Έντυπη Έκδοση

«Συνεργασία εντός Λαϊκής Συμμα χίας, μέσα από τις δομές της»

«Το βασικό αίτημα της κοινωνίας είναι να σταματήσει ο κατήφορος, να αλλάξουμε τη ζωή μας. Η πρόταση του ΚΚΕ δεν είναι για το αύριο, αλλά για το σήμερα»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ Ο γεν. γραμματέας του ΚΚΕ αποκρούει την πρόταση του Αλ. Τσίπρα για συμπόρευση, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ «εξελίσ-σεται σε νέο ΠΑΣΟΚ, κληρονομεί τα κουσούρια του και αποκτά τα δικά του»

Την πεποίθηση ότι ο κατήφορος της χώρας δεν θα σταματήσει με εκλογικές συμπράξεις κομμάτων, αλλά με συνεργασίες που θα προέρχονται από τους εργαζομένους και θα αλλάξουν τη ζωή των Ελλήνων, εκφράζει ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Ο κ. Κουτσούμπας αποκρούει την πρόταση συνεργασίας που του απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εξελίσσεται σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον ρωτά «τι θα κάνει με όλους τους αντιλαϊκούς νόμους που 'χουν ψηφιστεί εκτός Μνημονίων, πριν και μετά» και ποια η θέση του για την Ε.Ε. και το ΔΝΤ;

* Κύριε γραμματέα, το προηγούμενο διάστημα ξεκίνησε μια δημόσια συζήτηση για τους υπευθύνους της κρίσης. Γνωρίζουμε βέβαια τη θέση του ΚΚΕ, ότι η κρίση είναι ακόμη μια κρίση του καπιταλισμού. Ωστόσο, κατά τη γνώμη σας, υπήρξε κάποια συγκεκριμένη περίοδος, στη μεταπολίτευση, που να επιδείνωσε την κατάσταση;

- Με δεδομένο ότι η κρίση είναι κρίση του καπιταλισμού, δεν αφορά κυρίως πολιτικές επιλογές ή πολιτικές διαχείρισης του συστήματος... Με δεδομένο ότι η ανάκαμψη, όποτε και αν επιτευχθεί, θα είναι κατά τη γνώμη μας αναιμική και θα δώσει τη θέση της σε νέα, ακόμα πιο βαθιά κρίση... το ζήτημα είναι πώς θα βγούμε από την κρίση σε όφελος του λαού, πώς θα απαλλαγούμε από ένα σύστημα και τις κρίσεις του που συνεχώς επιδεινώνει την κατάσταση της ζωής της εργατικής τάξης. Από αυτή την άποψη όλη η μεταπολιτευτική περίοδος, ανεξάρτητα από το διαχειριστή -Ν.Δ. ή ΠΑΣΟΚ- και ανεξάρτητα από αυτούς που ηγούνταν σε αυτά τα κόμματα κατά περιόδους (Κ. Καραμανλής, Α. Παπανδρέου, Μητσοτάκης, Σημίτης, Γ. Α. Παπανδρέου, Κώστας Καραμανλής), συνέβαλε στην κερδοφορία των μονοπωλίων και τη σταδιακή πτώχευση του λαού και σε φάσεις κρίσης και σε φάσεις καπιταλιστικής ανάπτυξης, ανάκαμψης».

Δίπολο Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ

* Εχετε πολλές φορές αναφερθεί ότι το πολιτικό σύστημα επιχειρεί να αναμορφωθεί για να υπηρετήσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Εκτιμάτε ότι μπορεί να δούμε συμπράξεις κομμάτων που τώρα δεν διαφαίνονται;

- Η προσπάθεια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού είναι σε εξέλιξη και με την έννοια αυτή δεν μπορούμε να προβλέψουμε επακριβώς πώς θα καταλήξει. Ακόμα και αν αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι βασικό χαρακτηριστικό θα είναι η διαμόρφωση του διπόλου με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, είναι σχεδόν σίγουρο ότι γύρω από το δίπολο, ακριβώς για να το στηρίξουν, θα αξιοποιηθούν και άλλες δυνάμεις. Η αστική τάξη θέλει να δημιουργεί νέες παγίδες για το κίνημα, γιατί οι προηγούμενες δεν είναι πια αποτελεσματικές, έχουν ξεπεραστεί. Αυτές τις παγίδες πρέπει να αχρηστεύσει ο λαός, αλλιώς θα χάσει πολύτιμο χρόνο, χρόνο που χρειάζεται για να οργανώσει την κοινωνική συμμαχία του, την αντεπίθεσή του.

