Έντυπη Έκδοση

Σε ασκήσεις δύσκολης ισορροπίας η ΔΗΜΑΡ

Αναζητεί τη χρυσή τομή μεταξύ έντονης κριτικής στην κυβέρνηση και διακριτών αποστάσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ

Να χωρίσει το «καρπούζι» στη μέση επιχειρεί η ΔΗΜΑΡ. Από τη μια εμφανίζεται να ασκεί ολοένα και πιο έντονη κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς, ενώ από την άλλη αποφεύγει να επιδείξει σκληρή αντιπολίτευση και, ιδιαίτερα, να προβεί σε κινήσεις που θα μπορούσαν να την ταυτίσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οσο κι αν η οικοδόμηση ενός διακριτού ρόλου αποτελεί στόχο του κόμματος, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να υποστηριχθεί, αλλά και πρόωρο για να αναδειχθεί. Ο Φ. Κουβέλης στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση δεν ύψωσε ιδιαίτερα τους τόνους απέναντι στη δικομματική. Υποστήριξε μεν τον Αντώνη Μανιτάκη στο σχέδιο της κινητικότητας και παρ' ότι αναφέρθηκε στα γαλάζια υπουργεία, που κωλυσιεργούσαν χωρίς να συνεισφέρουν στην υπό σύσταση δεξαμενή των προς μετακίνηση υπαλλήλων, δεν έφτασε στα άκρα.

Η ΔΗΜΑΡ επέλεξε να καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, χρεώνοντας την κυβέρνηση με έλλειμμα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Ταυτόχρονα, οι βουλευτές της ψήφισαν δύο άρθρα, προκειμένου να δείξουν ότι πράγματι ακολουθούν τη γραμμή περί «υπεύθυνης στάσης». Βεβαίως, δεν αφορούσαν σε σκληρά μέτρα, παρά σε απαλλαγές στο εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις και στον τρόπο υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.

Από την άλλη, το κόμμα ψήφισε κατά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την ΕΡΤ. Απέναντι στάθηκε και στο νομοσχέδιο για τη νέα δημόσια τηλεόραση, κάτι που ήταν αναμενόμενο, αφού αποτέλεσε το ζήτημα που την έφερε σε ρήξη με τους μέχρι πρότινος κυβερνητικούς εταίρους.

Κι αν εντός του Κοινοβουλίου με την κατ' επιλογήν ψήφιση νομοσχεδίων θέλει να δείξει ότι η αποχώρησή της από την κυβέρνηση δεν εντάσσεται σε τακτικό ελιγμό, πρέπει να πείσει και το εκλογικό της ακροατήριο, που μάλλον δημοσκοπικά τελεί εν συγχύσει. Ο Φ. Κουβέλης όπως και αρκετά από τα στελέχη πρώτης γραμμής έχουν ξεκινήσει περιοδείες ανά την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να πείσουν και να δώσουν το στίγμα μιας «Αριστεράς της ευθύνης». Κι αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο, καθώς μετά την έξοδο από την τρικομματική βουλευτές και στελέχη, πλέον, δεν απολαμβάνουν ως κυβερνητικοί εταίροι πρώτο τραπέζι πίστα στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΗΜΑΡ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Τρεις εκβιασμοί και μία λίστα
Το Μαξίμου «στρώνει» εκλογικό χάρτη...
Η κυβέρνηση, τα ζόμπι και η διαγραφή του χρέους
Από τη γερμανική «αυστηρότητα», στην αμερικανική «επανεξέταση»
ΣΥΡΙΖΑ
«Κάνει λάθος ο Σόιμπλε για τις επ ανορθώσεις, ανοιχτό το θέμα»
Υποχωρήσεις πολλές, ηττημένος κανένας...
ΚΚΕ
«Συνεργασία εντός Λαϊκής Συμμα χίας, μέσα από τις δομές της»
ΑΣΕΠ
70.000 εκτός μέσω... ΑΣΕΠ
Ελεγκτικό Συνέδριο
Και οι επίορκοι δικαιούνται σύνταξη
ΔΗΜΑΡ
Σε ασκήσεις δύσκολης ισορροπίας η ΔΗΜΑΡ
Πολιτικοί αρχηγοί
24 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 Η Μεταπολίτευση, ο Καραμανλής και ο ναύαρχος
Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ Ο «Αττίλας» των δανειστών φέρνει καζινο-καπιταλισμό
ΣΕΕΔΔ
Εκπαραθυρώνουν όσους μπήκαν από το παράθυρο
Παγκόσμια Τράπεζα
Από το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» στην Παγκ. Τράπεζα
ΠΑΣΟΚ
Ο Πάρις που έκλεψε την ωραία... Ιπποκράτους