Έντυπη Έκδοση

*ΤΑΛΑΤ

Λύση με προδιαγραφές σχεδίου Ανάν

Λύση με προδιαγραφές του σχεδίου Ανάν και άσκηση επιδιαιτησίας ζητεί ο Ταλάτ, ο οποίος καλεί τον πρόεδρο Χριστόφια να προετοιμάσει το έδαφος για το δημοψήφισμα προκειμένου να γίνει αποδεκτό το νέο σχέδιο.

Ο κατοχικός ηγέτης αξιολογώντας τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου ανέφερε και τα εξής:

Πρώτον, «για πρώτη φορά στην ιστορία των συνομιλιών επί του Κυπριακού», οι δύο πλευρές ετοίμασαν κοινά έγγραφα επί θεμάτων συμφωνίας και διαφωνίας και αυτά, πρόσθεσε, θα αποτελέσουν τη σπονδυλική στήλη ενός πιθανού σχεδίου λύσης.

Δεύτερον, μέχρι τώρα «τα Ηνωμένα Εθνη προέβαιναν σε παλινδρομική διπλωματία για να φέρουν τις δύο πλευρές πιο κοντά, αλλά τώρα οι δύο πλευρές οι ίδιες ετοιμάζουν τα έγγραφα».

Τρίτον, επισήμανε ότι σημαντική σύγκλιση επιτεύχθηκε επί των θεμάτων της Ε.Ε., της οικονομίας και το νομοθετικό, ενώ πλήρης συμφωνία επιτεύχθηκε σχετικά με το δικαστικό.

Για τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων, ο Ταλάτ είπε πως προτεραιότητα θα δοθεί στα θέματα διαφωνίας, «όπως το περιουσιακό και τα ζητήματα εκτελεστικής εξουσίας». Καμία αναφορά και σκοπίμως δεν έκανε στα θέματα ασφάλειας, εδαφικού, εποίκων κ.ά.

Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι δημοψηφίσματα θα μπορούσαν να διενεργηθούν στις αρχές του 2010 εάν οι συνομιλίες επιταχυνθούν. Παράλληλα, κατηγόρησε την ελληνική πλευρά, ότι απέρριψε όλα τα ζωτικής σημασίας θέματα για την τουρκική πλευρά, σημειώνοντας ότι το θέμα των εγγυήσεων είναι ένα από αυτά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυπριακό
Κύπρος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Θεωρούν σίγουρες τις πρόωρες κάλπες
ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
Ψάχνουν πολιτική διέξοδο στην Κουμουνδούρου
Υπόθεση Siemens
Νέες βολές κατά Αθανασίου για τους χειρισμούς δικαστών
Θέμα «μη δίκαιης δίκης» επικαλείται και ο Καραβέλας
Ελληνοϊσραηλινές σχέσεις
Εκανε... μισή επανόρθωση, «χωρίς κακή πρόθεση»
Κυπριακό
Λύση με προδιαγραφές σχεδίου Ανάν
Νέα Δημοκρατία
Μιλούν ανοιχτά για κάλπες
Άλλες ειδήσεις
Η Κομισιόν για την ισότητα και τις διακρίσεις
Ανακοινώνουν μεταφορά της ΔΕΘ εκτός κέντρου