Έντυπη Έκδοση

Οι «μαύρες σακούλες» θα «μαυρίσουν» τις κάλπες

Μολονότι εκτιμάται ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα «κρατηθεί» στην εξουσία κόντρα στο τσουνάμι του σκανδάλου για «αδήλωτες... δωρεές», η άρνησή του ν' αναλάβει την πολιτική, έστω, ευθύνη θα «εισπραχθεί» στις επόμενες εκλογές

Οι «μαύρες σακούλες» θα «μαυρίσουν» τις κάλπες Οι «μαύρες σακούλες» θα «μαυρίσουν» τις κάλπες Παροιμιώδης είναι στην ισπανική πολιτική σκηνή η «πολιτική» ικανότητα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι «να στυλώνει τα πόδια και να αντιστέκεται, εξαντλώντας την υπομονή των αντιπάλων του». «Το βασικό στη ζωή είναι η αντίσταση», συμβούλευε το 2011 ο Ισπανός πρωθυπουργός, μέσω γραπτού μηνύματος, τη Ροζάλια Ιγκλέσιας, τη σύζυγο του πρώην ταμία του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) όταν είχε πρωτοξεσπάσει το σκάνδαλο διαφθοράς με τον Λούις Μπάρθενας, τα διπλά βιβλία και τις παράνομες χρηματοδοτήσεις του κόμματος.

Τώρα η απόφαση του Μπάρθενας να «μιλήσει» στις εφημερίδες και να καταθέσει στην ισπανική Δικαιοσύνη για «τις μίζες που μεταφέρονταν μέσα σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών», τις «αδήλωτες... δωρεές δεκαετιών» και να δημοσιοποιήσει τα γραπτά μηνύματα προς και από τον Ραχόι, «τεστάρει σκληρά» την ικανότητα του Ισπανού πρωθυπουργού για αντίσταση και πολιτική επιβίωση.

Συνένοχος και ψεύτης

Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση πιέζει εκ νέου για την παραίτησή του, υποστηρίζοντας ότι η δημοσιοποίηση στοιχείων (κυρίως ηλεκτρονικών μηνυμάτων) από ισπανικές εφημερίδες αποδεικνύουν τη «συνενοχή» τού επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης στο σκάνδαλο διαφθοράς με το φυλακισμένο πρώην ταμία του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ). «Η στάση του Ραχόι απέναντι σε αυτήν την υπόθεση μπορεί απλώς να συνοψισθεί στα εξής: καμία εξήγηση, ψεύδη και κατόπιν -αυτό που σήμερα μαθαίνουμε- συνενοχή, μία σοβαρή συνενοχή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Αλφρέδο Πέρεθ Ρουβακάλβα. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα υποστηρίζει ότι δεν ζητά πρόωρες εκλογές, μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, αλλά καλούν το Λαϊκό Κόμμα να επιλέξει νέο πρωθυπουργό στη θέση του Ραχόι.

Λίγες ημέρες νωρίτερα η κεντροδεξιά εφημερίδα «El Mundo» δημοσίευε την εικόνα μιας οθόνης κινητού τηλεφώνου, στην οποία είναι αναγνώσιμος ένας κατάλογος μηνυμάτων, που φέρεται ότι έχουν ανταλλαγεί μεταξύ του Ραχόι και του υπόδικου ταμία του ΡΡ, Λούις Μπάρθενας, ο οποίος από τις 27 Ιουνίου βρίσκεται προφυλακισμένος για την υπόθεση των διπλών βιβλίων του κόμματος, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά, δωροληψία και φοροδιαφυγή.

