις που, παρά την υπερψήφιση της διακήρυξης, επιθυμούν να τίθενται υπό συνεχή διαπραγμάτευση, με απώτερο στόχο το δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτός ο στόχος της «Α.Π.» αποτυπώνεται σαφώς στη γραπτή δήλωση στελεχών της, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Κεντρικής Επιτροπής: «Η "Αριστερή Πλατφόρμα" βεβαιώνει ότι μετά το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμη από καλύτερες θέσεις να ενισχύσει τις προσπάθειές της για την ενότητα και τη ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και για τη συνεργασία και συμπαράταξη όλων των αριστερών δυνάμεων, κατευθύνσεις που συνιστούν την εγγύηση για την προοδευτική ανατροπή στη χώρα και μια κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία, στηριγμένη στους μεγάλους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες, θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, ανοίγοντας νέους προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς ορίζοντες».

Η «Α.Π.» στην αποτίμηση που κάνει στους στόχους και στις διαπιστώσεις της πολιτικής διακήρυξης θεωρεί ότι κινήθηκε στο πλαίσιο της απόφασης της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, χωρίς να συνυπολογιστούν τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την περίπτωση της Κύπρου, τη διαρκή αυταρχικοποίηση της Ευρωζώνης και τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό που διαπερνά τις χώρες του Νότου, και πλέον εκδηλώνεται ακόμη και στον πυρήνα της Ε.Ε., τη Γερμανία.

Ειδικότερα στο χρέος, η διατύπωση που υιοθετήθηκε στη διακήρυξη και προτάσσεται από τον Αλέξη Τσίπρα στις δημόσιες παρουσίες του, για διαγραφή μεγάλου μέρους του αλλά όχι του συνόλου, συναντά την έντονη αντίδραση της «Α.Π.», η οποία είναι βέβαιο ότι θα εκδηλώνεται στο επόμενο διάστημα και σε κάθε ευκαιρία από τα στελέχη της. Πάγια θέση τής «Α.Π.», η οποία καταγράφηκε στη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στο συνέδριο, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κορμός της αριστερής κυβέρνησης πρέπει να προχωρήσει σε μονομερή παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους. Και αν δεχθεί από την πλευρά των Γερμανών μεγάλους εκβιασμούς, να μην αποκλείσει την επιστροφή στη δραχμή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά θέματα: ΣΥΡΙΖΑ
«Κάνει λάθος ο Σόιμπλε για τις επ ανορθώσεις, ανοιχτό το θέμα»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Τρεις εκβιασμοί και μία λίστα
Το Μαξίμου «στρώνει» εκλογικό χάρτη...
Η κυβέρνηση, τα ζόμπι και η διαγραφή του χρέους
Από τη γερμανική «αυστηρότητα», στην αμερικανική «επανεξέταση»
ΣΥΡΙΖΑ
«Κάνει λάθος ο Σόιμπλε για τις επ ανορθώσεις, ανοιχτό το θέμα»
Υποχωρήσεις πολλές, ηττημένος κανένας...
ΚΚΕ
«Συνεργασία εντός Λαϊκής Συμμα χίας, μέσα από τις δομές της»
ΑΣΕΠ
70.000 εκτός μέσω... ΑΣΕΠ
Ελεγκτικό Συνέδριο
Και οι επίορκοι δικαιούνται σύνταξη
ΔΗΜΑΡ
Σε ασκήσεις δύσκολης ισορροπίας η ΔΗΜΑΡ
Πολιτικοί αρχηγοί
24 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 Η Μεταπολίτευση, ο Καραμανλής και ο ναύαρχος
Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ Ο «Αττίλας» των δανειστών φέρνει καζινο-καπιταλισμό
ΣΕΕΔΔ
Εκπαραθυρώνουν όσους μπήκαν από το παράθυρο
Παγκόσμια Τράπεζα
Από το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» στην Παγκ. Τράπεζα
ΠΑΣΟΚ
Ο Πάρις που έκλεψε την ωραία... Ιπποκράτους