* Σε αυτό το νέο δίπολο, ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, εννοείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σε ρόλο ΠΑΣΟΚ;

- Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ, κληρονομεί τα κουσούρια του, αλλά αποκτά και νέα δικά του. Απόδειξη, η πολιτική του, που οδηγεί στο να δίνει συνεχώς ανάσες στο σύστημα. Μιλάμε για τις διάφορες συνταγές διαφορετικού μείγματος διαχείρισης εντός των τειχών, που δεν θίγουν στο ελάχιστο τη λυκοσυμμαχία της Ε.Ε., την εξουσία των μονοπωλίων. Με συνεχείς κωλοτούμπες από αρχικές θέσεις, κάλπικη -φωνακλάδικη- αντιπαράθεση με τη Ν.Δ., δράση ουσιαστικά για διάλυση, αποσύνθεση του εργατικού λαϊκού κινήματος, λόγω της γνωστής λογικής της προσαρμογής-ενσωμάτωσης που οδηγεί σε άμαζες συγκεντρώσεις και σε εκτεταμένη απεργοσπασία ακόμα και μελών και στελεχών του. Την ίδια ώρα που υπερακοντίζει σε επαναστατικές κορόνες για απεργίες διαρκείας, εντάσσει στις γραμμές του ό,τι πιο φθαρμένο της παλιάς συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας του ΠΑΣΟΚ. Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, το βασικό συμπέρασμα του ΚΚΕ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να μετεξελιχθεί στη σημερινή σοσιαλδημοκρατία, σε ακόμα πιο συντηρητική, επί της ουσίας, κατεύθυνση απ' αυτή της δεκαετίας του '80.

Ε.Ε., ΝΑΤΟ, βάσεις

* Στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε από το ΚΚΕ να μη συνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη σοσιαλδημοκρατία και σας κάλεσε σε συμπόρευση. Είπε μάλιστα ότι η συνεργασία ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αίτημα της κοινωνίας. Τι απαντάτε;

- Το βασικό αίτημα της κοινωνίας είναι να σταματήσει ο κατήφορος, να αλλάξουν τα πράγματα, να αλλάξουμε τη ζωή μας. Κι αυτή η απαίτηση δεν θα 'ρθει από τα πάνω, με συνεργασίες που θα βγάλουν απ' τη δύσκολη θέση το σύστημα, θα του δώσουν τη δυνατότητα να ανακάμψει, να πάρει φόρα για να τσακίσει τα λαϊκά στρώματα. Λέει συμπόρευση για την κατάργηση των Μνημονίων. Και τι θα γίνει με όλους τους αντιλαϊκούς νόμους που 'χουν ψηφιστεί εκτός Μνημονίων και πριν και μετά; Τι θα γίνει με τους υπογράφοντες και εταίρους στα Μνημόνια; Δηλαδή την ίδια την Ε.Ε., το ΔΝΤ, τις καπιταλιστικές συμμαχίες του «λάκκου των λεόντων»; Τι θα γίνει με τη βάση της Σούδας, το ΝΑΤΟ; Εμείς δεν του ζητάμε να πάρει τη γνώμη της κ. Κατσέλη, του κ. Κοτσακά, των κυρίων Σταθάκη, Τσακαλώτου, Κωνσταντοπούλου κ.ά. συνιστωσών επ' αυτών των ζητημάτων. Οταν μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμαστε στα ίδια τους τα ντοκουμέντα, τις επίσημες τοποθετήσεις τους, τα πεπραγμένα τους, συμπεριλαμβανομένων των παλινωδιών τους, της διγλωσσίας τους και της κατά τεκμήριον αφερεγγυότητάς τους, μέχρι σήμερα. Η συνολική πρόταση του ΚΚΕ για διέξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού απαντά συγκεκριμένα και ρεαλιστικά για το τι πρέπει να γίνει. Με αυτή πρέπει να συμπαραταχθούν στην πράξη, μέσα στην πάλη, στον αγώνα, οι χιλιάδες εργάτες, υπάλληλοι, άνεργοι νέοι και νέες, που έχουν παρασυρθεί σήμερα από το ιλουστρασιόν περιτύλιγμα αυτού του κόμματος.

