Έντυπη Έκδοση

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Και οι επίορκοι δικαιούνται σύνταξη

Οι ανώτατοι δικαστές αποφάνθηκαν ότι αρκεί η ποινική καταδίκη τους και η οριστική απόλυσή τους από την υπηρεσία

Και με τη βούλα του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπορούν να παίρνουν σύνταξη επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα σε ποινές κάθειρξης ή φυλάκισης για οικονομικά εγκλήματα κατά του Δημοσίου.

Η ολική απώλεια του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, σύμφωνα με την Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, είναι σκληρό μέτρο και πρέπει να επιβάλλεται μόνον ως ύστατη επιλογή. Διαφορετικά, παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Με μια απόφαση εξαιρετικού ενδιαφέροντος, οι ανώτατοι δικαστές -κόντρα στο ρεύμα των ημερών- αποφάνθηκαν ότι για τις περιπτώσεις των επίορκων υπαλλήλων, που πήραν φακελάκι, μίζα ή έβαλαν χέρι στα κρατικά ταμεία, αρκούν η ποινική καταδίκη τους και η οριστική απόλυσή τους από την υπηρεσία. Εκριναν, δηλαδή, ότι το δημόσιο συμφέρον ικανοποιείται με την ποινική και πειθαρχική τιμωρία τους και δεν πρέπει να οδηγηθούν και στο να χάσουν διά βίου τη σύνταξή τους, που είναι μέσον επιβίωσης.

Το δικαστήριο βάδισε στα βήματα ανάλογης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ στην ίδια κρίση είχε καταλήξει και το Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια. Ο Κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων προβλέπει ότι το δικαίωμα σύνταξης χάνεται εάν ο δικαιούχος καταδικαστεί αμετάκλητα είτε ως εν ενεργεία είτε ως συνταξιούχος σε ποινή κάθειρξης για κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, πλαστογραφία, απιστία ή σε φυλάκιση για δωροδοκία κατά του Δημοσίου. Σε αυτή την περίπτωση η σύζυγος και τα παιδιά τού καταδικασθέντος δικαιούνται τη σύνταξη που τους ανήκει, σαν αυτός να είχε πεθάνει.

Αναλογικότητα

Οι δικαστές έκριναν ότι οι διατάξεις παραβιάζουν τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, όταν δεν υπάρχει δίκαιη σχέση ισορροπίας μεταξύ του σκοπού που επιδιώκει η ρύθμιση -προάσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου- και του προστατευόμενου συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Αφορμή αποτέλεσε υπόθεση πρώην εφοριακού, ο οποίος καταδικάστηκε το 1996 σε φυλάκιση 3 ετών με αναστολή για παθητική δωροδοκία, απόφαση που έγινε αμετάκλητη τρία χρόνια αργότερα από τον Αρειο Πάγο, με αποτέλεσμα την αυτοδίκαιη έκπτωσή του από την υπηρεσία. Μαζί με ακόμη έναν εφοριακό απαίτησαν από ιδιοκτήτη φροντιστηρίου ξένων γλωσσών 800.000 δρχ. και πήραν τελικά ως πρώτη δόση 600.000 δρχ. για να του καταλογιστεί φόρος εισοδήματος για τα οικονομικά έτη 1993-1994 2 εκατ. δρχ., αντί 15 εκατ. δρχ. που θα υποχρεούνταν κανονικά να καταβάλει.

Οι ανώτατοι δικαστές αποφάνθηκαν ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν δικαιολογείται η απώλεια του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, διότι είναι μέτρο δυσανάλογο προς το δημόσιο σκοπό, ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί με άλλο λιγότερο επαχθές και εξίσου αποτελεσματικό μέτρο, όπως είναι η επιβολή εις βάρος του της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσης. Με αυτό το σκεπτικό έκριναν ότι παράνομα απορρίφθηκε από την Επιτροπή Ελέγχου Πράξεων Κανονισμού Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το αίτημά του να του χορηγηθεί σύνταξη και μάλιστα αναδρομικά από το 2002.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Επίορκοι
Ελεγκτικό Συνέδριο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Τρεις εκβιασμοί και μία λίστα
Το Μαξίμου «στρώνει» εκλογικό χάρτη...
Η κυβέρνηση, τα ζόμπι και η διαγραφή του χρέους
Από τη γερμανική «αυστηρότητα», στην αμερικανική «επανεξέταση»
ΣΥΡΙΖΑ
«Κάνει λάθος ο Σόιμπλε για τις επ ανορθώσεις, ανοιχτό το θέμα»
Υποχωρήσεις πολλές, ηττημένος κανένας...
ΚΚΕ
«Συνεργασία εντός Λαϊκής Συμμα χίας, μέσα από τις δομές της»
ΑΣΕΠ
70.000 εκτός μέσω... ΑΣΕΠ
Ελεγκτικό Συνέδριο
Και οι επίορκοι δικαιούνται σύνταξη
ΔΗΜΑΡ
Σε ασκήσεις δύσκολης ισορροπίας η ΔΗΜΑΡ
Πολιτικοί αρχηγοί
24 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 Η Μεταπολίτευση, ο Καραμανλής και ο ναύαρχος
Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ Ο «Αττίλας» των δανειστών φέρνει καζινο-καπιταλισμό
ΣΕΕΔΔ
Εκπαραθυρώνουν όσους μπήκαν από το παράθυρο
Παγκόσμια Τράπεζα
Από το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» στην Παγκ. Τράπεζα
ΠΑΣΟΚ
Ο Πάρις που έκλεψε την ωραία... Ιπποκράτους