Έντυπη Έκδοση

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗ: ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΝΕΩΤΕΣ, ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟ ΡΕΥΜΑ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΑΣΟΚ ΖΗΤΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΚΥΡΚΟΣ

Ψάχνουν πολιτική διέξοδο στην Κουμουνδούρου

Οσα είπε ο Περικλής Κοροβέσης, εμπλέκοντας τον ενιαίο «Συνασπισμό» του 1990 σε «μίζες», αν μη τι άλλο κινητοποίησαν τόσο τον μηχανισμό του ΣΥΝ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκαν στο επίκεντρο της επικαιρότητας, άλλη μία φορά μετά τις ευρωεκλογές έστω και αρνητικά.

Ο ίδιος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στο σημερινό άρθρο στην «Ε» όχι μόνο δεν ζητάει «συγγνώμη» όπως τον προτρέπουν ή απαιτούν στελέχη και βουλευτές της Αριστεράς αλλά υπερασπίζεται τις θέσεις του και ασκεί κριτική στην ηγεσία του ΣΥΝ. Εκείνο που προκύπτει είναι ότι για κάποιους η «υπόθεση Κοροβέση», ανεξάρτητα από την τύχη που του επιφυλάσσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να βοηθήσει σ' ένα πολιτικό ξεκαθάρισμα. Σήμερα αναμενόταν να λύσει τη σιωπή του και ο Αλέκος Αλαβάνος δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του από τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας βλέπουν μια καλή ευκαιρία απεγκλωβισμού του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποια από τα στελέχη που πρόσκεινται στο Αριστερό Ρεύμα, λένε ότι η ηγεσία του ΣΥΝ πρέπει να κάνει έκτακτο συνέδριο και όχι διαρκές όπως έχει προγραμματίσει τον Σεπτέμβριο. Για να λυθούν μια και καλή όσες εκκρεμότητες υπάρχουν τόσο εντός του κόμματος όσο και στις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις συνιστώστες του.

Το άρθρο Κύρκου

Στο μεταξύ στο βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί, ήρθε να προστεθεί και το άρθρο του Λεωνίδα Κύρκου, στα «Νέα», που εκτός της κριτικής που ασκεί στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκο Αλαβάνο και στον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, προτείνει συνεργασία μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του πολιτικού σχηματισμού της Αριστεράς. Θεωρεί ότι ένας «ανοιχτός και έντιμος διάλογος ανάμεσα στους δύο χώρους μπορεί να φέρει σοβαρά και αισιόδοξα αποτελέσματα». Σύμφωνα με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, «η λύση είναι εκλογές και φιλολαϊκή κυβέρνηση». Για τον Αλέξη Τσίπρα γράφει: «Φοβούμαι πως το βάρος που έπεσε στους ώμους του ήταν μεγαλύτερο από αυτό που μπορούσε να σηκώσει». Οσο για τον Αλέκο Αλαβάνο, «υπέβαλε την παραίτησή του και... την ανακάλεσε εισάγοντας νέα ήθη στη συμπεριφορά της Αριστεράς».

Οσα έγραψε περί συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ ο Λεωνίδας Κύρκος σχολίασε ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας, παραπέμποντας στις συνεδριακές αποφάσεις, που επί της ουσίας δεν αποδέχονται οποιουδήποτε είδους συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. «Η ενότητα της Αριστεράς δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Ο Συνασπισμός έχει τις αποφάσεις του Συνεδρίου του και τις αποφάσεις της ΚΠΕ, που αποτελούν ικανοποιητικό πλαίσιο κοινής δράσης όλων μας», δήλωσε ο Δημήτρης Βίτσας.

Θετικότερος ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου που είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό «σε μια συζήτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προγραμματικές συγκλίσεις και σε ενδεχόμενες συνεργασίες με τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Χαιρόμαστε πολύ που υπάρχουν νηφάλιες φωνές σ' αυτόν τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, που μιλούν και επιχειρηματολογούν στην ίδια κατεύθυνση».

Σχόλια ΠΑΣΟΚ

Δεν απέφυγε να σχολιάσει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ όταν ρωτήθηκε και το θέμα που έχει προκύψει με τις δηλώσεις Κοροβέση: «Η ιστορία με τις δηλώσεις του κ. Κοροβέση αναδεικνύει και επιβεβαιώνει τη δική μας τη στάση, που είναι ότι πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, αποδείξεις και να μην μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει. Γιατί ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, χωρίς να κρίνεται από τίποτα, είναι προφανές ότι όλο το πολιτικό σύστημα είναι υπόλογο και όμηρος».

«Πολιτικό ζήτημα»

Ο γραμματέας του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας προσπάθησε να βάλει σε μια άλλη βάση το θέμα της Siemens. «Χρειάζεται να μπουν κάποιες τελείες. Το σκάνδαλο Siemens αφορά αποκλειστικά ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Αποδοκιμάζουμε τις δηλώσεις του βουλευτή Περικλή Κοροβέση. Δηλώσεις απαράδεκτες και συκοφαντικές που συνιστούν πολιτικό και ηθικό ατόπημα. Τον καλούμε να τις ανακαλέσει, αλλιώς μένει εκτεθειμένος στον κόσμο της Αριστεράς», τόνισε.

Η οξύτερη επίθεση εξαιτίας και της σκωπτικότητας της δήλωσης προήλθε από τον συνήθως ήπιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Λεβέντη. Οπως είπε μιλώντας στο Μέγκα χθες: «Είμαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και γιατρός. Τα λέω με όλη την ευθύνη των λόγων μου ότι βρίσκεται σε κατάσταση ευφορίας».

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ Σπύρος Λυκούδης, όταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις του ΣΥΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή όσα δήλωσε ο Περικλής Κοροβέσης, είπε: «Υπάρχει ένα σοβαρότερο ζήτημα. Ο Περικλής έκανε δηλώσεις οι οποίες από όλους χαρακτηρίστηκαν προκλητικές και απαράδεκτες, ήταν δηλώσεις οι οποίες εξόργισαν τον κόσμο της Αριστεράς». Και σύμφωνα με το στέλεχος του ΣΥΝ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «εκστόμισε δημόσια τη βαθύτατη απέχθεια που έχει όχι μόνο αυτός αλλά και πολλές από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ». Και αυτό είναι που συνιστά, με βάση τον ίδιο, «πολιτικό ζήτημα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Για το ίδιο θέμα
Όχι στην διαγραφή Κοροβέση λέει ο Αλαβάνος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Θεωρούν σίγουρες τις πρόωρες κάλπες
ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
Ψάχνουν πολιτική διέξοδο στην Κουμουνδούρου
Υπόθεση Siemens
Νέες βολές κατά Αθανασίου για τους χειρισμούς δικαστών
Θέμα «μη δίκαιης δίκης» επικαλείται και ο Καραβέλας
Ελληνοϊσραηλινές σχέσεις
Εκανε... μισή επανόρθωση, «χωρίς κακή πρόθεση»
Κυπριακό
Λύση με προδιαγραφές σχεδίου Ανάν
Νέα Δημοκρατία
Μιλούν ανοιχτά για κάλπες
Άλλες ειδήσεις
Η Κομισιόν για την ισότητα και τις διακρίσεις
Ανακοινώνουν μεταφορά της ΔΕΘ εκτός κέντρου