* Προτάσεις για συνεργασία δέχεται το ΚΚΕ και από άλλες αριστερές δυνάμεις, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Σχέδιο Β' του Αλέκου Αλαβάνου. Εσείς απαντάτε ότι το μόνο δρόμο ενότητας αποτελεί η ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, που θα προέρχεται από «τα κάτω». Ομως ο λαϊκός κόσμος περνάει δύσκολες ώρες και χρειάζεται άμεσα διεξόδους. Μπορεί να απαντήσει η πρότασή σας, άμεσα, στις μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας;

- Η πρόταση του ΚΚΕ για τη Λαϊκή Συμμαχία δεν είναι για το αύριο, αλλά για το σήμερα. Απαντά σήμερα στις αγωνίες του εργάτη που δίνει μάχη για το μεροκάματο, του άνεργου που πρέπει να επιβιώσει από την πείνα, απαντά στα βάσανα του αγρότη που ξεκληρίζεται, του αυτοαπασχολούμενου που παλεύει με τα χρέη και το λουκέτο. Ολους αυτούς θέλει να συσπειρώσει, γιατί όλοι αυτοί αποτελούν τη λαϊκή πλειοψηφία, που σήμερα μπορεί να εμποδίσει τα χειρότερα και ταυτόχρονα να διεκδικήσει τα καλύτερα! Θα έχει κατεύθυνση την αλλαγή τάξης στην εξουσία, τη λαϊκή εξουσία με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την Ε.Ε. συνολικά, άρα και από το ευρώ -όχι μόνο από το ευρώ, κάτι που το προτείνει μέχρι και η Χρυσή Αυγή, Γερμανοί βιομήχανοι και άλλοι ακόμα.

«Στη Λαϊκή Συμμαχία το ΚΚΕ συμμετέχει μέσω των μελών του, όχι ως κόμμα. Σήμερα δεν υπάρχουν κόμματα για να συμπορευτούμε, αλλά κι αν δημιουργηθούν, θα ισχύει το ίδιο. Δεν θα συμμετέχουν ως κόμματα, αλλά μέσω των μελών τους», εξηγεί ο Δ. Κουτσούμπας «Στη Λαϊκή Συμμαχία το ΚΚΕ συμμετέχει μέσω των μελών του, όχι ως κόμμα. Σήμερα δεν υπάρχουν κόμματα για να συμπορευτούμε, αλλά κι αν δημιουργηθούν, θα ισχύει το ίδιο. Δεν θα συμμετέχουν ως κόμματα, αλλά μέσω των μελών τους», εξηγεί ο Δ. Κουτσούμπας «Με τα μέλη μας»

Στη Λαϊκή Συμμαχία, το ΚΚΕ συμμετέχει μέσω των μελών και στελεχών του, όχι ως κόμμα. Η πρότασή μας δεν απευθύνεται σε κόμματα, και γιατί σήμερα δεν υπάρχουν τέτοια αλλά και αν δημιουργηθούν και επιδιώκουν να κινηθούν σε μια τέτοια εναλλακτική πρόταση κι αυτά δεν θα συμμετέχουν ως κόμματα, αλλά μέσω των μελών και στελεχών τους. Η συνεργασία και συνεννόηση θα γίνεται στα πλαίσια της Λαϊκής Συμμαχίας, μέσα στις γραμμές της, από τις δομές της στο κίνημα. Η Λαϊκή Συμμαχία μπορεί να παλέψει σήμερα για μικρές ανάσες επιβίωσης, αλλά κυρίως μπορεί να ανοίξει δρόμους, γιατί η πάλη της έχει κατεύθυνση και προοπτική την αλλαγή τάξης στην εξουσία. Γνωρίζετε κάποια άλλη πολιτική πρόταση να κινείται «εκτός των τειχών», δηλαδή να θίγει την εξουσία των μονοπωλίων και να έχει κατεύθυνση την ανατροπή της; Εμείς όχι.

* Εχετε δηλώσει ότι εσείς και οι σύντροφοί σας στο ΚΚΕ δεν είστε αριστεροί, αλλά κομμουνιστές. Τι σημαίνει για εσάς ο προσδιορισμός του «αριστερού»;

- Αν σας έθετα το ερώτημα ποιος είναι σήμερα αριστερός, φαντάζομαι ότι θα δίνατε πολλές, διαφορετικές ερμηνείες. Και όντως υπάρχουν, αν το καλοσκεφτείτε. Αν και σημασία για μας δεν έχει πώς νιώθει κάποιος, αριστερός, δεξιός, προοδευτικός κ.ά. Σημασία έχει αν είναι εργάτης, άνεργος, φτωχός αγρότης και αυτοαπασχολούμενος, νέος και γυναίκα των λαϊκών στρωμάτων. Αυτός είναι ο βασικός διαχωρισμός και είναι ταξικός. Ομως, για σκεφτείτε, μπορεί ένας αριστερός να είναι με την Ε.Ε. των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, μπορεί να στηρίζει τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ, να είναι με το σύστημα που στηρίζεται στην εκμετάλλευση και γεννά τη φτώχεια; Και με ποια πολιτική πρόταση θα τα αντιπαλέψει όλα αυτά, με πολιτική που θα διαχειριστεί το σύστημα ή με πολιτική ανατροπής του; Και φυσικά όλα αυτά, όχι απλά στα λόγια, από λόγια έχουμε χορτάσει, αλλά στο πρόγραμμά του και στην πράξη.

