Έντυπη Έκδοση

70.000 εκτός μέσω... ΑΣΕΠ

Αμφισβητώντας και την ίδια την ανεξάρτητη αρχή, που ενέκρινε τις σχετικές διαδικασίες, η κυβέρνηση βαφτίζει διαθέσιμους 1 στους 3 επιτυχόντες σε διαγωνισμούς, με το πρόσχημα ότι τις προκηρύξεις δεν τις εξέδωσε το ίδιο το ΑΣΕΠ

Τα πάνω κάτω για δεκάδες χιλιάδες διοριστέους, που προσελήφθησαν την τελευταία 20ετία μέσω του ΑΣΕΠ κυρίως σε δήμους,πανεπιστήμια και ΝΠΙΔ, με προκηρύξεις όμως που εξέδωσαν οι ίδιοι οι φορείς τους και όχι το ίδιο το ΑΣΕΠ, φέρνει σχετική διάταξη που προστέθηκε την τελευταία στιγμή στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο ίδιο τσουβάλι

Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, από το μέτρο της διαθεσιμότητας εξαιρούνται μόνον όσοι υπάλληλοι διορίστηκαν στο Δημόσιο μέσω γραπτών διαγωνισμών που διενήργησε από συστάσεώς του το ΑΣΕΠ, καθώς επίσης και όσοι προσελήφθησαν με τη διαδικασία των μορίων και μόνον εφ' όσον οι διαδικασίες αυτές πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας έγιναν εξ ολοκλήρου από το ΑΣΕΠ.

Οσοι πέτυχαν σε διαγωνισμούς που διενήργησαν διάφοροι φορείς του Δημοσίου (στους οποίους στη συνέχεια και διορίστηκαν) και τα αποτελέσματά τους ελέγχθηκαν και επικυρώθηκαν από το ΑΣΕΠ, αποκλείονται από την προστασία του νόμου και κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία με όσους προσελήφθησαν από το παράθυρο. Ετσι, περίπου 70.000 υπάλληλοι, σε σύνολο 200.000 που προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ τα τελευταία 18 χρόνια, δεν θα μοριοδοτούνται επιπρόσθετα, όπως οι υπόλοιποι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, κατά την αποτίμηση των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να μην υπαχθούν στη διαθεσιμότητα.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι αυτό είναι άδικο, γιατί η Προκήρυξη που εξέδωσε ο φορέας ελέγχθηκε ως προς την εγκυρότητά της από το ΑΣΕΠ, το οποίο έλεγξε όλους τους διοριστέους για να διαμορφώσει το σχετικό πίνακα.

Αμφισβήτηση

Επισημαίνουν επίσης, μεταξύ άλλων, ότι τα κριτήρια βαθμολόγησης και αξιολόγησης είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά των προκηρύξεων ΑΣΕΠ. Επομένως, η διάταξη που τους εξαιρεί αμφισβητεί ευθέως την αξιοπιστία του ΑΣΕΠ, καθώς δεν αναγνωρίζει την εγκυρότητα της αξιολόγησης του 30% του συνόλου των διορισθέντων μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής.

Ο γραμματέας του Συλλόγου Υπαλλήλων ΑΣΕΠ, Γεώργιος Καββαδάς, δήλωσε για το συγκεκριμένο θέμα:

«Η συγκεκριμένη διάταξη είναι εσφαλμένη και άδικη. Αντιμετωπίζει με αναιτιολόγητα δυσμενή τρόπο ανθρώπους που επέλεξαν τις δίκαιες διαγωνιστικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ ως τρόπο για να υπηρετήσουν τη Δημόσια Διοίκηση. Ανθρώπους που δεν καταδέχθηκαν τον ευτελισμό και τη συναλλαγή του πολιτικού ή του κομματικού γραφείου, αλλά διάλεξαν, με μόνο όπλο τα προσόντα τους, να ανταγωνιστούν έντιμα και να υποστούν την αξιολόγηση του ΑΣΕΠ.

»Για το λόγο αυτό, ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΑΣΕΠ έχει ήδη ζητήσει να συναντηθεί με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης άμεσα, ώστε να του εκθέσει τις απόψεις του και να ζητήσει την άμεση συμπλήρωση της προαναφερόμενης διάταξης κατά τρόπο που να μη θίγει την εγκυρότητα των διαγωνιστικών διαδικασιών της Ανεξάρτητης Αρχής και τον πέρα για πέρα αξιοκρατικό τρόπο επιλογής των διοριστέων που μετείχαν στις Προκηρύξεις φορέων».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μετακινήσεις/Μεταθέσεις/Διαθεσιμότητα/Απολύσεις
Κυβέρνηση
Δημόσιος Τομέας
Απασχόληση και ανεργία
ΑΣΕΠ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Τρεις εκβιασμοί και μία λίστα
Το Μαξίμου «στρώνει» εκλογικό χάρτη...
Η κυβέρνηση, τα ζόμπι και η διαγραφή του χρέους
Από τη γερμανική «αυστηρότητα», στην αμερικανική «επανεξέταση»
ΣΥΡΙΖΑ
«Κάνει λάθος ο Σόιμπλε για τις επ ανορθώσεις, ανοιχτό το θέμα»
Υποχωρήσεις πολλές, ηττημένος κανένας...
ΚΚΕ
«Συνεργασία εντός Λαϊκής Συμμα χίας, μέσα από τις δομές της»
ΑΣΕΠ
70.000 εκτός μέσω... ΑΣΕΠ
Ελεγκτικό Συνέδριο
Και οι επίορκοι δικαιούνται σύνταξη
ΔΗΜΑΡ
Σε ασκήσεις δύσκολης ισορροπίας η ΔΗΜΑΡ
Πολιτικοί αρχηγοί
24 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 Η Μεταπολίτευση, ο Καραμανλής και ο ναύαρχος
Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ Ο «Αττίλας» των δανειστών φέρνει καζινο-καπιταλισμό
ΣΕΕΔΔ
Εκπαραθυρώνουν όσους μπήκαν από το παράθυρο
Παγκόσμια Τράπεζα
Από το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» στην Παγκ. Τράπεζα
ΠΑΣΟΚ
Ο Πάρις που έκλεψε την ωραία... Ιπποκράτους