Έντυπη Έκδοση

Ο Πάρις που έκλεψε την ωραία... Ιπποκράτους

Δυσαρέσκεια στο ΠΑΣΟΚ για την αμηχανία Βενιζέλου απέναντι σε Κουκουλόπουλο και Απ. Κακλαμάνη

Δεν προλαβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ να πουν δόξα τω θεώ και αναφωνούν ξανά βόηθα Παναγιά. Πάνω που περίμεναν στην Ιπποκράτους να σταθεροποιηθούν δημοσκοπικά και να καρπωθούν οφέλη από τη συγκυβέρνηση, ήρθε η καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου από έναν άνθρωπο του Β. Βενιζέλου, τον Πάρι Κουκουλόπουλο, αλλά και η απουσία του Απόστολου Κακλαμάνη από τις ψηφοφορίες για το πολυνομοσχέδιο και τη νέα δημόσια τηλεόραση, που επανέφεραν την εσωστρέφεια.

Επιπλέον, η πίεση των υπόλοιπων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον πρόεδρο του κόμματος, ακόμα και συνεργατών του, να μην κουκουλώσει την υπόθεση Κουκουλόπουλου, αλλά να τον ελέγξει πειθαρχικά, και η μέχρι τώρα απροθυμία του ίδιου να ανταποκριθεί, δημιούργησε κλίμα δυσαρέσκειας και καχυποψίας.

Σε πονοκέφαλο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, που επέλεξε να απουσιάζει από τις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες, υποδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο τη διαφωνία του. Απαντώντας επίσης στις διαρροές του ΠΑΣΟΚ ότι απουσίασε επειδή ήταν αδιάθετος, είπε από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή, εν είδει προειδοποίησης: «Τους πληροφορώ ότι είμαι πολύ καλά στην υγεία μου».

Αυτή η αναταραχή ήρθε σε μια στιγμή που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρούσε να κλείσει τα εσωτερικά μέτωπα, κυρίως αυτό με τον Γ. Παπανδρέου και τους υποστηρικτές του, μια προσπάθεια που μάλλον εξελίσσεται ικανοποιητικά προς όφελος και των δύο και στη λογική του λεγόμενου win win! Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Χρήστου Παπουτσή στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Η συζήτηση των δύο ηγετών του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη στο υπουργείο Εξωτερικών, που κράτησε μιάμιση ώρα, έστειλε πολλά μηνύματα για τη σχέση τους και τη μελλοντική αναγκαστική συμπόρευσή τους. Ποια είναι αυτά:

- Οτι ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει πως στηρίζει εμπράκτως τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών και είναι δίπλα του για ό,τι τον χρειαστεί στις αυξημένες κυβερνητικές υποχρεώσεις του.

- Οτι σε τούτη την κακή για το ΠΑΣΟΚ περίοδο, οι Γ. Παπανδρέου και Β. Βενιζέλος είναι αναγκασμένοι να ανέχονται ο ένας τον άλλον. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη τον πρώην πρωθυπουργό και τους παπανδρεϊκούς, γιατί χωρίς αυτούς δεν υφίσταται ΠΑΣΟΚ, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός έχει ανάγκη τον Β. Βενιζέλο και την κυβερνητική του συμμετοχή, γιατί μόνο από τη δική τους επιτυχία θα δικαιωθούν και οι δικές του πολιτικές επιλογές, όταν ήταν πρωθυπουργός.

- Οτι η υπόθεση των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ περνάει σε δεύτερη μοίρα, καθώς παρ' ότι οι αρμόδιοι οικονομικοί επιτελείς του κόμματος έχουν στα χέρια τους εδώ και δύο εβδομάδες το επίσημο πόρισμα των ελεγκτών, δεν το έχουν δημοσιοποιήσει. Επιπλέον, αν αληθεύουν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που ρωτήθηκαν σχετικά, έλεγαν ότι θα δημοσιοποιήσουν το πόρισμα όταν κάνουν ανάλογες έρευνες και τα άλλα κόμματα, τότε το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι επήλθε ένας αμοιβαίος συμβιβασμός, αν όχι κουκούλωμα.

- Οτι υποχωρεί η ένταση που υπήρχε στις σχέσεις τους πριν από δυο-τρεις μήνες, με αφορμή τη δημοσιοποίηση στοιχείων για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, που θόλωσαν την εικόνα του Γ. Παπανδρέου, και τη συμμετοχή του σημερινού ΠΑΣΟΚ στην Προοδευτική Συμμαχία των Γερμανών, κόντρα στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Πολυνομοσχέδιο
ΠΑΣΟΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Τρεις εκβιασμοί και μία λίστα
Το Μαξίμου «στρώνει» εκλογικό χάρτη...
Η κυβέρνηση, τα ζόμπι και η διαγραφή του χρέους
Από τη γερμανική «αυστηρότητα», στην αμερικανική «επανεξέταση»
ΣΥΡΙΖΑ
«Κάνει λάθος ο Σόιμπλε για τις επ ανορθώσεις, ανοιχτό το θέμα»
Υποχωρήσεις πολλές, ηττημένος κανένας...
ΚΚΕ
«Συνεργασία εντός Λαϊκής Συμμα χίας, μέσα από τις δομές της»
ΑΣΕΠ
70.000 εκτός μέσω... ΑΣΕΠ
Ελεγκτικό Συνέδριο
Και οι επίορκοι δικαιούνται σύνταξη
ΔΗΜΑΡ
Σε ασκήσεις δύσκολης ισορροπίας η ΔΗΜΑΡ
Πολιτικοί αρχηγοί
24 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 Η Μεταπολίτευση, ο Καραμανλής και ο ναύαρχος
Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ Ο «Αττίλας» των δανειστών φέρνει καζινο-καπιταλισμό
ΣΕΕΔΔ
Εκπαραθυρώνουν όσους μπήκαν από το παράθυρο
Παγκόσμια Τράπεζα
Από το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» στην Παγκ. Τράπεζα
ΠΑΣΟΚ
Ο Πάρις που έκλεψε την ωραία... Ιπποκράτους