Έντυπη Έκδοση

ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΟΥ ΣΙΝΑ

Ο θείος Σαμ στον Νείλο

Η απροκάλυπτη στήριξη της Ουάσιγκτον στο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο και οι διώξεις των Αδελφών Μουσουλμάνων από το νέο καθεστώς «όπλισαν» τους ισλαμιστές, που εξαπολύουν πλέον καθημερινά φονικές επιθέσεις -με βαρύ οπλισμό- και μάλιστα στο «γήπεδο» του μεγάλου αντιπάλου, του Ισραήλ

Το αλγεινό πρόσωπο των ΗΠΑ της δεκαετίας του '70, τότε που η Ουάσιγκτον στήριζε πάσης φύσεως στρατιωτικά πραξικοπήματα και καθεστώτα σε όλον τον κόσμο, ήρθε πάλι στο προσκήνιο με την πραξικοπηματική ανατροπή του προέδρου Μόρσι της Αιγύπτου και με την πλήρη στήριξη που προσέφερε στο νέο καθεστώς η αμερικανική ηγεσία.

Σε αυτή τη στήριξη πατάει το νέο αιγυπτιακό καθεστώς, για να υποσχεθεί ένα μακροσκελές μεταβατικό χρονικό διάστημα, στο οποίο φιλοδοξεί να αποκαταστήσει τη νομιμότητα που μόνο του κατέλυσε. Στο μακρύ αυτό χρονικό διάστημα όμως, εκτός από τις πολιτικές δυσκολίες που έχει καθημερινά απέναντί του το νέο καθεστώς, δηλαδή τις διαδηλώσεις των αντιπάλων του Αδελφών Μουσουλμάνων, έχει και τις εξίσου καθημερινές ένοπλες επιθέσεις ισλαμιστών στη Χερσόνησο του Σινά. Οι περισσότερες από αυτές έχουν γίνει με σχετικά βαρύ οπλισμό, γεγονός που δείχνει ότι με την κυβέρνηση του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι, οι ισλαμιστές βρήκαν την ευκαιρία να οργανωθούν στο Σινά, όπου βρίσκεται ο μεγάλος αντίπαλος, το Ισραήλ.

Στα όπλα οι ισλαμιστές

Οι εξελίξεις όμως στο Κάιρο, δηλαδή το πραξικόπημα του στρατηγού Ελ Σίσι και η ανατροπή του Μόρσι, ανάγκασαν τους ένοπλους ισλαμιστές να αλλάξουν στόχο. Αρχισαν έτσι τις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις του στρατού και της αστυνομίας. Ακόμα και όταν στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε οι διαδηλώσεις στο Κάιρο ήταν ειρηνικές, οι επιθέσεις στο Σινά ήταν φονικές. Η προσωρινή κυβέρνηση στο Κάιρο βρέθηκε στην ανάγκη να καταπνίξει μία ένοπλη εξέγερση σε περιοχή όπου, βάσει των συμφωνιών με το Ισραήλ, η στρατιωτική της παρουσία είναι περιορισμένη. Σε αυτό βασίστηκαν οι ισλαμιστές και οργανώθηκαν στο Σινά. Δύο φορές η κυβέρνηση του Καΐρου ζήτησε και πήρε άδεια από το Ισραήλ, για να στείλει στρατιωτικές ενισχύσεις στο Σινά.

Η πρώτη επιχείρηση των πραξικοπηματιών εναντίον των ισλαμιστών απέφερε 10 νεκρούς και γιορτάστηκε με τηλεοπτικό διάγγελμα του διορισμένου προέδρου της Αιγύπτου Αντλί Μανσούρ. Οπως όλα τα στηριζόμενα στο στρατό καθεστώτα, έτσι και το αιγυπτιακό έχει ένα μόνο σημείο να προβάλει. Την ασφάλεια του κράτους. Αυτήν, είπε, στο διάγγελμά του, ο Μανσούρ ότι θα προστατεύσει «μέχρι τέλους» η κυβέρνησή του. Συνηθισμένες καταστάσεις για πραξικοπηματίες.

Αλλο Ερντογάν, άλλο Ιράν

Αυτό που δεν είναι συνηθισμένο, είναι η στάση του Ιράν. Θα περίμενε κανείς από την Τεχεράνη να είναι apriori αντίθετη με ένα πραξικόπημα που προετοίμασε η Ουάσιγκτον. Δεν είναι όμως. Γιατί θεωρεί ότι ο ανατραπείς Μόρσι δεν είχε τη σωστή στάση απέναντι στο Ισραήλ. Αυτό σημαίνει ότι ο Μόρσι, αν και ισλαμιστής, τηρούσε τις συμφωνίες, όπως θα ήθελαν Ισραήλ και ΗΠΑ. Αλλά τότε γιατί ανετράπη; Την απάντηση δίνει η αντίδραση της Τουρκίας στο πραξικόπημα.

Ενας κατά τα φαινόμενα μετριοπαθής ισλαμιστής, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, από την πρώτη στιγμή καταγγέλλει το πραξικόπημα της Αιγύπτου και αρνείται κάθε συνεργασία με το Κάιρο, επειδή η αιγυπτιακή ηγεσία δεν είναι εκλεγμένη. Προφανώς ο Ερντογάν θεωρούσε τον Μόρσι πολιτικό σύμμαχο. Ηταν οι δύο πρώτοι ηγέτες του πολιτικού Ισλάμ. Προφανώς και ο Μόρσι έκανε ό,τι και ο Ερντογάν. Πήρε δημοκρατικά την εξουσία και άρχισε να στρέφει τη χώρα στον ισλαμισμό, κυβερνώντας με έναν αυταρχισμό που κατέβασε το λαό στους δρόμους. Οι αντιστοιχίες με την Τουρκία είναι προφανείς. Μία διαφορά είναι η οικονομική ανάπτυξη, που κρατάει ακόμα τον Ερντογάν στην εξουσία. Μία άλλη διαφορά είναι ότι η Αίγυπτος συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια του Ισραήλ. Γι' αυτό η Ουάσιγκτον αποφάσισε στην Αίγυπτο να βάλει το δαχτυλάκι της.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Αίγυπτος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ισπανία
Οι «μαύρες σακούλες» θα «μαυρίσουν» τις κάλπες
Μέση Ανατολή
Ο θείος Σαμ στον Νείλο
ΟΗΕ
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί: Βρισκόμαστε στο χείλος μιας παγκόσμιας ανθρωπιστικής κρίσης
ΗΠΑ
Υπόθεση Ζίμερμαν: νόμος και τάξη, ή...
Βρετανία
Οι μωροί...
Συρία
Συρία: η μεγάλη αλληλο- σφαγή των ανταρτών