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται ξεκινούν από τον Μάιο του 2011 και καταλήγουν στον Μάρτιο του 2013 και σύμφωνα με την εφημερίδα αποδεικνύουν πως ο «Μαριάνο Ραχόι διατηρούσε άμεση και αδιάλειπτη επαφή» με τον Μπάρθενας και του «ζητούσε να αρνηθεί την ύπαρξη μυστικών λογιστικών βιβλίων και συμπληρωματικές πληρωμές» μελών του ΡΡ, μεταξύ των οποίων και του ίδιου, υποστηρίζουν τα ισπανικά ΜΜΕ. «Λούις, το κατανοώ, δείξε δύναμη. Θα σου τηλεφωνήσω αύριο. Σε φιλώ», αναφέρεται ενδεικτικά σε ένα από τα επίμαχα μηνύματα, που αποδίδεται στον Ραχόι με ημερομηνία 18 Ιανουαρίου, όταν η «El Mundo» αποκάλυψε ότι στελέχη του ΡΡ λάμβαναν στους λογαριασμούς τους «δωρεές» από ιδιωτικές εταιρείες και δεν δηλώνονταν πουθενά.

Σε άλλο μήνυμα με ημερομηνία 14 Μαρτίου, ο Μπάρθενας γράφει πως αισθάνεται «απελευθερωμένος από κάθε δέσμευση προς εσένα και το κόμμα», με την «El Mundo» να υποστηρίζει ότι απευθύνεται στον Ραχόι και του δηλώνει ότι έχει αποφασίσει, αν μιλήσει στον Τύπο (όπως και έγινε), «να αποκαλύψει τα πραγματικά στοιχεία στα λογιστικά βιβλία» του κόμματος.

Μιλώντας στο διευθυντή της «El Mundo», ο Μπάρθενας υποστήριξε ότι ένα μέρος των χρημάτων πήγαινε στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Λαϊκού Κόμματος, ένα άλλο μέρος χρηματοδοτούσε «κάτω από το τραπέζι» τις προεκλογικές εκστρατείες, προκειμένου να αποφευχθεί ο έλεγχος από το όργανο που εξετάζει τα προεκλογικά έξοδα των κομμάτων, και ένα τρίτο μέρος παρέμενε στο χρηματοκιβώτιο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί «για άλλους σκοπούς». Ο κυριότερος... «άλλος σκοπός», σύμφωνα πάντα με τον Μπάρθενας, ήταν οι πληρωμές σε μετρητά και καταθέσεις (λιγότερα συχνά) για τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος και πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, τη γενική γραμματέα Μαρία Δολόρες ντε Κοσπεδάλ και τους βοηθούς γραμματείς του κόμματος.

Η τακτική του «θύματος»

Και ενώ η Ισπανία δίνει μάχη για να βγει από την οικονομική κρίση, η κυβέρνηση Ραχόι εξακολουθεί να αρνείται την ύπαρξη των «κρυφών λογαριασμών» και υποστηρίζει ότι ο επικεφαλής της «έχει πέσει θύμα εκβιασμού του πρώην συνεργάτη του». Με αυτή την αλλαγή στρατηγικής ο Ραχόι, που για χρόνια προστάτευε τον Μπάρθενας, αποκτά ένα «σκληρό εχθρό» στο πρόσωπο του πρώην συνεργάτη του, ενώ η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Μολονότι εκτιμάται ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός θα «κρατηθεί» στην εξουσία και θα εξαντλήσει τη θητεία του, η άρνησή του να αναλάβει την ευθύνη για τα «βρόμικα μυστικά του κόμματος» θα μεταφραστεί... σε «μαύρισμα» στις επόμενες εκλογές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισπανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ισπανία
Οι «μαύρες σακούλες» θα «μαυρίσουν» τις κάλπες
Μέση Ανατολή
Ο θείος Σαμ στον Νείλο
ΟΗΕ
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί: Βρισκόμαστε στο χείλος μιας παγκόσμιας ανθρωπιστικής κρίσης
ΗΠΑ
Υπόθεση Ζίμερμαν: νόμος και τάξη, ή...
Βρετανία
Οι μωροί...
Συρία
Συρία: η μεγάλη αλληλο- σφαγή των ανταρτών