Η εκλογική μείωση

* Στις εκλογές του Ιουνίου 2012 το ΚΚΕ έχασε δυνάμεις. Σας απασχολεί η αποδυνάμωση και αν συμμερίζεστε την εκτίμηση ότι η μείωση της εκλογικής δύναμης του κόμματός σας οφείλεται στην πολιτική των μη συμμαχιών που ακολουθήσατε.

- Το ΚΚΕ έχει πρόταση πολιτικής συμμαχιών, με τη διαφορά ότι η πρότασή του για τη Λαϊκή Συμμαχία, που είναι κοινωνική συμμαχία, δεν ξεπλένει το σύστημα και τους εκπροσώπους του, δίνει ρόλο πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσου στο λαό. Μας απασχολεί η μείωση της εκλογικής δύναμης του κόμματος, από τη σκοπιά της επίδρασης που αυτή μπορεί να έχει στο εργατικό λαϊκό κίνημα, που σήμερα είναι ανάγκη να ανασυνταχθεί, να περάσει από την άμυνα στην επίθεση, στην αντεπίθεση. Η ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, η ανασύνταξη του κινήματος περνάει μέσα από την ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ, ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική, συνδικαλιστική, εκλογική, από τη συνολική ενδυνάμωση του ΚΚΕ.

* Πολλές φορές στις δημόσιες ομιλίες σας έχετε αναφερθεί στον κίνδυνο να εμπλακεί η χώρα σε πολεμικές συρράξεις. Γιατί θεωρείτε πιθανή μια τέτοια εξέλιξη;

- Παίρνουμε υπόψη την τραγική ιστορική πείρα προηγούμενων πολέμων, αποτέλεσμα καπιταλιστικών κρίσεων. Μην ξεχνάτε ότι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι -και οι παγκόσμιοι και οι περιφερειακοί- ήρθαν έπειτα από βαθιά οικονομική καπιταλιστική κρίση, όπου και τα κεφάλαια, το σύστημα, βρήκαν διέξοδο με αυτόν τον τρόπο. Πολύ περισσότερο παίρνουμε υπόψη μας σήμερα τους οξυμένους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις που εκδηλώνονται ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές για να βάλουν στο χέρι τον πλούτο της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Η εργατική τάξη, ο λαός της χώρας μας δεν έχουν κανένα συμφέρον να μπουν ανάμεσα, να εμπλακούν σ' αυτούς τους ανταγωνισμούς, πολύ περισσότερο να χύσουν το αίμα τους για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Από αυτή την άποψη, οι λαοί, τα κινήματα πρέπει να είναι προετοιμασμένα ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΚΚΕ
Συνεντεύξεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Τρεις εκβιασμοί και μία λίστα
Το Μαξίμου «στρώνει» εκλογικό χάρτη...
Η κυβέρνηση, τα ζόμπι και η διαγραφή του χρέους
Από τη γερμανική «αυστηρότητα», στην αμερικανική «επανεξέταση»
ΣΥΡΙΖΑ
«Κάνει λάθος ο Σόιμπλε για τις επ ανορθώσεις, ανοιχτό το θέμα»
Υποχωρήσεις πολλές, ηττημένος κανένας...
ΚΚΕ
«Συνεργασία εντός Λαϊκής Συμμα χίας, μέσα από τις δομές της»
ΑΣΕΠ
70.000 εκτός μέσω... ΑΣΕΠ
Ελεγκτικό Συνέδριο
Και οι επίορκοι δικαιούνται σύνταξη
ΔΗΜΑΡ
Σε ασκήσεις δύσκολης ισορροπίας η ΔΗΜΑΡ
Πολιτικοί αρχηγοί
24 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 Η Μεταπολίτευση, ο Καραμανλής και ο ναύαρχος
Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ Ο «Αττίλας» των δανειστών φέρνει καζινο-καπιταλισμό
ΣΕΕΔΔ
Εκπαραθυρώνουν όσους μπήκαν από το παράθυρο
Παγκόσμια Τράπεζα
Από το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» στην Παγκ. Τράπεζα
ΠΑΣΟΚ
Ο Πάρις που έκλεψε την ωραία... Ιπποκράτους