Έντυπη Έκδοση

ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΥΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ-ΛΟΥΛΗ, ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΑΙΝΙΓΜΟΙ ΑΝΤΩΝΑΡΟΥ

Μιλούν ανοιχτά για κάλπες

Βλέπουν την κατάρρευση της οικονομίας, τρέμουν την πανωλεθρία του Μαρτίου και στρώνουν το χαλί για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο στο κυβερνών κόμμα. Γι' αυτό και δεν αναμένεται ανασχηματισμός πριν τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (4-6 Σεπτεμβρίου) το βήμα της οποίας φαίνεται ότι θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός για να αφήσει ανοιχτό το θέμα των πρόωρων εκλογών.

Ο Κ. Καραμανλής με τον Γ. Παπαθανασίου. Ο υπουργός έχει ήδη προτείνει πρόωρες κάλπες τον Οκτώβριο, καθώς βλέπει να χτυπούν κόκκινο οι αντοχές της οικονομίας τον χειμώνα Ο Κ. Καραμανλής με τον Γ. Παπαθανασίου. Ο υπουργός έχει ήδη προτείνει πρόωρες κάλπες τον Οκτώβριο, καθώς βλέπει να χτυπούν κόκκινο οι αντοχές της οικονομίας τον χειμώνα «Εμείς σε τέτοια παιχνίδια δεν συμμετέχουμε και δεν έχουμε καμία διάθεση να επιτρέψουμε στο ΠΑΣΟΚ να οδηγήσει τη χώρα σε μια πολύμηνη προεκλογική περίοδο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Β. Αντώναρος, επιχειρώντας να επιρρίψει τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, που προανήγγειλε πρόωρες τον Μάρτιο. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του γραμματέα της Ν.Δ. Λ. Ζαγορίτη. «Αλλο θέμα είναι να χρησιμοποιείς την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, προκειμένου να υποχρεώσεις, προκειμένου να οδηγήσεις, να σύρεις, να σπρώξεις τη χώρα σε εκλογές», δήλωσε στο «Πρωινό Μέγκα». Απέφυγε να διαψεύσει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό. «Η κυβέρνηση έχει εντολή να δουλέψει και να δουλέψει αποτελεσματικά», δήλωσε.

«Ολες αυτές οι συνεχείς συζητήσεις είτε περί εκλογών είτε περί οποιωνδήποτε θεμάτων, δεν απασχολούν τον ελληνικό λαό», συνέχισε και προέβλεψε «ένα εξάμηνο προκλήσεων» στα εθνικά μας θέματα (Σκοπιανό, Κυπριακό).

Στήνουν σκηνικό εκλογών

Χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος που είχε η «Ε» με κορυφαίο υπουργό, ο οποίος συνομίλησε με τον πρωθυπουργό για όλα τα καυτά θέματα τα τελευταία 24ωρα. «Θα πάτε σε πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο, ακόμη και αν η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ τον Σεπτέμβριο είναι στις πέντε μονάδες;». «Θα απαντήσω με ερώτηση. Εσείς πιστεύετε ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα για μας τον Μάρτιο, όταν ο κλοιός της οικονομίας θα μας έχει πνίξει;»

Πλήρης είναι η επίγνωση στο στενό επιτελείο του Κώστα Καραμανλή της επερχόμενης ήττας και πανικόβλητοι θέλουν να πετάξουν την καυτή πατάτα των σκληρών οικονομικών μέτρων στο ΠΑΣΟΚ. Ο στόχος είναι να το στριμώξουν και να το φέρουν προ των ευθυνών του, όταν θα κληθεί ως κυβέρνηση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις για παροχές που δίνει, παραβλέποντας τα μαύρα στοιχεία της οικονομίας. Ο υπουργός Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει πει στον πρωθυπουργό ότι είναι καλύτερα να γίνουν οι εκλογές τώρα, διότι η κυβέρνηση δεν θα πληρώσει μόνο το πολιτικό κόστος των μέτρων που θα κληθεί αναγκαστικά να πάρει μετά τον εκτροχιασμό του ελλείμματος, αλλά θα δώσει και άλλοθι στο ΠΑΣΟΚ να κρύβεται πίσω από τον δικό της σκληρό προϋπολογισμό, που θα συντάξει για το 2010 αν παραμείνει στην εξουσία για να δικαιολογήσει τη μη υλοποίηση των εξαγγελιών του.

