Έντυπη Έκδοση

*ΠΑΣΟΚ:

Θεωρούν σίγουρες τις πρόωρες κάλπες

«Ο κύβος για τη διενέργεια των πρόωρων εκλογών ερρίφθη», εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ, μετά και τη δήλωση του Ε. Αντώναρου, που είπε ότι «δεν έχουμε καμία διάθεση να επιτρέψουμε στο ΠΑΣΟΚ να οδηγήσει τη χώρα σε μια πολύμηνη προεκλογική περίοδο».

 

Οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η επιλογή του πρωθυπουργού, προκειμένου να αιτιολογήσει την προκήρυξη των εκλογών το φθινόπωρο, θα είναι να επιχειρήσει να καταλογίσει στο ΠΑΣΟΚ «ανεύθυνη στάση», λόγω της απόφασής του να μην ψηφίσει τον Κ. Παπούλια προ των εθνικών εκλογών.

Πιστεύουν ότι ο Κ. Καραμανλής δεν έχει περιθώριο να επικαλεστεί τον προϋπολογισμό, όπως είχε πράξει το 2007, διότι, εκτός των άλλων, θα είναι σαν ανοιχτή παραδοχή ότι η κυβέρνησή του οδήγησε την οικονομία στο σημείο ναδίρ όπου βρίσκεται. Γι' αυτό και θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως «ο υπεύθυνος ηγέτης -λένε στο ΠΑΣΟΚ- που ζητεί άμεση επαναβεβαίωση της λαϊκής εντολής ώστε να οδηγήσει τη χώρα εκτός οικονομικής κρίσης».

Προετοιμάζονται, λοιπόν, να αντιμετωπίσουν τα κυβερνητικά πυρά ανταπαντώντας με την παρουσίαση του δικού τους κυβερνητικού προγράμματος και έχοντας, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, τον αέρα που τους δίνει το σοβαρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Ενδεικτική της στάσης που θα τηρήσει η μείζων αντιπολίτευση είναι η χθεσινή δήλωση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούση, που απάντησε στον Ε. Αντώναρο με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου για το σκάνδαλο Siemens: «Ενας πρωθυπουργός και μια κυβέρνηση που αποδείχτηκε ότι απέτυχαν σε όλους τους τομείς, επόμενο είναι να καταφεύγουν στη λασπολογία, αλλά και στην όξυνση, που κανένα νόημα δεν έχει για την καθημερινή ζωή των πολιτών. Εμείς, όπως και στις ευρωεκλογές, έτσι και τώρα, δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να μας παρασύρουν σ' αυτό τον ολισθηρό δρόμο. Κοιτάμε μπροστά και μας ενδιαφέρει μόνο το συμφέρον της χώρας, μόνο το συμφέρον των πολιτών».

Η εκτίμηση στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν αποκλείεται σε μια κίνηση εντυπωσιασμού ο Κ. Καραμανλής να κάνει την κίνησή του ακόμη και από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Πάντως, στην περίπτωση που δεν προκηρυχθούν τελικά πρόωρες εκλογές, αναμένουν κυβερνητικό ανασχηματισμό, τον οποίο εκ προοιμίου ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε με τη γνωστή φράση περί του Μανωλιού και των ρούχων που φοράει.

Εν αναμονή των εξελίξεων εμφανίζονται να έχουν επίγνωση της «καυτής πατάτας» που ως ενδεχόμενη κυβέρνηση θα παραλάβουν και ακούει στο όνομα «οικονομία». Και στρέφουν την προσοχή τους προς τα εκεί, εμμένοντας πάντως πως το ΠΑΣΟΚ δεν ανακρούει πρύμναν στις προγραμματικές του δεσμεύσεις, υπό την προϋπόθεση όμως του ελέγχου των δαπανών.

Ταυτόχρονα ετοιμάζουν το δικό τους πακέτο για τη δημόσια διοίκηση και τη διαφάνεια και στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του κόμματος συναντήθηκε χθες με τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λ. Ρακιντζή. Ο Γ. Παπανδρέου φέρεται στη συνάντηση αυτή να έθεσε ως «εθνικό στόχο» την «αλλαγή νοοτροπίας στη λειτουργία του κράτους», πολλώ δε μάλλον που σήμερα η διαφθορά, η αδιαφάνεια και η ανομία ξεπερνούν συχνά και την πιο νοσηρή φαντασία».

Τις επόμενες μέρες ο κ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει και τις θέσεις του κόμματος για τη διαφάνεια και το πολιτικό χρήμα, θέμα που στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν αλληλένδετο με τα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ψηλά τέλος στην ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει και το θέμα του σκανδάλου της Siemens. Και χθες ο Γ. Παπακωνσταντίνου καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι «προτιμά να σύρει όλο το πολιτικό σύστημα στον βούρκο, αρκεί να μην αποκαλυφθούν συγκεκριμένες ευθύνες, συγκεκριμένων προσώπων».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εκλογές
ΠΑΣΟΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Θεωρούν σίγουρες τις πρόωρες κάλπες
ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
Ψάχνουν πολιτική διέξοδο στην Κουμουνδούρου
Υπόθεση Siemens
Νέες βολές κατά Αθανασίου για τους χειρισμούς δικαστών
Θέμα «μη δίκαιης δίκης» επικαλείται και ο Καραβέλας
Ελληνοϊσραηλινές σχέσεις
Εκανε... μισή επανόρθωση, «χωρίς κακή πρόθεση»
Κυπριακό
Λύση με προδιαγραφές σχεδίου Ανάν
Νέα Δημοκρατία
Μιλούν ανοιχτά για κάλπες
Άλλες ειδήσεις
Η Κομισιόν για την ισότητα και τις διακρίσεις
Ανακοινώνουν μεταφορά της ΔΕΘ εκτός κέντρου