Αν και ο πρωθυπουργός δεν ανοίγεται στον ίδιο βαθμό σε όλα τα στελέχη που έχει απέναντί του και οι δύο κορυφαίοι υπουργοί, με τους οποίους συνομίλησε η «Ε», συνέκλιναν στο ίδιο συμπέρασμα. Οτι ανασχηματισμό πριν τη ΔΕΘ δεν τον βλέπουν να κάνει, παρά το γεγονός ότι έχει σκεφθεί διάφορα πρόσωπα για αντικαταστάσεις και μετακινήσεις. «Αν σχεδιάζει να πάει σε πρόωρες εκλογές, δεν θα μπορούσε εύκολα να εξηγήσει τι νόημα είχε ένα νέο υπουργικό συμβούλιο για 30-40 ημέρες», είπε ο ένας από αυτούς.

Βέβαια, πάντα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το στοιχείο του απρόβλεπτου. Αν προκύψει κάτι εις βάρος της Ν.Δ. που θα είναι τόσο αρνητικό που θα κάνει απαγορευτικές τις πρόωρες εκλογές, θα ενεργοποιηθεί το δεύτερο σενάριο, που είναι ανασχηματισμός μετά τη ΔΕΘ για να συγκρατηθεί κάπως η βάση της Ν.Δ. που βράζει και αναβολή των εκλογών για αργότερα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Η πιθανολογούμενη έκδοση του Χριστοφοράκου, η οποία δεν αποκλείεται να καθυστερήσει και για λόγους υγείας, δεν επηρεάζει πλέον την πορεία προς τη ΔΕΘ, παραμένει όμως πάντα ο αστάθμητος παράγοντας, που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω.

Ο πρωθυπουργός είδε τον Γιώργο Σουφλιά και την Ντόρα Μπακογιάννη, έχει ήδη ακούσει ή διαβάσει τις εισηγήσεις υπουργών όπως ο Γιάννης Παπαθανασίου και ο Κωστής Χατζηδάκης, ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας και άλλων. Ο υπουργός Οικονομίας επίσης έχει εισηγηθεί στον Καραμανλή να γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο, διότι βλέπει τις αντοχές της οικονομίας να χτυπάνε κόκκινο, την κρίση να πνίγει τις επιχειρήσεις τον χειμώνα, με τον εφιάλτη των ακάλυπτων επιταγών να γίνεται ακόμη μεγαλύτερος και τα σκληρά μέτρα να είναι μονόδρομος. Σκόπευε να φύγει το Σαββατοκύριακο στη Σκόπελο να ξεκουραστεί, διότι δεν έκανε διακοπές φέτος, αλλά από το γραφείο του πρωθυπουργού του διαμήνυσαν να παραμείνει στην Αθήνα. Εκκρεμεί ραντεβού των τριών, Καραμανλή - Σουφλιά - Παπαθανασίου για το οικονομικό πακέτο της ΔΕΘ, το οποίο θα πρέπει να είναι κάπως ελκυστικό, μήπως και μειωθεί η ψαλίδα στις επερχόμενες δημοσκοπήσεις.

Μέσα στις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον προσωπικό του σύμβουλο στρατηγικής Γιάννη Λούλη, που ήταν ο πρώτος, με τον Γ. Σουφλιά, που του έδειξε τον δρόμο των πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο και μάλιστα ανεξάρτητα από τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ που μπορεί να δείξουν οι δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου. Αιτία γι' αυτή την αμετακίνητη θέση τους ήταν τα αλλεπάλληλα στοιχήματα που έχασε η Ν.Δ. τον τελευταίο χρόνο, η μεγάλη ήττα των ευρωεκλογών και τα χειρότερα που έρχονται. Την πρώτη δημοσκοπική εικόνα ο πρωθυπουργός θα την έχει στα μέσα της εβδομάδας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εκλογές
Εμπορικές εκθέσεις
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Θεωρούν σίγουρες τις πρόωρες κάλπες
ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
Ψάχνουν πολιτική διέξοδο στην Κουμουνδούρου
Υπόθεση Siemens
Νέες βολές κατά Αθανασίου για τους χειρισμούς δικαστών
Θέμα «μη δίκαιης δίκης» επικαλείται και ο Καραβέλας
Ελληνοϊσραηλινές σχέσεις
Εκανε... μισή επανόρθωση, «χωρίς κακή πρόθεση»
Κυπριακό
Λύση με προδιαγραφές σχεδίου Ανάν
Νέα Δημοκρατία
Μιλούν ανοιχτά για κάλπες
Άλλες ειδήσεις
Η Κομισιόν για την ισότητα και τις διακρίσεις
Ανακοινώνουν μεταφορά της ΔΕΘ εκτός κέντρου